Риба… Як багато страв можна приготувати! Вона може бути і смажена, і запечена і приготована в клярі, а ще фарширована, копчена, консервована й маринована, з неї роблять биточки, уху і ще багато всього смачного!
Якщо відправитися на вилазку і влаштувати барбекю, рибка здатна скласти конкуренцію м’ясу і сосискам. По-перше, це здорова і менш калорійна їжа. По-друге, вона дуже швидко готується. Причому це стосується не тільки процесу обжарювання, але і самого маринування. Все що потрібно – приготувати правильний маринад.
І тут є з чим поекспериментувати. Традиційні супутники риби – лимон, цибуля, оливкова олія, пряні середземноморські трави. Різне комбінування цих та інших інгредієнтів здатне перетворити звичайну їжу в дуже смачне та вишукане блюдо.
На вилазці або на дачі обов’язково приготуйте рибку на мангалі. Для цього можна скористатися одним з наступних рецептів маринаду.
Склад:
Краще всього брати сома чи коропа. Рибку нарізаємо порційними шматочками. Складаємо її в миску і скроплюємо лимонним соком, щоб перебити запах річки. Солимо і перчимо, засипаємо трави, все перемішуємо. Далі нарізаємо цибулю півкільцями, зсипаємо в миску до риби, кладемо майонез і все ретельно перемішуємо, перемішуючи пальцями.
Зверху кладемо вантаж і залишаємо на півгодини. Так як шматочки в процесі готування можуть розвалитися, краще використовувати ґрати для гриля, а не шампури. Перед закладкою загортаємо порційні шматочки разом з цибулею в фольгу.
Склад:
Рибу почистити, акуратно видалити зябра і вимити. Тушку не розрізаємо, голову і плавники залишаємо. Збризкуємо її зсередини лимонним соком, натираємо з усіх сторін сіллю і перцем. Потім в черевце сибасу закладаємо трави, нарізану півкільцями цибулю і фенхель. Краще всього брати гілочки свіжої м’яти, петрушки і кінзи.
Зверху рибку змащуємо оливковою олією і обкладаємо парочкою тоненьких лимонних скибочок. Можна покласти їх на місце зябер. Залишаємо так на 20 хвилин, щоб вона просочилася травами. Викладаємо сібас на решітку або на гриль. Коли з обох сторін скоринка зарум’яниться – рибка готова. Аромат просто приголомшливий!
Склад:
Рибу вимийте і обсушіть. Натріть на дрібній тертці цедру половинки лимона відіжміть сік в окрему ємність. Цибулю-шалот розріжте вздовж на 4 частини, а потім ще на 4 поперек. Змішайте в мисці сіль, перець, дрібно нарубані трави і пряності, оливкову олію, лимонну цедру, цибулю. Натріть цією сумішшю скумбрію, покладіть в миску і залишіть маринуватися на 2 години.
Коли час вийшов, обмийте скумбрію лимонним соком, обсушіть. Процідіть маринад. Трави, цибулю і цедру змішайте з половиною вершкового масла. Нафаршируйте цією сумішшю черевця скумбрії. Маслом, яке залишилося змастіть боки рибки і покладіть її на гриль. У процесі готування збризкуйте процідженою рідиною. Через 15 хвилин скумбрія готова!
Готуючи маринад для сьомги або лосося, врахуйте, що до червоної риби лимон додається тільки під час фінального сервірування. В іншому випадку вона втратить свій природний апетитний аромат. Суміш можна готувати на основі оливкової олії з додаванням різних трав. До речі, червону рибу можна зовсім не піддавати термічній обробці, головне, бути впевненими у її свіжості і якості.
Дуже цікавий рецепт – гравлакс з лосося.
Складові:
Цукор і сіль необхідно перемішати. З філе лосося потрібно видалити всі кістки. Для зручності можна скористатися пінцетом. Потім вимийте філе і покладіть в миску, наповнену половиною суміші, шкірою вниз. Натріть залишками солі і цукру рибу. Залиште маринуватися не менше ніж на добу в прохолодному місці. Після закінчення терміну злийте всю рідину, яка утворилася. Залиште лосось ще на добу.
Коли 24 години пройшло, дістаньте рибу з маринаду, промийте і вмочіть паперовими рушниками. Дрібно нарубаєте зелень кропу, додайте трохи меленого чорного перцю. Обваляйте в цьому лосось. Перед подачею наріжте філе тонкими скибочками і прикрасьте часточкою лимона.
Щоб отримати смачний рибний балик, можна приготувати наступний маринад для копчення.
Складові:
Коріандр обсмажте на сковороді. Всі спеції, сіль і остиглі горошини коріандру потовчіть в ступці. Змішайте мед, лимонний сік, масло і прянощі. Натріть цією сумішшю рибу. Залиште на 8-10 годин. Обмийте водою з оцтом (1:10) або лимонним соком. Перед копченням промокніть паперовим рушником.
Варіантів маринаду існує величезна безліч. Вони стануть в нагоді не тільки для шашлику, але і для інших способів приготування риби.
Так як способів замаринувати рибу з кожним роком з’являється все більше, можете сміливо експериментувати з інгредієнтами і способами подачі. Приємного апетиту вам і вашим рідним!