Щоб приготована їжа була не тільки смачною, але і корисною, важливо підібрати і підготувати тільки свіжі та якісні продукти і інгредієнти. Особливо складним для господинь завжди є питання, як вибрати свіже м’ясо, адже на ньому немає дати виробництва або терміну придатності. Визначити його якість можна за зовнішнім виглядом і запахом, а для цього важливо розуміти, якими характеристиками воно володіє, та на що звертати увагу при покупці.

Різні види м’яса виглядають по-різному, тому важливо знати критерії якості та свіжості кожного з них. Крім запаху і зовнішнього вигляду м’ясного шматочка, при виборі має значення також в якій страві він буде використовуватися. Різні страви припускають певні особливості м’яса, які варто враховувати при виборі.

Молодим господаркам складно орієнтуватися в цих питаннях, а досвідчені мами і бабусі готові ділитися своїми порадами. Однак кожна людина хоче бути в курсі того, що вона купує, і бути впевненою, що її не обдурять. Адже довірливих новачків найпростіше обдурити, продавши залежалий товар замість гарного і якісного продукту.

Правила вибору хорошого м’яса

Першим і основним чинником, який має значення при купівлі м’яса, є місце, де його продають. Тільки спеціалізований ринок або магазин, де постійно здійснюється контроль якості та дотримуються санітарні норми, може гарантувати свіжість продуктів.

хороше м'ясоНе можна купувати м’ясо у незнайомих людей з рук, які не мають ліцензій, дозволів та санітарних висновків щодо якості свого продукту.

Основними моментами, на які варто звернути увагу при виборі м’яса, можна назвати:

  • колір повинен бути темно-рожевим, з тонкою світлою скоринкою;
  • якщо натиснути на шматочок пальцем ямка повинна швидко вирівнюватися і здобувати початкові обриси;
  • на зрізі м’ясо не повинно бути вологим, особливо якщо сам по собі шматочок суховатий;
  • якщо м’ясо лежить на аркуші паперу, або прикласти до нього листочок, той на папері не повинно залишитися кривавого сліду;
  • личинки, глисти і інші паразити, якщо вони є, визначаються візуально, тому важливо уважно розглянути продукт, що купується.

Якщо якийсь з цих факторів викликає сумнів, варто понюхати шматочок м’яса. Свіжий і якісний продукт має дуже слабкий, але приємний запах, тоді як яскраво виражений або кислуватий аромат свідчить про те, що воно зіпсоване.

При всьому достатку вибору і асортименті існуючих варіантів не варто ризикувати і сподіватися на сумлінність продавців. Краще тримати в голові всі важливі характеристики і враховувати їх при виборі.

Особливості вибору

Незважаючи на те, що основні правила огляду м’яса при покупці мають відношення до будь-якого виду, все-таки є певні відмінності в підході до вибору м’яса різних тварин.

вибір м'ясаСеред таких нюансів можна назвати:

  • яловичина – найбільш темне м’ясо, яке за кольором наближене до яскраво-червоного;
  • нормальна телятина світло-рожевого кольору, і має чисті білі прожилки;
  • свіжість птиці визначається за кольором шкіри – чим вона світліша, тим краще;
  • свинина завжди гарного рожевого кольору, а її потемніння свідчить про зіпсованість.

Будь-яке м’ясо має бути трохи сухуватим зверху, якщо воно вологе чи липке, купувати його небажано. При виборі можна поспілкуватись з продавцем і послухати, що він рекомендує взяти. Хороший фахівець обов’язково запитає, для якої страви вибирається м’ясо, а вже після цього може дати якусь пораду. По його спілкуванню і манері розмови можна багато чого зрозуміти про продукт, який він продає.

Надалі завжди краще купувати м’ясо у одного і того ж продавця, він теж запам’ятовує своїх покупців. І за відданість буде підказувати найкращі шматочки, а також секрети приготування тієї чи іншої тушки.

М’ясо на шашлик

Щоб приготувати смачний і м’який шашлик, недостатньо, щоб м’ясо було тільки свіжим та якісним. Важливо вибрати потрібну частину тушки, яка правильно вбере в себе маринад і подарує максимум задоволення кожному, хто зможе спробувати готовий шашлик.

м'ясо для шашликуКрім того, що воно повинно бути свіжим, варто врахувати також такі характеристики:

  1. Чим молодша була тварина, з якої взято м’ясо, тим м’якше буде шашлик. Визначити вік можна за його кольором – чим воно темніше, тим старше. Крім того, невеликий шматочок молодого м’яса можна навіть розірвати руками, старе жорстке без зусиль не порветься.
  2. Багато хто помилково вважає, що оптимальним варіантом для шашлику буде парне м’ясо, тобто те, яке не лежало після забою довше 3 годин. Насправді, саме такий шматочок буде найбільш жорстким, йому потрібно дати відлежатися, щоб воно було м’яким і соковитим.
  3. Кращим варіантом для шашлику буде охолоджене м’ясо, але не переморожене кілька разів. Визначити це легко, натиснувши на шматочок пальцем. Заморожене кілька разів м’ясо не змінить забарвлення, значить, його купувати не слід.

Найсмачніший шашлик, за оцінками багатьох поварів, виходить з молодого баранчика, якого відправили на забій у віці до одного року. І хоча знайти його не так просто, результат перевершить всі очікування. Особливо, якщо правильно його замаринувати і приготувати.

свинина для шашлику

  1. Кращою частиною свинини для приготування шашлику вважається ошийок – м’яке і соковите м’ясо, в якому практично немає прожилок і сала. Якщо немає можливості знайти ошийок, можна використовувати вирізку або корейку. Важливо правильно його замаринувати, щоб зробити м’яким.
  2. Яловичину рідко використовують для приготування шашлику, оскільки найчастіше будь-яка частина тушки все одно залишається жорсткою. Якщо все-таки хочеться спробувати такий вид м’яса на вогні, його потрібно маринувати довше, ніж будь-який інший, і використовувати при цьому газовану мінеральну воду.

Таким чином, вибір м’яса являє собою особливий процес зі своїми нюансами та факторами, які потрібно враховувати. Проте з часом всі правила вибору стануть звичними, побіжного погляду на м’ясній прилавок буде достатньо, щоб зрозуміти, що варто купувати, а що – ні.