Обід, згідно зі східною мудрістю, потрібно ділити з кимось. І це пов’язано не тільки з тим, що за трапезою простіше прийти до згоди, домовитися. Саме у цей час доби наш організм потребує такого собі підживлення для злагодженої роботи всіх органів, особливо шлунково-кишкового тракту.
Тож що приготувати на обід, щоб було і корисно, і часу біля плити не довелося проводити багато?
Сучасний обід – це…
Як би чоловіки не хизувалися своїми кулінарними здібностями (а вони і справді іноді бувають просто дивовижними!), все ж основний тягар приготування їжі лягає на жіночі плечі.
Але на цих плечах сучасної господині лежить ще маса інших обов’язків по дому, турбота про дітей, а також робота з її дедлайнами, терміновими питаннями і регулярними діловими зустрічами. Стояти по півдня біля плити категорично ніколи, тому й звичне розуміння обіду трохи змінилося. Головна вимога – обідні страви повинні бути корисними, а крім того:
смачними;
легкими і швидкими у приготуванні;
не повинні втрачати своїх якостей при розігріванні. Це дуже важливий момент, оскільки готувати кожен день навіть сучасні домогосподарки встигають не завжди.
Готуємо обід правильно
Що приготувати на обід швидко й смачно? Це питання турбує навіть тих, хто дружить з кухонним начинням, оскільки рано чи пізно навіть багата кулінарна фантазія може переживати «кризу жанру». Спробуємо скласти своєрідну колекцію із перших, других і третіх страв, які можна по-різному поєднувати.
Основа основ: перші страви
Це те, що для нашого ШКТ важливіше за будь-які біотики. Який суп приготувати на обід, щоб він припав до смаку усім членам родини?
Грибний суп-пюре
Густі супи чудово вгамовують голод і м’яко діють на шлунок. Крім того, вони дуже зручні тим, що їх можна пити з чашки.
Інгредієнти:
5 картоплин;
1 морквина;
1 головка цибулі;
300 г печериць (свіжих);
1 л відфільтрованої води;
3 ст. л. соняшникової або оливкової олії;
½ склянки вершків або негустої сметани;
зелень (за вашим смаком);
сіль, перець;
пшеничні або житні сухарики.
Приготування:
Картоплю нарізаємо соломкою;
Цибулю і моркву ріжемо довільно, але так, щоб шматочки були приблизно одного розміру, інакше вони готуватимуться не одночасно;
Розрізаємо гриби на кілька частин;
Наливаємо у каструлю воду і ставимо на плиту;
Додаємо картоплю;
На сковороду наливаємо олію та обсмажуємо цибулю з морквою;
Коли овочі стануть м’якими, додаємо гриби і обсмажуємо до легкого рум’яного кольору;
Додаємо зажарку до картоплі;
Проварюємо хвилин 5-7;
Знімаємо каструлю з вогню і блендером надаємо супу консистенцію рідкого крему;
Знову ставимо на плиту, доводимо до кипіння;
Додаємо вершки і підсолюємо;
Подаємо суп гарячим, присипавши перцем і дрібно нарізаною зеленню.
Бульйон на горбуші
Рибні супи подобаються далеко не всім, але вишуканий смак цього бульйону мало кого залишить байдужим. Всього одна піала – і відчуття голоду зникне.
Інгредієнти:
2 л відфільтрованої води;
½ кг готового рибного набору для супу;
1 морквина;
1 головка цибулі;
1 лавровий лист;
4 горошини перцю;
сіль;
2 гілочки петрушки.
Приготування:
Ретельно промиваємо рибу;
Кладемо її у каструлю з холодною водою, ставимо на середній вогонь;
У закипаючий бульйон додаємо цибулю, моркву, лавровий лист і перець;
Готуємо близько 45 хвилин, не забуваючи обов’язково знімати білкову піну;
За 5 хвилин до готовності кладемо гілочки петрушки і підсолюємо бульйон;
Подаємо гарячим.
Борщ у духовці
Борщ, як відомо, не завжди готується на м’ясі. Але, виявляється, не завжди і в каструлі. Зваримо… в духовці!
Інгредієнти:
300 мл відфільтрованої або кип’яченої води;
1 картоплина;
1 невелика морквина;
1 невеликий буряк;
¼ середньої головки білокачанної капусти;
1 лавовий лист;
1,5 ст. л. томатної пасти;
2 ст. л. оливкової олії;
1 зубок часнику;
сіль.
Приготування:
Нарізаємо картоплю соломкою;
Цибулю дрібно ріжемо, моркву подрібнюємо на крупній тертці;
Шаткуємо капусту;
На добре розігріту сковороду наливаємо олію;
Викладаємо цибулю та обсмажуємо її до рум’яності;
Додаємо моркву, буряк, часник і томатну пасту, тушкуємо 5-6 хвилин на повільному вогні;
У глиняний горщик кладемо картоплю, потім капусту і тушковані овочі;
Заливаємо до верху водою;
Кладемо зверху лавровий листочок;
Накриваємо кришкою і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин;
Подаємо зі сметаною і при бажанні прикрашаємо зеленню.
3 варіанти других страв
Основна страва за класичною традицією повинна супроводжуватися гарніром. Однак зручніше й швидше, коли вони готуються одночасно, тобто два в одному.
Отже, що приготувати на обід у якості другої страви? Пропонуємо вашій увазі нескладні рецепти з фото.
