Курка фарширована млинцями у вершковому соусі – рецепт приготування
З самої назви зрозуміло, що курка фарширована млинцями – це далеко не повсякденна страва. На її неспішне приготування доведеться витратити кілька годин, зате результат прикрасить святковий стіл і змусить гостей впасти в захоплений стан. Врахуйте, що це досить калорійне блюдо, яким можна досхочу нагодувати 5-8 чоловік, а то і всі 10, в залежності від величини курячої тушки.
Підготовчий етап
Пропонуємо почати, так би мовити, з самого нуля. Це означає, що вам належить похід в магазин і інвентаризація власних продуктових запасів.
У підсумку, перед вами повинен лежати наступний набір інгредієнтів:
курка, вагою не менше 1,5 кіло;
70 грам м’якоті батона;
100 грам свіжих вершків;
150 грам моркви;
200 грам цибулі ріпчастої;
40 грам масла вершкового;
3 яєчка;
сіль;
чорний перемелений перець;
приправа і часник, але це вже за смаком.
Млинці можна робити за своїм звичним рецептом. В нашому випадку вони робляться з такого набору продуктів:
100 г просіяного борошна;
200 грам молока;
яйце;
чайна ложка цукрового піску;
сіль;
рослинна олія.
З цих інгредієнтів виходить 4 великих млинця, чого цілком достатньо для фарширування тушки. Нагадуємо, що це класичний, ну або базовий рецепт, з яким, при бажанні можна експериментувати до безкінечності. Наприклад, фарш можна приправляти улюбленими травами і спеціями, а в млинцеву суміш всипати паприку або куркуму.
Процес приготування
Насправді, в приготуванні курки з млинцями немає нічого важкого. Трохи вправності, і страва буде виходити буквально за годину.
Отже, приступаємо:
Чистимо і дрібно нарізаємо/натираємо овочі, які потім обсмажуємо на вершковому маслі;
Починаємо знімати шкірку з кури. Це складно, і не факт, що вийде з першого разу. Обов’язково купуйте тушку з мінімальними пошкодженнями. Спершу слід вивільнити шкірку, яка знаходиться біля хвоста. Відокремлювати її краще по колу, і допомагати собі не тільки пальцями, але і ножем. Починаючи з верхньої частини спини, шкірка спочатку відтягується, і тільки потім підрізаєтся ножем, але дуже акуратно і не поспішаючи;
Усередині тушки відламуємо ніжки, а потім курку просто звільняємо від оболонки, знімаючи її до крилець назразок панчохи. Плівочки краще підрізати, але пальці теж непогано справляються;
Посередині грудки йде досить щільна плівка, яку не потрібно рвати вручну. Акуратно відсікайте все зайве ножем або навіть лезом. Намагайтеся не порвати шкірку;
Крила відламуються по суставчикам і відрізаються, а оболонка знімається остаточно. Гляньте на годинник? Виявиться, що вся процедура не зайняла 15 хвилин!
Батон, краще разом з кірками, потрібно замочити у вершках високої жирності;
Потім за допомогою кухонного комбайна або м’ясорубки подрібнюємо у фарш наступні продукти: пасеровані овочі, розмочений батон, куряче м’ясо;
В масу додаємо всі інші інгредієнти: яйця свіжі, часник, улюблені спеції, сіль, зелень та інше;
Тепер настає черга млинців. Рідкісна господиня не знає, як їх робити, але ми наводимо свій варіант. У ємності змішується: борошно, свіже яйце, половина початкового об’єму молока, цукор і сіль. Розбиваємо всі грудочки і вливаємо залишок молока;
Млинці обов’язково смажать на розпеченій сковорідці, змащеній незначною кількістю рослинного масла або просто шматочком солоного сала;
На готові млинці тонким шаром накладається фарш, який рівномірно розподіляється. Блін скочується в щільний рулетик.
Етапи фарширування
Щоб порадувати гостей не тільки смачним блюдом, але і його красиво оформленою подачею, треба трохи посидіти:
Зубочисткою слід скріпити зняту у шкіру шиї;
В середину оболонки вкладається трохи фаршу приблизно жменю, який розподіляється по низу;
У всю довжину тушки розкладається один млинець, який потім обмазується фаршем з усіх боків. Робиться це для того, щоб начинка не утворювала пустот і провалів, і страва виглядала пружною і щільно набитою;
Всі шви заколюются зубочистками різної довжини;
Духова шафа включається на 180 градусів;
Відрізається неширока смуга пекарської фольги, яка пропускається під куркою і закручується під її крилами, збираючи акуратну форму тушки;
За допомогою довгих шпажок з’єднуємо крильця і ніжки, щоб курочка не виглядала розхристаною;
На деко наливається ціла склянка води, кладеться сама тушка, але тільки спиною вниз;
Все це хвилин на 20 ставиться в духовку, після чого потрібно фольгу зняти, за необхідності долити воду, і запікати далі протягом півгодини. Знову ж таки, якщо кура більше, ніж 1,5 кілограма, то час готування автоматично продовжується.
Як бачите, рецепт приготування зовсім нескладний, якщо розписати його по пунктикам. Готову страву потрібно залишити в прохолодному місці годин десь на 8-10, а подавати тільки в розрізаному вигляді, інакше вся краса виявиться неоціненою.
Рекомендуємо спочатку навскоси відокремити крила і ніжки, а спочатку тушку порізати поперек, після чого зробити один поздовжній розріз, формуючи порційні шматочки. Крила і ноги приставте назад, а якщо вони не бажають триматися, зафіксуйте зубочистками.
До речі, курку з млинцями можна приготувати і в вершковому соусі, але це вже зовсім інший рецепт.