Обід, згідно зі східною мудрістю, потрібно ділити з кимось. І це пов’язано не тільки з тим, що за трапезою простіше прийти до згоди, домовитися. Саме у цей час доби наш організм потребує такого собі підживлення для злагодженої роботи всіх органів, особливо шлунково-кишкового тракту.

Тож що приготувати на обід, щоб було і корисно, і часу біля плити не довелося проводити багато?

Сучасний обід – це…

Як би чоловіки не хизувалися своїми кулінарними здібностями (а вони і справді іноді бувають просто дивовижними!), все ж основний тягар приготування їжі лягає на жіночі плечі.

Але на цих плечах сучасної господині лежить ще маса інших обов’язків по дому, турбота про дітей, а також робота з її дедлайнами, терміновими питаннями і регулярними діловими зустрічами. Стояти по півдня біля плити категорично ніколи, тому й звичне розуміння обіду трохи змінилося. Головна вимога – обідні страви повинні бути корисними, а крім того:

  • смачними;
  • легкими і швидкими у приготуванні;
  • не повинні втрачати своїх якостей при розігріванні. Це дуже важливий момент, оскільки готувати кожен день навіть сучасні домогосподарки встигають не завжди.

Готуємо обід правильно

Що приготувати на обід швидко й смачно? Це питання турбує навіть тих, хто дружить з кухонним начинням, оскільки рано чи пізно навіть багата кулінарна фантазія може переживати «кризу жанру». Спробуємо скласти своєрідну колекцію із перших, других і третіх страв, які можна по-різному поєднувати.

Основа основ: перші страви

Це те, що для нашого ШКТ важливіше за будь-які біотики. Який суп приготувати на обід, щоб він припав до смаку усім членам родини?

Грибний суп-пюре

Густі супи чудово вгамовують голод і м’яко діють на шлунок. Крім того, вони дуже зручні тим, що їх можна пити з чашки.

Інгредієнти:

  • 5 картоплин;
  • 1 морквина;
  • 1 головка цибулі;
  • 300 г печериць (свіжих);
  • 1 л відфільтрованої води;
  • 3 ст. л. соняшникової або оливкової олії;
  • ½ склянки вершків або негустої сметани;
  • зелень (за вашим смаком);
  • сіль, перець;
  • пшеничні або житні сухарики.

Приготування:

  1. Картоплю нарізаємо соломкою;
  2. Цибулю і моркву ріжемо довільно, але так, щоб шматочки були приблизно одного розміру, інакше вони готуватимуться не одночасно;
  3. Розрізаємо гриби на кілька частин;
  4. Наливаємо у каструлю воду і ставимо на плиту;
  5. Додаємо картоплю;
  6. На сковороду наливаємо олію та обсмажуємо цибулю з морквою;
  7. Коли овочі стануть м’якими, додаємо гриби і обсмажуємо до легкого рум’яного кольору;
  8. Додаємо зажарку до картоплі;
  9. Проварюємо хвилин 5-7;
  10. Знімаємо каструлю з вогню і блендером надаємо супу консистенцію рідкого крему;
  11. Знову ставимо на плиту, доводимо до кипіння;
  12. Додаємо вершки і підсолюємо;
  13. Подаємо суп гарячим, присипавши перцем і дрібно нарізаною зеленню.

Бульйон на горбуші

Рибні супи подобаються далеко не всім, але вишуканий смак цього бульйону мало кого залишить байдужим. Всього одна піала – і відчуття голоду зникне.

Інгредієнти:

  • 2 л відфільтрованої води;
  • ½ кг готового рибного набору для супу;
  • 1 морквина;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 лавровий лист;
  • 4 горошини перцю;
  • сіль;
  • 2 гілочки петрушки.

Приготування:

  1. Ретельно промиваємо рибу;
  2. Кладемо її у каструлю з холодною водою, ставимо на середній вогонь;
  3. У закипаючий бульйон додаємо цибулю, моркву, лавровий лист і перець;
  4. Готуємо близько 45 хвилин, не забуваючи обов’язково знімати білкову піну;
  5. За 5 хвилин до готовності кладемо гілочки петрушки і підсолюємо бульйон;
  6. Подаємо гарячим.