Рагу з рисом, грибами й овочами
Інгредієнти:
3 ст. гарячої води (можна використовувати овочевий бульйон);
1 ст. рису;
3 свіжих помідори;
1 морквина;
2 головки цибулі;
1 болгарський перець;
250 г свіжих печериць;
4 ст. л. оливкової олії;
3 зубки часнику;
½ ч. л. куркуми;
½ ч. л. меленого чорного перцю;
паприка, сіль;
дрібно нарізана зелень.
Приготування:
Промиваємо рис, заливаємо його окропом і залишаємо на 10 хвилин розпарюватися;
Нарізаємо невеликою соломкою моркву, перець;
Шаткуємо цибулю і розрізаємо на 2-3 частини гриби й помідори;
На сковороді розігріваємо олію;
Обсмажуємо до прозорості цибулю;
Додаємо моркву, перець. Злегка підсмажуємо їх;
Засипаємо гриби, трохи випаровуємо рідину;
Помідори розрізаємо на кільця, додаємо на сковороду;
Кладемо рис і спеції;
Заливаємо окропом, солимо;
Коли рис буде майже готовий, додаємо дрібно порізаний часник;
Накриваємо страву кришкою і даємо настоятися хвилин 10;
Перед подачею на стіл прикрашаємо зеленню.
Капуста, тушкована на свинячих реберцях
Інгредієнти:
500 г реберець;
1 кг капусти білоголової;
1 морквина;
2 середні головки цибулі;
3 помідори або 3 ст. л. томатної пасти;
100 г несолоного сала;
1 ст. л. паприки;
1 ч. л. суміші перців;
сіль;
зелень.
Приготування:
На сковороду викладаємо нарізане невеликими шматочками сало;
Коли шкварки підсмажаться, додаємо реберця;
Обсмажуємо їх до рум’яної скоринки, підсолюємо і перчимо;
Нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву – соломкою;
Засипаємо овочі до м’яса, тушкуємо на повільному вогні;
Шаткуємо капусту і додаємо до м’яса;
Тушкуємо все 50 хвилин;
З помідорів робимо пюре блендером (можна трохи розвести томатною пастою);
Вливаємо томатний сік у капусту і тушкуємо ще 30 хвилин;
Перед подачею потрібно обов’язково розігріти. Прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню.
Тефтелі з картоплею
Інструкція:
2/3 скл. відвареного рису;
6 картоплин;
4 ст. л. соняшникової олії;
3 ст. л. томатної пасти;
2 яйця;
350 г фарш (свино-яловичого);
2 головки цибулі;
1 морквина;
мелений перець, запашний перець, паприка (за смаком);
1 лавровий лист;
сіль.
Приготування:
Подрібнюємо на тертці цибулю і моркву;
Розігріваємо сковороду, наливаємо олію і ставимо овочі обсмажуватися;
Коли цибуля стане прозорою, додаємо спеції і томатну пасту;
Нарізаємо кубиками картоплю;
Відправляємо на сковороду;
Заливаємо водою, солимо і залишаємо тушкуватися на 20-30 хвилин;
Приступаємо до фаршу. У миску викладаємо м’ясну масу, вбиваємо яйце і добре вимішуємо;
Додаємо рис, підсолюємо;
Формуємо кульки;
На сковороді обсмажуємо тефтелі з двох сторін по 5-7 хвилин;
Перекладаємо їх до картоплі, тушкуємо 10 хвилин;
Розкладаємо по тарілках, прикрасивши дрібно порізаною зеленню.
Смачне третє
Мова йде, звичайно, про улюблені десерти.
Желе з молока
Інгредієнти:
400 мл жирного молока;
¼ ст. кип’яченої води;
1 ст. л. желатину;
1 паличка кориці;
3 ст. л. цукру;
цедра лимона для прикраси.
Приготування:
Наливаємо молоко в емальовану каструлю;
Засипаємо цукор і кладемо корицю, ставимо на невеликий вогонь;
У теплій воді розчиняємо желатин і вливаємо його у молоко, попередньо забравши паличку кориці;
Помішуємо і чекаємо розчинення желатину, після чого знімаємо каструлю з плити;
Даємо трохи охолонути і розливаємо по креманках.
Цей десерт можна урізноманітнити на свій розсуд, додавши шматочки ягід або фруктів.
Запіканка із сиру
Інгредієнти:
300 г жирного сиру;
100 г відвареного рису;
4 ст. л. цукрового піску;
1 яйце;
½ ч. л. кориці;
1 пакет ванілі;
½ ст. вишень без кісточок;
варення, сметана для подачі.
Приготування:
У мисці розтираємо сир до однорідної маси;
Додаємо рис, цукор, корицю, яйце і ваніль;
Ретельно перемішуємо;
Всипаємо вишні, знову перемішуємо, намагаючись не зачепити ягоди;
Викладаємо у змащену олією або застелену спеціальним папером форму;
Готуємо 30 хвилин, переставляємо форму наверх і ще 10 хвилин тримаємо на вогні;
Навіть якщо ви не дуже розумієтеся у кулінарії, питання “Що приготувати на обід?” не зажадає від вас довгих роздумів. Добірка рецептів страв допоможе вибрати найбільш вдалий і зручний у реалізації. Які б варіанти обіду ви не вибрали, варто пам’ятати, що денна трапеза повинна приносити вам гастрономічне задоволення, при цьому не «розбудовуючи» органи травлення і допомагаючи тілу активно прожити другу половину дня.