Рис є популярною крупою, з якої можна приготувати багато різних страв. Сьогодні в магазинах представлений широкий вибір сортів цієї крупи. Нас цікавить пропарений рис, адже багато хто говорить про його неймовірну користь і смак. Чи заслуговує цей продукт нашої уваги, зараз розберемося.

У чому різниця між звичайним та пропареним рисом?

Для початку розберемося в тому, як отримують цей вид крупи. Зібрані неочищені зерна рису піддаються зволоженню, а потім його під тиском обробляють парою під високою температурою.

Тільки після цього зерна очищають від оболонки і шліфують, але ця процедура є безпечною, оскільки всі корисні речовини вже закріпилися в центрі ядра. Це головна відмінність між пропареним рисом і звичайною крупою. Завдяки паровій обробці зернятка стають світло-бежевого кольору.

Користь пропареного рису досить велика і полягає в наступному:

  • пропарений рисдо складу крупи входить близько 75% вуглеводів, які дозволяють тривалий час зберігати відчуття ситості. Є в ній різні мінерали, вітаміни, амінокислоти та інші корисні речовини. Білий рис не може похвалитися настільки багатим і повноцінним складом;
  • він містить багато клітковини, яка дозволяє зібрати і вивести всі шкідливі речовини і вивести їх з організму. До того ж нерозчинні волокна покращують моторику кишечника, а це позитивно позначається на травній системі. Клітковина допомагає швидко вгамувати голод, а ще вона подарує насичення на тривалий час;
  • у цій крупі немає глютену, на якого у багатьох людей є алергія. Рис стане ідеальним продуктом для людей з гастритом і виразкою, оскільки він здатний утворити слиз, який обволікає шлунок.

Ще одна відмінність стосується термічної обробки, оскільки час приготування пропареного рису менше, ніж звичайного. Його не потрібно навіть промивати і замочувати, оскільки під час обробки парою були видалені всі непотрібні речовини. До того ж його практично неможливо переварити і під час готування він практично не втрачає корисних речовин, на відміну від інших сортів.

Варто також відзначити той факт, що під час варіння рис поглинає досить багато рідини, а значить, каші виходить практично в два рази більше. Ще один факт, який хотілося б відзначити, що для плову пропарений рис вважається найкращим, оскільки він добре вбирає спеції та жир, залишаючись при цьому розсипчастим.

Як варити пропарений рис?

правильно зварений пропарений рисВеличезний плюс цієї крупи полягає в тому, що навіть просто зварена каша без яких-небудь доповнень виходить розсипчастою, смачною і ароматною. Головне, дотримуватися деяких правил термічної обробки.

Почнемо з самого звичайного варіанту готування і дізнаємося, як приготувати пропарений рис в каструлі на плиті. Найголовніше – дотримуватися пропорцій, так на 1 ст. рису необхідно взяти 2 ст. води. Якщо хочете приготувати більш смачну і ароматну страву, тоді використовуйте замість звичайної води, бульйон або ж просто додайте спеції.

Для початку в каструлю налийте води і доведіть її до кипіння, а потім всипте крупу і додайте за смаком сіль. Якщо ви стежите за своєю вагою або ж хочете схуднути, тоді варто відмовитися від солі. Все обов’язково перемішайте, накрийте кришкою і варіть на невеликому вогні. Розберемося, скільки правильно варити пропарений рис, так от, тривалість термічної обробки має становити 20 хв. Не рекомендується його мішати під час варіння, оскільки це призведе до утворення крохмалю, який зробить кашу в’язкою і липкою.

Коли час закінчиться, вимкніть вогонь, відкрийте кришку і накрийте зверху все рушником, залишивши на 10 хв. Це дозволить зайвій волозі випаруватися. Наприкінці варто покласти трохи олії і все добре розпушити. При бажанні доповнити кашу можна сухофруктами, а також свіжими фруктами і овочами.

