Риба… Як багато страв можна приготувати! Вона може бути і смажена, і запечена і приготована в клярі, а ще фарширована, копчена, консервована й маринована, з неї роблять биточки, уху і ще багато всього смачного!

Як правильно замаринувати рибу для гриляЯкщо відправитися на вилазку і влаштувати барбекю, рибка здатна скласти конкуренцію м’ясу і сосискам. По-перше, це здорова і менш калорійна їжа. По-друге, вона дуже швидко готується. Причому це стосується не тільки процесу обжарювання, але і самого маринування. Все що потрібно – приготувати правильний маринад.

І тут є з чим поекспериментувати. Традиційні супутники риби – лимон, цибуля, оливкова олія, пряні середземноморські трави. Різне комбінування цих та інших інгредієнтів здатне перетворити звичайну їжу в дуже смачне та вишукане блюдо.

Як правильно замаринувати рибу для гриля

На вилазці або на дачі обов’язково приготуйте рибку на мангалі. Для цього можна скористатися одним з наступних рецептів маринаду.

Як замаринувати рибу для шашлику

Склад:

  • риба – 1 кг;
  • майонез – 1 ст.;
  • цибуля ріпчаста – 2-3 шт.;
  • сік половини лимона;
  • сіль, перець;
  • пряні трави для риби.

Краще всього брати сома чи коропа. Рибку нарізаємо порційними шматочками. Складаємо її в миску і скроплюємо лимонним соком, щоб перебити запах річки. Солимо і перчимо, засипаємо трави, все перемішуємо. Далі нарізаємо цибулю півкільцями, зсипаємо в миску до риби, кладемо майонез і все ретельно перемішуємо, перемішуючи пальцями.

Зверху кладемо вантаж і залишаємо на півгодини. Так як шматочки в процесі готування можуть розвалитися, краще використовувати ґрати для гриля, а не шампури. Перед закладкою загортаємо порційні шматочки разом з цибулею в фольгу.

Як смачно замаринувати рибу для барбекю

Рецепт 1

Склад:Як смачно замаринувати рибу для барбекю

  • сібас – 1 кг;
  • половинка невеликого лимона;
  • оливкова олія;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • фенхель;
  • м’ята;
  • зелень петрушки;
  • кінза;
  • сіль, перець.

Рибу почистити, акуратно видалити зябра і вимити. Тушку не розрізаємо, голову і плавники залишаємо. Збризкуємо її зсередини лимонним соком, натираємо з усіх сторін сіллю і перцем. Потім в черевце сибасу закладаємо трави, нарізану півкільцями цибулю і фенхель. Краще всього брати гілочки свіжої м’яти, петрушки і кінзи.

Зверху рибку змащуємо оливковою олією і обкладаємо парочкою тоненьких лимонних скибочок. Можна покласти їх на місце зябер. Залишаємо так на 20 хвилин, щоб вона просочилася травами. Викладаємо сібас на решітку або на гриль. Коли з обох сторін скоринка зарум’яниться – рибка готова. Аромат просто приголомшливий!

Рецепт 2

Склад:

  • скумбрія – 2 шт.;
  • естрагон – 10 г;
  • орегано – 10 г;
  • подрібнена зелена петрушка – 15 г;
  • оливкова олія – 30 мл;
  • цибуля-шалот – 1 шт.;
  • половинка лимона;
  • масло – 30 г

Рибу вимийте і обсушіть. Натріть на дрібній тертці цедру половинки лимона відіжміть сік в окрему ємність. Цибулю-шалот розріжте вздовж на 4 частини, а потім ще на 4 поперек. Змішайте в мисці сіль, перець, дрібно нарубані трави і пряності, оливкову олію, лимонну цедру, цибулю. Натріть цією сумішшю скумбрію, покладіть в миску і залишіть маринуватися на 2 години.

Коли час вийшов, обмийте скумбрію лимонним соком, обсушіть. Процідіть маринад. Трави, цибулю і цедру змішайте з половиною вершкового масла. Нафаршируйте цією сумішшю черевця скумбрії. Маслом, яке залишилося змастіть боки рибки і покладіть її на гриль. У процесі готування збризкуйте процідженою рідиною. Через 15 хвилин скумбрія готова!

Як замаринувати червону рибу

Готуючи маринад для сьомги або лосося, врахуйте, що до червоної риби лимон додається тільки під час фінального сервірування. В іншому випадку вона втратить свій природний апетитний аромат. Суміш можна готувати на основі оливкової олії з додаванням різних трав. До речі, червону рибу можна зовсім не піддавати термічній обробці, головне, бути впевненими у її свіжості і якості.

Дуже цікавий рецепт – гравлакс з лосося.

Складові:

  • філе лосося зі шкірою – 1 кг;
  • коричневий цукор (в ідеалі вержуаз) – 0,5 кг;
  • сіль – 0,4 кг;
  • кріп;
  • чорний перець;
  • лимон.

Цукор і сіль необхідно перемішати. З філе лосося потрібно видалити всі кістки. Для зручності можна скористатися пінцетом. Потім вимийте філе і покладіть в миску, наповнену половиною суміші, шкірою вниз. Натріть залишками солі і цукру рибу. Залиште маринуватися не менше ніж на добу в прохолодному місці. Після закінчення терміну злийте всю рідину, яка утворилася. Залиште лосось ще на добу.

Коли 24 години пройшло, дістаньте рибу з маринаду, промийте і вмочіть паперовими рушниками. Дрібно нарубаєте зелень кропу, додайте трохи меленого чорного перцю. Обваляйте в цьому лосось. Перед подачею наріжте філе тонкими скибочками і прикрасьте часточкою лимона.

Як замаринувати рибу для подальшого копчення

Щоб отримати смачний рибний балик, можна приготувати наступний маринад для копчення.

Складові:Як замаринувати рибу для подальшого копчення

  • риба – 1 кг;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • сік чверті лимона;
  • мед – 20 г;
  • сіль – 10-15 г;
  • коріандр – 10 г;
  • пряні трави – 25 г;
  • чорний перець – 10 р.

Коріандр обсмажте на сковороді. Всі спеції, сіль і остиглі горошини коріандру потовчіть в ступці. Змішайте мед, лимонний сік, масло і прянощі. Натріть цією сумішшю рибу. Залиште на 8-10 годин. Обмийте водою з оцтом (1:10) або лимонним соком. Перед копченням промокніть паперовим рушником.

Варіантів маринаду існує величезна безліч. Вони стануть в нагоді не тільки для шашлику, але і для інших способів приготування риби.

Так як способів замаринувати рибу з кожним роком з’являється все більше, можете сміливо експериментувати з інгредієнтами і способами подачі. Приємного апетиту вам і вашим рідним!