Рататуй – традиційна страва прованської кухні з баклажанів, перців і кабачків, яка рясно приправлена пряними травами і присмачена часником. Сьогодні вона входить в меню найпопулярніших ресторанів. При цьому мало хто з кухарів дотримується традиційного способу її приготування і сервірування. Як же виглядає класичний рецепт рататуя?
Сьогодні завдяки популярному однойменному мультфільму рататуй відомий навіть тим, хто жодного разу його не пробував і смутно уявляє собі його.
Між тим, ця проста їжа, яку колись готували небагаті фермери французького Провансу, заслуговує більш близького знайомства. Це смачна, легка, пісна страва, яку смажать, запікають, тушать, готують на пару і яка дуже нагадує угорське лечо.
Для його приготування в Провансі використовували свіжі овочі зі свого городу, які ростуть там впродовж літа: кабачки, соковиті м’ясисті помідори, цибуля, соковитий солодкий перець і часник. Обов’язковими інгредієнтами вважалися оливкова олія і улюблені всіма жителями країни пряні трави, які й надавали простій селянській страві неповторну родзинку і смак.
Вважається, що рататуй краще всього їсти в гарячому вигляді; добре подавати його з хрусткими грінками. Ця страва надає простір для кулінарної творчості. Однак сьогодні у центрі нашої уваги – оригінальний рататуй, для відтворення якого використовується класичний рецепт з покроковим описом і фото, а точніше – кілька версій страви, які максимально наближені до основної.
Простий рецепт: класичний рататуй в духовці
Для приготування класичної французької страви необхідно дотримуватись рекомендованих пропорцій овочів, які входять до її складу.
Інгредієнти:
- 1 кг стиглих, м’ясистих помідорів;
- 1 середній баклажан;
- 1 середній кабачок;
- 3 шт. солодкого перцю;
- 1 велика головка ріпчастої цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 70 мл оливкової олії;
- 2,5 ч. л. солі;
Трави і спеції:
- щіпка фенхелю;
- 2-3 гілочки розмарину;
- 2 листочки м’яти;
- щіпка кмину;
- невеликий пучок базиліка;
- 0,5 ч. л. чорного перцю.
Всі трави і спеції для зручності можна замінити вже готовою сумішшю прованських трав.
Приготування:
- Вимиті і обсушені перці запікайте в розігрітій духовці при 200 °С протягом 40 хвилин.
- Половину помідорів обмийте холодною водою, облийте окропом і зніміть шкірку. М’якоть поріжте акуратними кубиками.
- Головку цибулі очистіть від лушпиння і злегка обсмажте (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії. Цибуля не повинна добре просмажиться – вона має ввібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою. Смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно.
- Як тільки цибуля досягне потрібної кондиції, додайте до її порізані кубиками томати. На середньому вогні залиште овочі томитися хвилин 10. Не закривайте їх кришкою і не перемішуйте.
- Вийміть з духовки запечені перці, відразу покладіть в прозорий пакет, щільно закріпіть кінці і залиште остуджуватися.
- Як тільки овочі охолонуть, очистіть їх від шкірки, видаліть насіння і плодоніжку. Все інше поріжте кубиками і додайте до овочів. Продовжуйте тушити суміш ще 5 хвилин.
- Далі вогонь вимкніть, овочеву масу посоліть і приправте спеціями та ароматними травами. Додайте всі, за винятком часнику. Отримана суміш буде соусом до основної страви.
- Баклажани, кабачки і залишки томатів поріжте кружечками середньої товщини. Баклажани покладіть в окрему ємність і посоліть (близько 1 ч. л. солі), потримайте їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися від специфічної для цього овоча гіркоти.
- Змішайте оливкову олію, 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником.
- В глибокий посуд для запікання вилийте соус, зверху розкладіть овочі, чергуючи їх один з одним, і покропіть оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.
- Посуд для запікання з овочами щільно оберніть фольгою і відправте в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180 ºС).
- За 20 хвилин до кінця термообробки зніміть фольгу.
- До столу рататуй подавайте в гарячому вигляді.
Прованська страва на сковорідці
Цей спрощений варіант підійде, якщо на рататуй за класичним рецептом зовсім немає часу. Будемо смажити його на сковороді!
Інгредієнти:
- 1 кабачок;
- 2 шт. солодкого перцю;
- 1 цибулина;
- 4 великих помідори;
- 2 ст. л. гострого або шашликового кетчупу;
- 150 мл червоного сухого вина або 100 мл винного оцту;
- 3 ст. л. рослинної олії без запаху;
- 1 баклажан (якщо овоч зрілий з щільною шкіркою, то перед тим як додавати його, потримайте в солі близько 15-20 хвилин, щоб видалити специфічну гіркоту);
- сіль та перець за смаком.
Приготування:
- Цибулину очистіть і поріжте півкільцями середньої товщини. Часник подрібніть, як можна дрібніше або пропустіть через часникодавку. Кабачок і баклажан наріжте півкільцями (приблизно 2 см).
- В розпечену олію викладіть часник і посмажте буквально 1 хвилину. Потім викладіть в сковороду порізані півкільцями кабачок і баклажан, та обсмажуйте 5 хвилин і додайте туди цибулю.
- Через 5 хвилин після цибулі влийте в сковороду вино або оцет і доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім зменшіть вогонь до мінімуму і тушіть овочеву суміш 20 хвилин.
- Через цей час в сковороду викладіть очищені від шкірки і порізані кубиками томати і кетчуп. Все добре перемішайте і тушіть ще 10 хвилин, не закриваючи кришкою.
- Через 10 хвилин страву можна подавати до столу. Рататуй готовий!
Рататуй з сиром
Ця інтерпретація рататуя, яка приготована за класичним рецептом із сиром в духовці – користується не меншою популярністю, ніж варіант, придуманий колись селянами-провансальцями. Сирна скоринка надає овочевій композиції оригінальний смак та стає його родзинкою.
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- 1 кабачок;
- 2 помідорини;
- 1 перець;
- 2 зубчики часнику;
- 4 ст. л. тертого сиру (можна брати будь-який твердий сорт);
- по 1 ч. л. сухого розмарину і базиліка;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- щіпка чорного перцю.
Приготування:
- Один помідор облийте окропом і зніміть шкірку. Перемеліть його блендером в пюре.
- Додайте спеції, олію і пропущений через часникодавку часник та все добре перемішайте.
- Томатну масу вилийте в посуд для запікання.
- Кабачки і баклажани наріжте кружечками товщиною 1 см. При цьому баклажани краще завчасно присипати сіллю і потримати в окремому посуді близько 20 хвилин, щоб пішла вся гіркота.
- Помідор, що залишився, і перець теж наріжте круглими скибочками.
- Порізані овочі красиво викладіть поверх соусу і накрийте все фольгою.
- Запікайте в розігрітій духовці їх приблизно 30 хвилин при температурі 180-200 °С. Потім зніміть фольгу, посипте овочі тертим сиром і знову відправте в духовку ще на 10 хвилин.
- Рататуй готовий – подавайте до столу, не даючи охолонути.
Якщо ви зібралися приготувати рататуй, майте на увазі, що класичний рецепт в даний час зазнав масу змін. При цьому всі його варіації мають право на існування, оскільки володіють своїми цікавими смаковими особливостями і можуть прикрасити як повсякденний, так і святковий стіл. Вибирайте улюблені овочі, трави і спеції – і ваша версія страви, яка народжена під сонцем Франції, можливо, виявиться в числі кулінарних фаворитів.