Розглянемо інші способи готування:

  1. Почнемо з приготування пропареного рису в мультиварці, який не буде нічим відрізнятися від каші, зробленої традиційним способом. У чашу мультиварки покладіть крупу і воду, враховуючи, що на кожні 100 мл слід взяти 200-250 мл води. При бажанні додайте сіль і спеції. Залежно від обраної техніки, необхідно вибрати програму: «Варка», «Гречка» або «Плов». Час слід встановити на 30 хв. Після звукового сигналу не варто відкривати кришку, а залишити все ще на 5 хв;
  2. Можна приготувати кашу в мікрохвильовій печі. Для початку слід підготувати правильний посуд, який повинен бути зроблений з кераміки або скла. До того ж він повинен бути великим, оскільки пам’ятайте, що крупа збільшиться в розмірі. Необхідно взяти крупу і воду, враховуючи, що рідини повинно бути в 2 рази більше. Обрану ємність слід накрити кришкою, залишивши невелику щілину, щоб виходив пар. Мікрохвильову піч увімкніть на повну потужність, а час встановіть на 15 хв. Важливо кожні 5 хв. робити зупинку і перемішувати кашу. Після закінчення часу варто покласти сіль, спеції і масло;
  3. розсипчастий рисЩе один варіант приготування в пароварці. В такому випадку слід взяти спеціальну ємність, призначену для рису. Покладіть в неї суху крупу і влийте воду, враховуючи, що на 100 г продукту має припадати 200 мл рідини. Покладіть також сіль і спеції, а потім закрийте кришку і включіть пароварку. Що стосується того, скільки треба готувати кашу, то час приготування становить 35 хв;
  4. Є також окрема техніка, призначена для цієї крупи – рисоварка. Покладіть крупу в чашу, враховуючи, що з 250 мл продукту виходить у підсумку десь 500 мл готової каші. Після цього влийте воду, кількість якої повинна бути в 2 рази більше, ніж крупи. За бажанням покладіть спеції, сіль і масло. Слідкуйте, щоб в чаші не було зерняток вище рівня води, оскільки вони просто пригорять. Закрийте рисоварку й увімкніть її. Важливо не відкривати кришку під час приготування, оскільки ви випустите необхідний для готування пар. Коли каша буде готова, техніка сама відключиться. Після цього необхідно дати крупі постояти 10-15 хв. і тільки потім можна відкрити кришку. Перемішайте і відразу подавайте.

Якщо після приготування цими методами рис розсипчастим не став, тоді варто змінити дозування. Поганий результат може бути обумовлений тим, що техніка різна і результат може відрізнятися. У тому випадку якщо крупа залишилася сирою, то довести її до готовності можна на плиті.

Оскільки плов з пропареного рису виходить дуже смачним, то пропонуємо розглянути рецепт його приготування. Підготуйте такі продукти: 1 кг рису, 1,5 кг м’яса, по 0,5 кг моркви і цибулі, рослинну олію, по дрібці солі, чорного і червоного перцю, а ще 4 зубчики часнику, по 2 ч. ложки зіри, барбарису і куркуми.

Схема приготування:

  • Пропарений рис для пловупідготуйте м’ясо і овочі. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте її в казані на розпеченій олії. Потім покладіть шматочки моркви, подрібнений часник і м’ясо. Тушкуйте під кришкою протягом 5 хв. Покладіть спеції, перемішайте і влийте воду, щоб вона повністю покрила вміст. Закрийте кришкою і тушкуйте протягом 30 хв. на мінімальному вогні;
  • після цього всипте рис і влийте теплу воду, щоб її рівень був на пару пальців вище вмісту. Перемішувати не варто. Готуйте під кришкою, поки рідина не вбереться. Після цього відкрийте кришку і зробіть у самому плові отвір, щоб вийшов зайвий пар. Готуйте ще півгодини.

Пропарений рис ідеально підходить не тільки для плову, але і для приготування різотто, пудингу, запіканки і різних десертів. Взагалі, така каша стане відмінним гарніром до риби і м’яса, а доповнити його можна різними соусами. Якщо ви любите ситні салати, то додайте в них саме цей сорт крупи.

Тепер ви знаєте, як правильно приготувати пропарений рис у звичайній каструлі, мультиварці і іншими способами. Сподіваємося, ви переконалися, що цей продукт заслуговує того, щоб внести його в раціон харчування своєї сім’ї.