Борщ у духовці

Борщ, як відомо, не завжди готується на м’ясі. Але, виявляється, не завжди і в каструлі. Зваримо… в духовці!

Інгредієнти:

  • 300 мл відфільтрованої або кип’яченої води;
  • 1 картоплина;
  • 1 невелика морквина;
  • 1 невеликий буряк;
  • ¼ середньої головки білокачанної капусти;
  • 1 лавовий лист;
  • 1,5 ст. л. томатної пасти;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 1 зубок часнику;
  • сіль.

Приготування:

  1. Нарізаємо картоплю соломкою;
  2. Цибулю дрібно ріжемо, моркву подрібнюємо на крупній тертці;
  3. Шаткуємо капусту;
  4. На добре розігріту сковороду наливаємо олію;
  5. Викладаємо цибулю та обсмажуємо її до рум’яності;
  6. Додаємо моркву, буряк, часник і томатну пасту, тушкуємо 5-6 хвилин на повільному вогні;
  7. У глиняний горщик кладемо картоплю, потім капусту і тушковані овочі;
  8. Заливаємо до верху водою;
  9. Кладемо зверху лавровий листочок;
  10. Накриваємо кришкою і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин;
  11. Подаємо зі сметаною і при бажанні прикрашаємо зеленню.

3 варіанти других страв

Основна страва за класичною традицією повинна супроводжуватися гарніром. Однак зручніше й швидше, коли вони готуються одночасно, тобто два в одному.

Отже, що приготувати на обід у якості другої страви? Пропонуємо вашій увазі нескладні рецепти з фото.

Рагу з рисом, грибами й овочами

Інгредієнти:

  • 3 ст. гарячої води (можна використовувати овочевий бульйон);
  • 1 ст. рису;
  • 3 свіжих помідори;
  • 1 морквина;
  • 2 головки цибулі;
  • 1 болгарський перець;
  • 250 г свіжих печериць;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 3 зубки часнику;
  • ½ ч. л. куркуми;
  • ½ ч. л. меленого чорного перцю;
  • паприка, сіль;
  • дрібно нарізана зелень.

Приготування:

  1. Промиваємо рис, заливаємо його окропом і залишаємо на 10 хвилин розпарюватися;
  2. Нарізаємо невеликою соломкою моркву, перець;
  3. Шаткуємо цибулю і розрізаємо на 2-3 частини гриби й помідори;
  4. На сковороді розігріваємо олію;
  5. Обсмажуємо до прозорості цибулю;
  6. Додаємо моркву, перець. Злегка підсмажуємо їх;
  7. Засипаємо гриби, трохи випаровуємо рідину;
  8. Помідори розрізаємо на кільця, додаємо на сковороду;
  9. Кладемо рис і спеції;
  10. Заливаємо окропом, солимо;
  11. Коли рис буде майже готовий, додаємо дрібно порізаний часник;
  12. Накриваємо страву кришкою і даємо настоятися хвилин 10;
  13. Перед подачею на стіл прикрашаємо зеленню.

Капуста, тушкована на свинячих реберцях

Інгредієнти:

  • 500 г реберець;
  • 1 кг капусти білоголової;
  • 1 морквина;
  • 2 середні головки цибулі;
  • 3 помідори або 3 ст. л. томатної пасти;
  • 100 г несолоного сала;
  • 1 ст. л. паприки;
  • 1 ч. л. суміші перців;
  • сіль;
  • зелень.

