М’ясо перепілок набагато смачніше, ніж м’ясо курки, індички й кролика, воно вважається дієтичним і дуже корисним. Але такі птахи є все-таки степовою дичиною, тому з ними потрібно вміти правильно поводитися. Як приготувати перепілку, щоб страви з неї вийшли по-справжньому соковитими, ніжними та смачними?

Перепілки завжди вважалися делікатесом, причому дуже корисним, оскільки вони містять масу важливих мікроелементів. Цей сорт у кілька разів перевищує за своїми смаковими властивостями м’ясо домашніх птахів. При правильному приготуванні воно виходить ніжним, соковитим та ароматним. Перепелів можна запікати в духовці, смажити на грилі, сковороді, маринувати, коптити, використовувати для приготування перших страв, салатів. М’ясо добре поєднується з цитрусовими, овочами, зеленню, гострими і солодкими соусами, грибами.

Як правильно вибрати птицю в магазині і підготувати її до термообробки?

Приготувати смачних перепілок можна тільки з якісного матеріалу. Сьогодні таке м’ясо є в багатьох супермаркетах. При виборі охолодженої тушки зверніть увагу на її колір. Свіжа птиця повинна мати рожеву шкіру без жовтого, сірого або синюватого відтінків. Не повинно бути ніякого неприємного запаху, а при натисканні на філе повинна залишатися ямка, яка швидко зникає.

тушки перепелівПри купівлі замороженого м’яса зверніть увагу на термін придатності. Небажано купувати перепілку, заморожену більше 3 місяців назад, а також переморожену (про це свідчать білі плями, схожі на висип, і біла кірочка льоду). Така тушка не зашкодить вам, але й корисних речовин у ній мало. До того ж приготовлена з неї страва буде не такою смачною та ароматною.

Перед приготуванням заморожені тушки птахів необхідно розморозити при кімнатній температурі, потім – ретельно обмити холодною водою і обсушити паперовим рушником. Далі їх бажано замаринувати – незалежно від того, чи будете ви їх запікати в духовці, чи смажити на сковороді. Маринад зробить перепелине м’ясо соковитим і м’яким, оскільки воно дещо сухувате. Для цього достатньо змочити дичину лимонним соком і натерти сіллю зовні та зсередини, а також під шкіркою на грудці і потримати 20-30 хвилин.

Як приготувати перепілки у духовці?

Дуже смачні перепілки, запечені у сметанно-часниковому соусі. Тушки виходять м’якими, соковитими й дуже ароматними.

перепілки в сметанно-часниковому соусіІнгредієнти:

  • 3 перепелині тушки;
  • 5 часточок часнику;
  • 5 ст. л. сметани;
  • половинка лимона або 1 ч. л. лимонного соку;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Вимиті і підготовлені тушки витримайте півгодини у маринаді з лимонного соку й солі;
  2. За цей час приготуйте соус: додайте в сметану сіль, перець і пропущений через прес часник;
  3. Ємність для запікання добре змастіть олією;
  4. Викладіть перепелині тушки і змастіть їх за допомогою пензлика соусом з усіх сторін;
  5. Запікайте в духовці при температурі 200 градусів 40 хвилин;
  6. Подавайте, прикрасивши тушки гілочками кропу.

Більш вишуканий варіант для духовки

За рахунок додаткових інгредієнтів рецепт запікання стає більш витонченим, але залишається простим у реалізації.

Інгредієнти:

  • 4 перепелині тушки;
  • бекон, опціонально – шинки прошутто
  • сіль;
  • перець;
  • чебрець сушений;
  • шматочок апельсина разом зі шкіркою.

Приготування:

  1. Перепелів вимийте, посоліть, поперчіть, посипте чебрецем, шматочок апельсина покладіть всередину. Залиште на годину в холодильнику, щоб вони просочилися спеціями;
  2. Потім ретельно оберніть тушки скибочками бекону, допомагаючи собі зубочистками;
  3. На сковороді обсмажте птахів з кожної сторони і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте не довше 30 хвилин, уважно перевіряючи, чи не надто вони запеклися;
  4. Подавайте з картопляним пюре і салатом з цикорію.

Як приготувати перепілку на сковороді?

Смажені тушки виходять дуже смачними з хрусткою золотистою скоринкою. Проста у приготуванні страва  стане справжньою прикрасою будь-якого святкового столу.

перепілка в духовціІнгредієнти:

  • 2 перепелині тушки;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 3 ст. л. оливкової олії (можна замінити будь-якою іншою рослинною);
  • 4 зубчики часнику;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Підготуйте тушки, розріжте їх уздовж хребта на 2 частини;
  2. Часник подрібніть часникодавкою і гарненько натріть ним половинки перепелів;
  3. Натріть сіллю, потім перцем, гарненько змастіть маслом. Залиште м’ясо постояти мінімум 15 хвилин;
  4. У глибокій сковороді розізгрійте олію і покладіть половинки тушок. Підсмажуйте їх на сильному вогні з кожного боку до тих пір, поки не з’явиться рум’яна кірочка;
  5. Тепер зменшіть вогонь до середнього і додайте до перепелів нашатковану півкільцями цибулю;
  6. Накрийте посуд кришкою і тушкуйте 15 хвилин;
  7. Подавайте перепелів до столу гарячими, посипавши дрібно посіченою зеленню.

Перепели, фаршировані грибами

Як приготувати перепілку не тільки смачно, але й більш цікаво? Скористайтеся цим рецептом – фаршированное м’ясо набуває пікантного смаку і виходить дуже соковитим. А вже яким ароматним!..

Перепілка фарширована грибамиІнгредієнти:

  • 3 перепелині тушки;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 середня морква;
  • 100 г грибів (будь-яких, підійдуть як печериці, так і лісові гриби);
  • сіль, перець;
  • рослинна олія.

Приготування:

  1. Вимиті цілі тушки натріть сумішшю солі і перцю ззовні та зсередини. Приберіть в холодильник на 1 годину;
  2. Підготуйте начинку: дрібно поріжте гриби, обсмажте у розігрітій олії (5 хвилин) і дістаньте зі сковороди;
  3. Далі підсмажте дрібно нашатковану цибулю, через 5 хвилин додайте до неї натерту моркву, тушкуйте ще протягом 5 хвилин;
  4. Обсмажені овочі і гриби змішайте, трохи посоліть і нафаршируйте ними перепелів, скріпивши черевце зубочистками;
  5. Дно ємності для запікання застеліть фольгою, змастіть олією. Якщо у вас залишилася начинка, рівномірно розподіліть її по листу. Зверху покладіть тушки, прикрийте їх фольгою;
  6. При температурі 200 градусів запікайте дичину в духовці півгодини;
  7. Потім верхній аркуш фольги зніміть і запікайте тушки ще 20 хвилин, поливши їх соком, що виділився;
  8. Подавайте дичину до столу ще гарячою, прикрасивши зеленню.

Як бачите, готувати перепілку просто й швидко. Гармонійне поєднання дичини з іншими продуктами відкриває масу можливостей для кулінарної творчості. Ви можете доповнювати запечені або обсмажені тушки будь-якими овочами та крупами, незмінно одержуючи у підсумку смачну страву.