М’ясо перепілок набагато смачніше, ніж м’ясо курки, індички й кролика, воно вважається дієтичним і дуже корисним. Але такі птахи є все-таки степовою дичиною, тому з ними потрібно вміти правильно поводитися. Як приготувати перепілку, щоб страви з неї вийшли по-справжньому соковитими, ніжними та смачними?
Перепілки завжди вважалися делікатесом, причому дуже корисним, оскільки вони містять масу важливих мікроелементів. Цей сорт у кілька разів перевищує за своїми смаковими властивостями м’ясо домашніх птахів. При правильному приготуванні воно виходить ніжним, соковитим та ароматним. Перепелів можна запікати в духовці, смажити на грилі, сковороді, маринувати, коптити, використовувати для приготування перших страв, салатів. М’ясо добре поєднується з цитрусовими, овочами, зеленню, гострими і солодкими соусами, грибами.
Як правильно вибрати птицю в магазині і підготувати її до термообробки?
Приготувати смачних перепілок можна тільки з якісного матеріалу. Сьогодні таке м’ясо є в багатьох супермаркетах. При виборі охолодженої тушки зверніть увагу на її колір. Свіжа птиця повинна мати рожеву шкіру без жовтого, сірого або синюватого відтінків. Не повинно бути ніякого неприємного запаху, а при натисканні на філе повинна залишатися ямка, яка швидко зникає.
При купівлі замороженого м’яса зверніть увагу на термін придатності. Небажано купувати перепілку, заморожену більше 3 місяців назад, а також переморожену (про це свідчать білі плями, схожі на висип, і біла кірочка льоду). Така тушка не зашкодить вам, але й корисних речовин у ній мало. До того ж приготовлена з неї страва буде не такою смачною та ароматною.
Перед приготуванням заморожені тушки птахів необхідно розморозити при кімнатній температурі, потім – ретельно обмити холодною водою і обсушити паперовим рушником. Далі їх бажано замаринувати – незалежно від того, чи будете ви їх запікати в духовці, чи смажити на сковороді. Маринад зробить перепелине м’ясо соковитим і м’яким, оскільки воно дещо сухувате. Для цього достатньо змочити дичину лимонним соком і натерти сіллю зовні та зсередини, а також під шкіркою на грудці і потримати 20-30 хвилин.
Як приготувати перепілки у духовці?
Дуже смачні перепілки, запечені у сметанно-часниковому соусі. Тушки виходять м’якими, соковитими й дуже ароматними.
Інгредієнти:
- 3 перепелині тушки;
- 5 часточок часнику;
- 5 ст. л. сметани;
- половинка лимона або 1 ч. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль, перець.
Приготування:
- Вимиті і підготовлені тушки витримайте півгодини у маринаді з лимонного соку й солі;
- За цей час приготуйте соус: додайте в сметану сіль, перець і пропущений через прес часник;
- Ємність для запікання добре змастіть олією;
- Викладіть перепелині тушки і змастіть їх за допомогою пензлика соусом з усіх сторін;
- Запікайте в духовці при температурі 200 градусів 40 хвилин;
- Подавайте, прикрасивши тушки гілочками кропу.
Більш вишуканий варіант для духовки
За рахунок додаткових інгредієнтів рецепт запікання стає більш витонченим, але залишається простим у реалізації.
Інгредієнти:
- 4 перепелині тушки;
- бекон, опціонально – шинки прошутто
- сіль;
- перець;
- чебрець сушений;
- шматочок апельсина разом зі шкіркою.
Приготування:
- Перепелів вимийте, посоліть, поперчіть, посипте чебрецем, шматочок апельсина покладіть всередину. Залиште на годину в холодильнику, щоб вони просочилися спеціями;
- Потім ретельно оберніть тушки скибочками бекону, допомагаючи собі зубочистками;
- На сковороді обсмажте птахів з кожної сторони і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте не довше 30 хвилин, уважно перевіряючи, чи не надто вони запеклися;
- Подавайте з картопляним пюре і салатом з цикорію.
Як приготувати перепілку на сковороді?
Смажені тушки виходять дуже смачними з хрусткою золотистою скоринкою. Проста у приготуванні страва стане справжньою прикрасою будь-якого святкового столу.
Інгредієнти:
- 2 перепелині тушки;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 3 ст. л. оливкової олії (можна замінити будь-якою іншою рослинною);
- 4 зубчики часнику;
- сіль, перець.
Приготування:
- Підготуйте тушки, розріжте їх уздовж хребта на 2 частини;
- Часник подрібніть часникодавкою і гарненько натріть ним половинки перепелів;
- Натріть сіллю, потім перцем, гарненько змастіть маслом. Залиште м’ясо постояти мінімум 15 хвилин;
- У глибокій сковороді розізгрійте олію і покладіть половинки тушок. Підсмажуйте їх на сильному вогні з кожного боку до тих пір, поки не з’явиться рум’яна кірочка;
- Тепер зменшіть вогонь до середнього і додайте до перепелів нашатковану півкільцями цибулю;
- Накрийте посуд кришкою і тушкуйте 15 хвилин;
- Подавайте перепелів до столу гарячими, посипавши дрібно посіченою зеленню.
Перепели, фаршировані грибами
Як приготувати перепілку не тільки смачно, але й більш цікаво? Скористайтеся цим рецептом – фаршированное м’ясо набуває пікантного смаку і виходить дуже соковитим. А вже яким ароматним!..
Інгредієнти:
- 3 перепелині тушки;
- 1 велика цибулина;
- 1 середня морква;
- 100 г грибів (будь-яких, підійдуть як печериці, так і лісові гриби);
- сіль, перець;
- рослинна олія.
Приготування:
- Вимиті цілі тушки натріть сумішшю солі і перцю ззовні та зсередини. Приберіть в холодильник на 1 годину;
- Підготуйте начинку: дрібно поріжте гриби, обсмажте у розігрітій олії (5 хвилин) і дістаньте зі сковороди;
- Далі підсмажте дрібно нашатковану цибулю, через 5 хвилин додайте до неї натерту моркву, тушкуйте ще протягом 5 хвилин;
- Обсмажені овочі і гриби змішайте, трохи посоліть і нафаршируйте ними перепелів, скріпивши черевце зубочистками;
- Дно ємності для запікання застеліть фольгою, змастіть олією. Якщо у вас залишилася начинка, рівномірно розподіліть її по листу. Зверху покладіть тушки, прикрийте їх фольгою;
- При температурі 200 градусів запікайте дичину в духовці півгодини;
- Потім верхній аркуш фольги зніміть і запікайте тушки ще 20 хвилин, поливши їх соком, що виділився;
- Подавайте дичину до столу ще гарячою, прикрасивши зеленню.
Як бачите, готувати перепілку просто й швидко. Гармонійне поєднання дичини з іншими продуктами відкриває масу можливостей для кулінарної творчості. Ви можете доповнювати запечені або обсмажені тушки будь-якими овочами та крупами, незмінно одержуючи у підсумку смачну страву.