Щоб приготована їжа була не тільки смачною, але і корисною, важливо підібрати і підготувати тільки свіжі та якісні продукти і інгредієнти. Особливо складним для господинь завжди є питання, як вибрати свіже м’ясо, адже на ньому немає дати виробництва або терміну придатності. Визначити його якість можна за зовнішнім виглядом і запахом, а для цього важливо розуміти, якими характеристиками воно володіє, та на що звертати увагу при покупці.
Різні види м’яса виглядають по-різному, тому важливо знати критерії якості та свіжості кожного з них. Крім запаху і зовнішнього вигляду м’ясного шматочка, при виборі має значення також в якій страві він буде використовуватися. Різні страви припускають певні особливості м’яса, які варто враховувати при виборі.
Молодим господаркам складно орієнтуватися в цих питаннях, а досвідчені мами і бабусі готові ділитися своїми порадами. Однак кожна людина хоче бути в курсі того, що вона купує, і бути впевненою, що її не обдурять. Адже довірливих новачків найпростіше обдурити, продавши залежалий товар замість гарного і якісного продукту.
Першим і основним чинником, який має значення при купівлі м’яса, є місце, де його продають. Тільки спеціалізований ринок або магазин, де постійно здійснюється контроль якості та дотримуються санітарні норми, може гарантувати свіжість продуктів.
Не можна купувати м’ясо у незнайомих людей з рук, які не мають ліцензій, дозволів та санітарних висновків щодо якості свого продукту.
Основними моментами, на які варто звернути увагу при виборі м’яса, можна назвати:
Якщо якийсь з цих факторів викликає сумнів, варто понюхати шматочок м’яса. Свіжий і якісний продукт має дуже слабкий, але приємний запах, тоді як яскраво виражений або кислуватий аромат свідчить про те, що воно зіпсоване.
При всьому достатку вибору і асортименті існуючих варіантів не варто ризикувати і сподіватися на сумлінність продавців. Краще тримати в голові всі важливі характеристики і враховувати їх при виборі.
Незважаючи на те, що основні правила огляду м’яса при покупці мають відношення до будь-якого виду, все-таки є певні відмінності в підході до вибору м’яса різних тварин.
Серед таких нюансів можна назвати:
Будь-яке м’ясо має бути трохи сухуватим зверху, якщо воно вологе чи липке, купувати його небажано. При виборі можна поспілкуватись з продавцем і послухати, що він рекомендує взяти. Хороший фахівець обов’язково запитає, для якої страви вибирається м’ясо, а вже після цього може дати якусь пораду. По його спілкуванню і манері розмови можна багато чого зрозуміти про продукт, який він продає.
Надалі завжди краще купувати м’ясо у одного і того ж продавця, він теж запам’ятовує своїх покупців. І за відданість буде підказувати найкращі шматочки, а також секрети приготування тієї чи іншої тушки.
Щоб приготувати смачний і м’який шашлик, недостатньо, щоб м’ясо було тільки свіжим та якісним. Важливо вибрати потрібну частину тушки, яка правильно вбере в себе маринад і подарує максимум задоволення кожному, хто зможе спробувати готовий шашлик.
Крім того, що воно повинно бути свіжим, варто врахувати також такі характеристики:
Найсмачніший шашлик, за оцінками багатьох поварів, виходить з молодого баранчика, якого відправили на забій у віці до одного року. І хоча знайти його не так просто, результат перевершить всі очікування. Особливо, якщо правильно його замаринувати і приготувати.
Таким чином, вибір м’яса являє собою особливий процес зі своїми нюансами та факторами, які потрібно враховувати. Проте з часом всі правила вибору стануть звичними, побіжного погляду на м’ясній прилавок буде достатньо, щоб зрозуміти, що варто купувати, а що – ні.