Молоко – це перший продукт, який людина пробує, з’явившись на світ. У коров’ячому молоці багато корисних речовин, але тільки воно швидко скисає.
Вирішити цю проблему намагалися не один десяток років. О, еврика! Виробники придумали порошкоподібне молоко. Як розвести сухе молоко? Пропорції, деякі хитрощі і поради обговоримо сьогодні.
Багато хто вважає, що сухе молоко – це суцільна хімія. За своїм смаком і складом цей порошкоподібний продукт не має нічого спільного з ароматним і білосніжним, трохи солодкуватим парним молочком. Дозвольте не погодитися. Щоб розвіяти цей міф, потрібно знати технологію виробництва продукту. А вже потім ви зацікавитесь, в яких пропорціях розводити сухе молоко.
Вперше рішення виготовити сухе молоко виникло ще в далекому 13 столітті. Воїнам молоко додавало сили. Давайте перенесемося в історію. Уявіть: поле, виснажливе сонце, ніяких холодильників. Як довго свіже молоко збереже свій первозданний смак? Максимум кілька годин, і все – це вже кисляк. Тоді монголо-татари навчилися висушувати молочну суміш. Але той прабатько сухого молока ще був далекий від сучасного продукту.
Сьогодні сухе молоко виготовляють виключно шляхом переробки цільного коров’ячого. Процес довгий – результат приголомшливий. Вчені проводили дослідження і встановили, що в сухому молоці зберігаються всі вітаміни, мікро – та макроелементи. А ось калорійність його злегка знижується. Що не може не порадувати людей, які тримають свою вагу під контролем.
Ви вирішили раптово приготувати випічку, а може, вам знадобилося зварити кашу на сніданок? І раптом виявили, що в холодильнику немає ні краплі молока? Що ж, прийшов час розвести білий порошок і за помахом чарівної палички, перетворити його в чудодійний напій.
Як правильно розвести сухе молоко? Пропорції зазвичай вказані на упаковці, але це зовсім не означає, що ви повинні виміряти все до міліграмів і мілілітрів. Перші «млинці» можуть вийти грудкою, а потім ви вже будете на око розбавляти молоко.
Перш ніж перейдемо від теорії до практики, давайте вивчимо наступні важливі моменти:
Так, мова піде саме про пропорції. Буває так, що ви прочитали інструкцію і начебто зробили все за правилами, а результат залишає бажати кращого. Прийнято на 200 мл рідини використовувати 5 чайних ложок порошкового молока. А от якщо ви розводите молоко для приготування каші, то кількість сухого інгредієнта можна суттєво збільшити. Для випічки, наприклад, млинців, підійде рідке молоко. У цьому випадку господині беруть 100 г сухого молока з розрахунку на 1 частину рідини.
Процес перетворення сухого молока в вишуканий натуральний напій проходить у декілька кроків:
Таке молоко можна вживати в чистому вигляді, використовувати для приготування різних страв, соусів і коктейлів.
Пам’ятайте, що порошкоподібне молоко боїться високої температури. Якщо влити окріп, то ви побачите, як порошок перетвориться в пластівці. Це означає, що білок згорнувся, а ви зіпсували продукт.
Сухе молоко використовується не тільки в промисловості і харчових цілях. Його активно застосовують селекціонери для вигодовування поросят, ягнят, козенят, телят. Як розводити сухе молоко для поросят? Пропорції чітко вказані на упаковці. Як показує практика, частка сухої речовини становить 15-20% на 1 л рідини.
Правила розведення цих сумішей такі ж, як і для харчових цілей. Але багато фермерів кажуть, що використання сухого молока в чистому вигляді для вигодовування поросят економічно невигідно. Краще купувати спеціальні суміші, а також додавати вітаміни. Приблизно 1л такої суміші замінить поросяті 0,5 л молока свиноматки.
Сухе молоко – це натуральний продукт, який виготовляється з цільного коров’ячого. Знаючи правила його приготування, ви зможете ласувати цим корисним напоєм на природі, в турпоході, на дачі. Вам більше не потрібно хвилюватися, що молоко скисне. Сухий замінник допоможе вирішити цю проблему. Будьте здорові!