Яблука – це одні з улюблених фруктів багатьох людей. Вони не тільки смачні, але і корисні, адже містять в собі величезну кількість корисних вітамінів і мінералів. Запечені яблука з сиром та іншими начинками протягом багатьох років залишаються улюбленим десертом у великої кількості людей. До того ж, калорійність такої страви мінімальна, тому її можна їсти навіть дівчатам на дієті або людям після операції.

Якщо ви молода мама, що годує, то вам краще утримуватися від борошняних виробів. Але що робити, якщо ви не уявляєте своє життя без солодкого?

Вихід є – це запечені яблука, заправлені сиром або медом в духовці. Обидва продукти корисні як для мами, так і для малюка, тому пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішими і смачними рецептами.

Класичні запечені яблука з сиром в духовці

Цей рецепт знають багато господинь. Але якщо ви вперше збираєтеся готувати цю страву, то він вам стане в нагоді.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • сир – 100 грамів;
  • сметана – 1-2 столових ложки (калорійність не важлива);
  • яблука середнього розміру – 5-6 штук;
  • цукор – 1-2 столових ложки;
  • ізюм (за смаком, не обов’язково).

Першим ділом підготуємо апетитну сирну начинку. Від неї залежить смак майбутньої страви:

  1. Беремо свіжий сир і розминаємо його виделкою. У вас не повинно залишитися великих грудок.
  2. Додаємо в сир цукор і перемішуємо все.
  3. Якщо сир буде занадто сухим, то додаємо до нього сметану. Знову перемішуємо всю суміш.
  4. Запарюємо родзинки і додаємо в отриману суміш. Мішааємо все і відставляємо в сторону.

Готуємо основу:

  1. Добре промиваємо яблука.
  2. Вирізаємо середину і очищаємо від кісточок.

Основа і начинка готові. Нам залишається тільки поєднати ці два компоненти. Далі викладаємо яблука в глибоку форму для випікання. На дно наливаємо води, приблизно половину пальця. Відправляємо страву в духовку на півгодини на 200 градусів.

Яблука з сиром запечені в духовці і родзинками стануть відмінним десертом на вечерю або легким сніданком.

Яблука для дітей

Насправді, дітей дуже складно вперше змусити з’їсти запечене яблуко. Але якщо підійти до приготування з фантазією, то це стане улюбленим делікатесом. Печені яблука-човники – це те, що вам потрібно.

Підготуємо всі інгредієнти:

  • 3 середніх яблука;
  • 100 мл молока;
  • по 1 чайній ложці какао і крохмалю;
  • 1 жовток;
  • третина чайної ложки кориці;
  • 3-4 столові ложки цукру;
  • 30 грамів вершкового масла;
  • сир (берете стільки, скільки вважаєте за потрібне).

Першим ділом готуємо яблука:

  1. Розрізаємо кожне яблуко уздовж навпіл. В результаті повинні вийти дві приблизно однакові частини.
  2. Очищаємо кожну частину від кісточок.
  3. Викладаємо їх на деко і ставимо в духовку на 15 хвилин (200 градусів).

Приступимо до начинки:

  1. Беремо крохмаль і змішуємо його з цукром, какао та корицею.
  2. Додаємо жовток і все добре перемішуємо.
  3. Молоко нагріваємо.
  4. Заливаємо всю суміш теплим молоком. Додаємо вершкове масло, перемішуємо.
  5. Доводимо все до кипіння.

За цей час у нас вже приготувалися яблука. Витягуємо їх з духовки. Кожне яблуко заливаємо кремом, який у нас вийшов. Запікаємо ще приблизно 10 хвилин. Зверху можна полити медом.

Подавати до столу їх можна, як самостійну страву. Але смачніше вони будуть з сиром. Просто додайте по 3 яблука в сирну суміш, і ваша дитина просто не зможе відірватися від страви. Рецепт дуже простий, тому ви з легкістю впораєтеся з ним навіть вранці. Калорійність цієї страви ідеально підійде для гарного сніданку.

Запечені яблука в мікрохвильовці

Як виявилося, запечені яблука можна приготувати і в мікрохвильовці. Страва виходить не менш смачною і корисною. До того ж, готується вона набагато швидше, ніж в духовці.

