Наші далекі предки придумали дуже вдалий спосіб утилізації крові, яка залишалася після оброблення туш худоби. Ця страва не забута й досі – доступна, ситна і при певних кулінарних хитрощах дуже смачна. Але чи принесе кров’яна ковбаса користь організму, чи від неї буде тільки шкода? «Продукт для бідних» таїть у собі масу сюрпризів!

Перш ніж говорити про корисні властивості цього продукту, не можна нічого не сказати про його склад. Адже саме він являється визначальним чинником, коли мова йде про смак та інші переваги.

Склад кров’яної ковбаси

Ковбасу на основі крові – свинячої, яловичої, телячої – здавна роблять у багатьох країнах за своїми рецептами. Ці мало схожі одна на одну страви об’єднує використання головного інгредієнта.

Що можна виявити у них ще?

  • Крупи – зазвичай у цій ролі виступають перловка і гречка, вони надають продукту особливу ситність та потрібну консистенцію.
  • Субпродукти – можуть використовуватися різні, але в будь-якому випадку вони вносять у загальну смакову гаму особливі відтінки і підвищують поживну цінність.
  • Сало – цей компонент можна зустріти далеко не у будь-якій кров’янці. Наприклад, у європейських країнах його практично не використовують.
  • Приправи, добавки – рецептура може передбачати різні «покращувачі», як звичайні (наприклад, часник, цибуля), так і більш екзотичні для ковбаси (зокрема, корицю або родзинки).

Усі ці компоненти безпосередньо впливають на користь і шкоду кров’яної ковбаси. Що вона може дати нашому організму?

Як кров’янка підтримає наше здоров’я?

Найголовніше, заради чого можна і потрібно їсти кров’яну ковбасу з точки зору користі для організму, – це залізо. Завдяки особливій двовалентній формі цей елемент засвоюється організмом дуже добре. Наприклад, у печінці, яку часто рекомендують як залізовмісний продукт, цей мінерал присутній у трьохвалентній формі, що знижує його біодоступність.

Кров’яна ковбаса в цьому сенсі виграє, тому її варто вживати:

  • вагітним і тим, що планують зачати дитину;
  • людям, які страждають на анемію;
  • тим, хто втратив багато крові і відновлюється після хірургічного втручання або травми, важких затяжних захворювань;
  • після курсу хіміотерапії.

У певних ситуаціях кров’яна ковбаса цілком здатна виступати альтернативою залізовмістним препаратам. Але не тільки в цьому полягає її користь. У продукті можна виявити чимало інших мінеральних речовин, наприклад, кальцій, селен, фосфор, а також вітаміни Це РР, D, речовини групи, серед яких особливої згадки заслуговує B12, що підтримує процеси кровотворення.

Істотно підвищує поживну цінність кров’яної ковбаси наявність у ній субпродуктів. Багато хто вважає їх «м’ясом для бідних», чимось другосортним. Проте у помірних кількостях вони є прекрасним джерелом важливих для організму речовин.

Кров’яна ковбаса також характеризується великим вмістом різного роду амінокислот, у тому числі незамінних. Присутність круп робить її джерелом клітковини, яка вносить величезну позитивну лепту в роботу шлунково-кишкового тракту, а значить, і організму в цілому.

Таким чином, незважаючи на те, що склад ковбас на основі крові багатьом здається сумнівним, цей продукт стане в пригоді усім, хто особливо потребує забезпечення організму залізом, відновлення, зміцнення сил.

«Темна сторона» корисного продукту

При всій незаперечній користі кров’яну ковбасу треба їсти помірно. І особливо обережними з нею повинні бути окремі категорії споживачів.

Продукт не бажаний:

  • при ожирінні, атеросклерозі, проблемах з печінкою, цукровому діабеті.

Калорійність кров’яної ковбаси становить 275 ккал, причому більша частина енергетичної цінності укладена в жирах. Вона може бути ще вищою, якщо в складі є сало або шпик. При таких проблемах чимала кількість жиру посилить патологічні процеси. Таким людям необхідно або лише зрідка їсти кров’янку, або вибирати продукти тільки з крові і круп, без додаткових м’ясних інгредієнтів;

  • якщо є збої у роботі травної системи.

Кров’яна ковбаса відносяться до продуктів важких, засвоюється шлунково-кишковим трактом дуже повільно. Тому при проблемах з травленням вона здатна заподіяти шкоду.

Якщо їсти таку ковбасу постійно, є ймовірність підвищення в’язкості крові. При схильності до формування тромбів такий ефект вживання м’ясного продукту може бути небезпечним.

До шкоди, яку у довгостроковій перспективі може заподіяти куплена ковбаса, можна віднести наявність у ній додаткових інгредієнтів рослинного та хімічного походження, що знижують цінність для здоров’я. У свою чергу домашня кров’янка таїть в собі небезпеку харчового отруєння або зараження людини гельмінтами. Таке можливо при недостатній термічній обробці сирого напівфабрикату та/або при ігноруванні терміну придатності, який у магазинних ковбас дуже короткий.

Перетворюємо «ковбасу для бідних» на делікатес

Як їсти кров’яну ковбасу, щоб отримати не тільки користь для здоров’я, а й гастрономічне задоволення? Її вживають холодною або гарячою.

Ось лише кілька прикладів включення такої страви в меню:

  • відварена (якщо була сирою) і злегка обсмажена – окремо або разом з овочами, яйцями. Гарніром можуть бути макарони, картопля, гречка, рис, перловка і т. д.;
  • як ковбаса для бутербродів;
  • запечена на грилі;
  • як інгредієнт начинки – для завертання у млинці, для домашньої випічки, фарширування птиці.

Є чимало людей, які вернуть ніс від кров’янки, вважаючи її “негідною” свого раціону. Проте вони, швидше за все, просто ніколи не їли цієї ковбаси, приготовленої умілими руками. Це те, що називається «дешево і сердито». Придивитися уважніше до цього продукту варто ще й тому, що при помірному вживанні і гарній якості він принесе велику користь організму, зокрема, у вигляді заліза, що добре засвоюється, – елементу, якого дуже не вистачає багатьом людям.