Приготування:

  1. На сковороду викладаємо нарізане невеликими шматочками сало;
  2. Коли шкварки підсмажаться, додаємо реберця;
  3. Обсмажуємо їх до рум’яної скоринки, підсолюємо і перчимо;
  4. Нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву – соломкою;
  5. Засипаємо овочі до м’яса, тушкуємо на повільному вогні;
  6. Шаткуємо капусту і додаємо до м’яса;
  7. Тушкуємо все 50 хвилин;
  8. З помідорів робимо пюре блендером (можна трохи розвести томатною пастою);
  9. Вливаємо томатний сік у капусту і тушкуємо ще 30 хвилин;
  10. Перед подачею потрібно обов’язково розігріти. Прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню.

Тефтелі з картоплею

Інструкція:

  • 2/3 скл. відвареного рису;
  • 6 картоплин;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • 3 ст. л. томатної пасти;
  • 2 яйця;
  • 350 г фарш (свино-яловичого);
  • 2 головки цибулі;
  • 1 морквина;
  • мелений перець, запашний перець, паприка (за смаком);
  • 1 лавровий лист;
  • сіль.

Приготування:

  1. Подрібнюємо на тертці цибулю і моркву;
  2. Розігріваємо сковороду, наливаємо олію і ставимо овочі обсмажуватися;
  3. Коли цибуля стане прозорою, додаємо спеції і томатну пасту;
  4. Нарізаємо кубиками картоплю;
  5. Відправляємо на сковороду;
  6. Заливаємо водою, солимо і залишаємо тушкуватися на 20-30 хвилин;
  7. Приступаємо до фаршу. У миску викладаємо м’ясну масу, вбиваємо яйце і добре вимішуємо;
  8. Додаємо рис, підсолюємо;
  9. Формуємо кульки;
  10. На сковороді обсмажуємо тефтелі з двох сторін по 5-7 хвилин;
  11. Перекладаємо їх до картоплі, тушкуємо 10 хвилин;
  12. Розкладаємо по тарілках, прикрасивши дрібно порізаною зеленню.

Смачне третє

Мова йде, звичайно, про улюблені десерти.

Желе з молока

Інгредієнти:

  • 400 мл жирного молока;
  • ¼ ст. кип’яченої води;
  • 1 ст. л. желатину;
  • 1 паличка кориці;
  • 3 ст. л. цукру;
  • цедра лимона для прикраси.

Приготування:

  1. Наливаємо молоко в емальовану каструлю;
  2. Засипаємо цукор і кладемо корицю, ставимо на невеликий вогонь;
  3. У теплій воді розчиняємо желатин і вливаємо його у молоко, попередньо забравши паличку кориці;
  4. Помішуємо і чекаємо розчинення желатину, після чого знімаємо каструлю з плити;
  5. Даємо трохи охолонути і розливаємо по креманках.

Цей десерт можна урізноманітнити на свій розсуд, додавши шматочки ягід або фруктів.

Запіканка із сиру

Інгредієнти:

  • 300 г жирного сиру;
  • 100 г відвареного рису;
  • 4 ст. л. цукрового піску;
  • 1 яйце;
  • ½ ч. л. кориці;
  • 1 пакет ванілі;
  • ½ ст. вишень без кісточок;
  • варення, сметана для подачі.

Приготування:

  1. У мисці розтираємо сир до однорідної маси;
  2. Додаємо рис, цукор, корицю, яйце і ваніль;
  3. Ретельно перемішуємо;
  4. Всипаємо вишні, знову перемішуємо, намагаючись не зачепити ягоди;
  5. Викладаємо у змащену олією або застелену спеціальним папером форму;
  6. Готуємо 30 хвилин, переставляємо форму наверх і ще 10 хвилин тримаємо на вогні;
  7. Подаємо гарячою (теплою, холодною), прикрасивши сметаною і/або варенням.

Навіть якщо ви не дуже розумієтеся у кулінарії, питання “Що приготувати на обід?” не зажадає від вас довгих роздумів. Добірка рецептів страв допоможе вибрати найбільш вдалий і зручний у реалізації. Які б варіанти обіду ви не вибрали, варто пам’ятати, що денна трапеза повинна приносити вам гастрономічне задоволення, при цьому не «розбудовуючи» органи травлення і допомагаючи тілу активно прожити другу половину дня.