Список продуктів досить простий:

  • 4 шт. яблук (краще побільше);
  • 1 столова ложка цукру;
  • 6 столових ложок свіжого сиру (бажано домашнього);
  • жовток (1 шт);
  • на око вершкового масла;
  • родзинки (можна замінити курагою або будь-яким іншим сухофруктом).

Починаємо готувати:

  1. Зрізаємо верхівку з кожного яблука.
  2. Акуратно вирізаємо середину. Вирізаємо як можна більше м’якоті для того, щоб помістилася достатня кількість начинки. Робимо це дуже обережно, тому що ви можете пошкодити сам фрукт.
  3. Сир розминаємо виделкою і видаляємо всі грудочки.
  4. Змішуємо все з цукром, родзинками і яєчним жовтком.
  5. Яблука наповнюємо отриманою сумішшю і акуратно утрамбовуємо її.
  6. Кожне яблуко накриваємо своєю «шапочкою», яку ми на початку рецепта зрізали.
  7. Випікаємо в мікрохвильовці приблизно 10 хвилин. Час орієнтовний, адже все залежить від потужності вашої мікрохвильовки і від фруктів. Якщо вони м’які, то приготуються набагато швидше.

Мікрохвильовка – це універсальний кухонний прилад на всі випадки життя. Не варто боятися готувати яблука в ній. Вони виходять дійсно смачними і соковитими. Калорійність готового продукту залишається така ж, як і при приготуванні в духовці.

Яблука в мультиварці

Більшість господинь вже звикли готувати страви в мультиварці. Це сучасне і зручне кухонне пристосування, яке виручає навіть в самих критичних ситуаціях. Всі страви виходять дуже смачними і соковитими.

Так чому б не приготувати запечені яблука не в духовці або мікрохвильовій печі, а в мультиварці. А якщо ще заправити їх, крім сиру, медом, то смак вийде м’яким, а аромат буде доноситися далеко за межі вашого будинку. Калорійність цієї страви висока, тому якщо ви на строгій дієті, то краще утриматися.

Візьміть наступні продукти:

  • великі яблука – 4 шт;
  • сметана – 1 столова ложка;
  • мед – 1 столова ложка;
  • 10 грамів вершкового масла;
  • 2 перепелиних яйця;
  • 5 столових ложок сиру;
  • горіхи і родзинки.

В мультиварці запечені яблука готувати одне задоволення. Переконайтеся в цьому самі:

  1. Яблука як слід моємо. Прибираємо капелюшок і вирізаємо серцевину.
  2. Перекладаємо в миску сир, розминаємо його виделкою.
  3. Додаємо до сиру сметану і яйця.
  4. Все перемішуємо до отримання однорідної суміші. Слідкуйте за тим, щоб не залишилося ніяких грудочок.
  5. Додаємо горіхи, родзинки та інші сухофрукти за смаком.
  6. Додаємо мед і знову все ретельно перемішуємо.
  7. Кожне яблуко наповнюємо начинкою дуже щільно.
  8. У чашу мультиварки додаємо вершкове масло і викладаємо яблука.
  9. Виставляємо режим «Мультиповар» або «Випічка» і готуємо 25 хвилин при закритій кришці.

Якщо шкіра яблук зморщилася після 25 хвилин, то ваша страва готова. Якщо ні, то залиште їх ще на 5-10 хвилин.

Секрети приготування

Всі ми пам’ятаємо смак запечених яблук, які були приготовані бабусею. Погодьтеся, він суттєво відрізняється від сучасної страви. А все тому що наші бабусі користувалися деякими секретами.

І ми розкриємо кілька з них:

  • У першу чергу потрібно правильно вибрати сорт яблука. Для такого десерту ідеально підійдуть такі сорти, як «Симиренко» або «Антонівка». При випіканні вони не перетворяться на кашу. Такі яблука зберігають форму і красивий зовнішній вигляд.
  • Для того щоб всі яблука пропеклися рівномірно, необхідно брати фрукти однакового розміру.
  • При випіканні фруктів в духовці, краще всього під деко з яблуками поставити тарілку з водою. Зверніть увагу, що посуд повинен витримувати високі температури.
  • Добрі і смачні запечені яблука мають приємний зовнішній вигляд і навіть легку прозорість. Шкірка буде злегка зарум’яненою.
  • Для красивої подачі страви, посипте її цукровою пудрою.

Смачного!