Здобна випічка – це завжди відмінне доповнення до чашки міцної кави чи ароматного чаю. Прогрес не стоїть на місці, і його двигуном, як і раніше залишається лінь. Життя господинь стало простіше, і нам більше не потрібно возитися биту годину з приготуванням тіста. Купили готову основу, і через півгодини отримали неймовірно смачні слойки з листкового тіста з варенням.
Здоба – скільки смаку і аромату в цьому слові!
Листкове тісто завжди користувалося великою популярністю. Пориста і повітряна випічка, яка просто тане в роті, припала до душі і шлунків всім гурманам і ласунам. Зробити самостійно листкове тісто можна, але це складно. Не в кожної господині виходить витримати пропорції і виконати правильний заміс. Порятунок є – готове листкове тісто на дріжджовій основі або без дріжджів.
Слойки з варенням з готового листкового тіста – сама популярна випічка сьогодення. Варення є в кожній коморі. Якщо ви самі робите їх, постарайтеся для випічки приготувати густе варення, наприклад: з яблук, груш, вишні або полуниці.
Кілька секретів, упаковка тіста і варення – ось все, що вам потрібно для приготування улюблених ласощів. А ми поспішаємо швидше поділитися маленькими кондитерськими хитрощами:
- листкове тісто краще розморожувати в холодильнику, правда, забере цей процес не менше 8 годин;
- розкачувати тісто потрібно на столі, присипаному просіяним борошном;
- щоб тісто піднялося, але при цьому слойки зберегли свою первоздану форму, на поверхні заготовок зробимо надрізи;
- рум’яна приваблива і апетитна скоринка на слойках з’явиться завдяки сметані або яєчному жовтку;
- краща прикраса – цукрова пудра;
- посипати цукровою пудрою можна тільки остиглу випічку;
- щоб слойки не стали занадто хрумкими, відразу після випікання накриємо їх вологим рушником;
- варення витікає – не біда: декілька ложок борошна або крохмалю вирішать цю проблему;
- щоб не мучитися з миттям дека, застеліть його пергаментним папером.
Слойки з листкового тіста з варенням: покроковий рецепт
Для приготування такого смачного десерту підійде абсолютно будь-яке варення, яке ви зможете відшукати в засіках своєї комори або льоху. Можна використовувати повидло, конфітюр, джем. Якщо варення містить кісточки ягід або плодів, то від них краще позбутися. Навряд чи ви захочете поперхнутися або зламати зуб таким «сюрпризом».
Склад:
- 1 яйце;
- 450 г листкового тіста на дріжджовій основі;
- 150-200 г варення.
Приготування:
- Почнемо з традиційної підготовки тіста. Від замісу ми себе звільнили, нам потрібно лише розкрити упаковку і розморозити листкове тісто.
- Не намагайтеся прискорити процес. У цій справі головне – природність.
- Як тільки тісто стало м’яким і піддатливим, можемо приступати до роботи.
- Стіл посиплемо просіяним борошном.
- Розкладемо тісто і почнемо його розгортати.
- Порада: рухайтеся качалкою в одному напрямку і не робіть лист тонше 3 мм.
- Тісто розріжемо на рівні шматочки розміром мінімум 10х10.
- Візуально розділимо квадрат на дві рівні частини.
- Нижню частину використовуємо для начинки, а на верхній зробимо кілька поздовжніх надрізів.
- Робимо слойку і склеюєм щільно краї.
- Можна скористатися виделкою, так навіть гарніше вийде.
- З яйця нам потрібен тільки жовток. Його ми злегка зіб’ємо і змастимо їм кожну слойку.
- Форму застелемо пергаментом і викладемо заготовки.
- На 20 хвилин відправляємо слойки в духову шафу.
- Спочатку випікаємо при температурі 180°, а приблизно за 5 хвилин до кінця різко збільшуємо температурну позначку до 200°.
- Такий хитрий маневр дозволить нам створити апетитну скоринку.
Слойки з варенням: кондитерська імпровізація
Любите слойки з малиновим варенням з листкового тіста, але з жалем помітили, що ці ласощі вже закінчилися? А так хочеться посмакувати ароматною випічкою! Завбачливі господині завжди запасаються фруктами і ягодами. Якщо у вашій морозильній камері є контейнер, можете зробити імпровізоване варення. Або подрібніть в блендері фрукти з цукровим піском, або додайте їх у свіжому вигляді, посипавши все тим же цукром. Смак від цього не зміниться, а от гастрономічний захват і енергетичний сплеск від ударної дози вітамінів вам гарантований.
Склад:
- листкове тісто – 1 упаковка;
- заморожені фрукти і ягоди;
- цукровий пісок – за смаком;
- 1 яйце.
Приготування:
- Завчасно дістанемо з морозильної камери фрукти для начинки.
- Виберіть свій шлях: зробити імпровізоване варення за допомогою блендера, або просто з’єднати ягоди з цукровим піском.
- Ми підемо по шляху найменшого опору. Ягоди розморозимо, рідину що утворилася обов’язково зіллємо.
- Розкриємо упаковку з тістом і дочекаємося його повного розморожування.
- Кожен шматок тіста розріжемо на дев’ять рівноцінних шматків.
- Тепер беремо по одному шматочку і розгортаємо його злегка. Це і є наша майбутня слойка.
- У центр викладемо начинку з імпровізованого варення.
- Додамо цукровий пісок.
- Проявіть фантазію і сформуйте оригінальну слойку у формі конвертика.
- Розіб’ємо яйце і акуратно відділимо жовток.
- У мисці злегка його зіб’ємо.
- Цією сонячною масою змастимо кожен листковий конвертик.
- Всього 20 хвилин випікання відділяють нас від дегустації. Тепер можна і посмакувати.
Від солодкого нічого не злипнеться. Навпаки, така насолода принесе у ваше життя яскраві, солодкі, ароматні і веселі фарби. Тим більше що приготування випічки значно спростилося з появою напівфабрикатного листкового тіста. Приємного апетиту!