Індичка з картоплею в духовці: рецепти приготування
Індик теж думав, та в суп попав. Але в нашому випадку не індик, а індичка, і не в суп, а вишукане друге блюдо. Нечасто цю пернату представницю ми вітаємо на своїх столах. А даремно! Скільки користі і смаку ми втратили через власні переконання і лінь! Індичка з картоплею запечена в духовці прикрасить ваш стіл. Давайте прямо сьогодні влаштуємо День подяки.
Індичка: що ви знаєте про цю страву?
Наші господині вважають за краще готувати свинину чи яловичину. А ось що стосується м’яса птиці, то тут лідируючі позиції займає курка. Вкрай рідко ми можемо побачити на наших столах індичку. Це зумовлено тим, що далеко не всі знають, як приготувати індичку з картоплею в духовці.
А все дуже просто: індичка – це та ж курка, тільки більшого розміру. Звичайно, у приготуванні страв з цього сорту м’яса є свої нюанси. Коли ви досконально вивчите абетку кухні, зрозумієте, що індичка, запечена з картоплею в духовці – це справжнє кулінарне диво.
Розкриємо головні секрети кухарської майстерності:
- м’ясо індички позбавлене соковитості, а виправити цю ситуацію можна за допомогою маринаду;
- майонез, сметана або сік лимона – ось оптимальний маринад для індички;
- можна використовувати будь-які частини цього птаха, але дуже смачною виходить гомілка індички з картоплею в духовці;
- філе потрібно відбивати, а щоб не забруднити кухню, будемо використовувати захисний бар’єр – харчову плівку;
- індичка прекрасно гармонує практично з будь-яким набором спецій;
- класикою цього жанру залишаються перцева суміш, часник і базилік;
- після маринування м’ясо птиці обов’язково промиваємо;
- залишки маринаду можуть пригоріти під час термообробки;
- соковитість і ніжність м’яса індички допоможе зберегти фольга або рукав для випікання;
- щоб перевірити готовність м’яса птиці, нам знадобиться товста і довга спиця;
- прокол краще робити в самій товстій частині шматка;
- наявність соку червоноватого відтінку – свідчення того, що м’ясо ще сире.
Індичка з картоплею в духовці: рецепт
Вирішили влаштувати звану вечерю? Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні. По дорозі додому зайдіть в супермаркет і купіть філе індички. Там продається в фасованому вигляді ескалоп. Саме ця частина тушки птиці нам ідеально підійде для королівської трапези.
Склад:
- 0,5 кг філе індички;
- 1 цибулина;
- 3-4 картоплини;
- 2 шт. часникових зубчиків;
- 5 ст. л. майонезу;
- 1-2 шт. свіжих томатів.
Приготування:
- Дружба починається з посмішки, а кулінарний майстер-клас з підготовки необхідних продуктів.
- Відразу можна виконати брудну роботу і очистити картоплю, цибулю.
- Томати промиємо і акуратно наріжемо однаковими кружечками. Порада: чим гостріше ніж, тим легше різати помідори. До того ж ви збережете цілісність кожного шматочка.
- Картоплю також подрібнити у формі кружечків.
- Страва має бути не тільки смачною, але і красивою.
- Сховаємо сльози від сторонніх – це пісня про те, як почистити цибулю без сліз. Намочимо лезо ножа водою, і вперед, як мовиться, за орденами.
- Наріжемо цибулю кільцями.
- Тепер займемося філем індички.
- Його ми вже розморозили і промили.
- Викладемо м’ясо на дошку, зверху накриємо харчовою плівкою.
- Попрацюємо молоточком і відіб’ємо м’ясо.
- Ось такі шматочки у нас вийдуть. Вони стали більше, але тонше.
- Беремо жароміцну, можна скляну форму.
- Дно застелемо пергаментом і змастим його маслом.
- Тепер красиво розкладемо першим шаром картопляні кружальця.
- Часникові зубчики пропустимо через прес і з’єднаємо з майонезом.
- Цим пікантним соусом змастимо картопляний шар.
- Не забудемо посолити і додати улюблені прянощі.
- Зверху викладемо підготовлене філе індички і рясно змастимо його майонезом.
- Останній штрих – шар цибулі і свіжих томатів.
- Маленьке нагадування: зверху форму ми герметично закриємо фольгою, інакше філе індички перетвориться на сухар.
- Буквально через 40-50 хвилин ми зможемо насолодитися смаком філе індички з картоплею в духовці.
- Ще одна хитрість: філе індички вийде соковитим, якщо його випікати при температурному режимі не менше 180°.
В горщику, та на печі…
Індичка з картоплею в горщику в духовці – це відмінний варіант для самих маленьких домочадців. Та й дорослий із задоволенням скоштує таке ніжне і соковите блюдо. Зазвичай при випіканні м’яса в горщику використовується бульйон. Ми ж перехитримо кулінарну природу і додамо сметану і вершкове масло.
Склад:
- 200 г філе індички;
- 6 картоплин;
- 2 цибулини;
- 4 ст. л. сметани;
- за смаком часник;
- ½ ст. л. вершкового масла;
- зелень, прянощі, сіль і лавровий лист – за смаком.
Приготування:
- Повторення – мати навчання, але ми не будемо знову зупинятися на підготовці філе індички.
- Відразу перейдемо до тієї частини, де вже подрібнили овочі і нарізали шматочками м’ясо.
- Глиняні горщики є на кожній кухні. Так що візьмемо парочку і почнемо творити.
- Примітка: зазначені в рецепті пропорції розраховані на один горщик.
- На дно горщика наллємо буквально кілька крапельок рафінованого рослинного масла і викладемо картоплю.
- Кулінарний порада: кожен шар краще відразу приправляти сіллю і прянощами.
- Наступною в гру вступає індичка.
- Наб’ємо горщик м’ясом під зав’язку.
- Тепер додамо трохи шинкованої цибулі і часнику.
- Аромат і смак страви додадуть лаврові листочки. Добавимо їх обережно збоку.
- Тепер залишилися два штриха.
- Додамо розм’якшене вершкове масло.
- Заповнимо горщик сметаною.
- Маленький секрет: спочатку відправимо горщик в духовку на 10 хвилин, не накриваючи кришкою.
- А потім вже в закритому посуді продовжимо запікати філе індички ще 40 хвилин.
М’ясо індички дуже корисне. Про це навіть говорити не потрібно, адже це і так загальновідомий факт. Парочка свіжих рецептів різноманітить ваше кулінарне життя. Тепер ви зможете представити на розсуд своїх домочадців абсолютно нові страви в меню. Смачного!