Рис є популярною крупою, з якої можна приготувати багато різних страв. Сьогодні в магазинах представлений широкий вибір сортів цієї крупи. Нас цікавить пропарений рис, адже багато хто говорить про його неймовірну користь і смак. Чи заслуговує цей продукт нашої уваги, зараз розберемося.
Для початку розберемося в тому, як отримують цей вид крупи. Зібрані неочищені зерна рису піддаються зволоженню, а потім його під тиском обробляють парою під високою температурою.
Тільки після цього зерна очищають від оболонки і шліфують, але ця процедура є безпечною, оскільки всі корисні речовини вже закріпилися в центрі ядра. Це головна відмінність між пропареним рисом і звичайною крупою. Завдяки паровій обробці зернятка стають світло-бежевого кольору.
Користь пропареного рису досить велика і полягає в наступному:
Ще одна відмінність стосується термічної обробки, оскільки час приготування пропареного рису менше, ніж звичайного. Його не потрібно навіть промивати і замочувати, оскільки під час обробки парою були видалені всі непотрібні речовини. До того ж його практично неможливо переварити і під час готування він практично не втрачає корисних речовин, на відміну від інших сортів.
Варто також відзначити той факт, що під час варіння рис поглинає досить багато рідини, а значить, каші виходить практично в два рази більше. Ще один факт, який хотілося б відзначити, що для плову пропарений рис вважається найкращим, оскільки він добре вбирає спеції та жир, залишаючись при цьому розсипчастим.
Величезний плюс цієї крупи полягає в тому, що навіть просто зварена каша без яких-небудь доповнень виходить розсипчастою, смачною і ароматною. Головне, дотримуватися деяких правил термічної обробки.
Почнемо з самого звичайного варіанту готування і дізнаємося, як приготувати пропарений рис в каструлі на плиті. Найголовніше – дотримуватися пропорцій, так на 1 ст. рису необхідно взяти 2 ст. води. Якщо хочете приготувати більш смачну і ароматну страву, тоді використовуйте замість звичайної води, бульйон або ж просто додайте спеції.
Для початку в каструлю налийте води і доведіть її до кипіння, а потім всипте крупу і додайте за смаком сіль. Якщо ви стежите за своєю вагою або ж хочете схуднути, тоді варто відмовитися від солі. Все обов’язково перемішайте, накрийте кришкою і варіть на невеликому вогні. Розберемося, скільки правильно варити пропарений рис, так от, тривалість термічної обробки має становити 20 хв. Не рекомендується його мішати під час варіння, оскільки це призведе до утворення крохмалю, який зробить кашу в’язкою і липкою.
Коли час закінчиться, вимкніть вогонь, відкрийте кришку і накрийте зверху все рушником, залишивши на 10 хв. Це дозволить зайвій волозі випаруватися. Наприкінці варто покласти трохи олії і все добре розпушити. При бажанні доповнити кашу можна сухофруктами, а також свіжими фруктами і овочами.
Розглянемо інші способи готування:
Якщо після приготування цими методами рис розсипчастим не став, тоді варто змінити дозування. Поганий результат може бути обумовлений тим, що техніка різна і результат може відрізнятися. У тому випадку якщо крупа залишилася сирою, то довести її до готовності можна на плиті.
Оскільки плов з пропареного рису виходить дуже смачним, то пропонуємо розглянути рецепт його приготування. Підготуйте такі продукти: 1 кг рису, 1,5 кг м’яса, по 0,5 кг моркви і цибулі, рослинну олію, по дрібці солі, чорного і червоного перцю, а ще 4 зубчики часнику, по 2 ч. ложки зіри, барбарису і куркуми.
Схема приготування:
Пропарений рис ідеально підходить не тільки для плову, але і для приготування різотто, пудингу, запіканки і різних десертів. Взагалі, така каша стане відмінним гарніром до риби і м’яса, а доповнити його можна різними соусами. Якщо ви любите ситні салати, то додайте в них саме цей сорт крупи.
Тепер ви знаєте, як правильно приготувати пропарений рис у звичайній каструлі, мультиварці і іншими способами. Сподіваємося, ви переконалися, що цей продукт заслуговує того, щоб внести його в раціон харчування своєї сім’ї.