Пиріг з брусницею – це солодка випічка з ягодами брусниці. В якості основи можна використовувати абсолютно будь-яке тісто: дріжджове, листкове, пісочне, дріжджове листкове, на кефірі (молоці, сметані) або без дріжджів. Його приготування не займає багато часу, особливо якщо ви купите готове заморожене тісто. Головне – мати бажання.
Виберіть для себе той десерт, яким ви хочете порадувати коханих і близьких людей. Для цього ми постаралися підготувати для вас чудові, святкові рецепти пирогів з брусницею.
Вони не тільки смаком і зовнішнім виглядом гідні великого родинного свята, але і дуже корисні для здоров’я.
Це терпка ягода з вічнозеленої рослини – справжній скарб вітамінів, мінералів і секретів вічної молодості. Комплекс входять до її складу речовин настільки сприятливо впливає на людський організм, що періодичне її вживання:
Основу для пирога місимо на кефірі. У кефір насипати соду, сіль, вбиваємо одне яйце, вливаємо олію, перемішуємо. Потім потроху додаємо борошно. Домішують руками.
Начинка. Ягоди перебираємо, миємо. Кип’ятимо воду, п’ять хвилин їх проварюємо, тому що вони пускають сік під час запікання і тісто стає мокрим. Відкидаємо ягоди на сито, просушуємо їх. Наваристу воду не виливаємо, а зливаємо в каструльку. Використовуємо її як компоту, додавши цукор. Збиваємо міксером сметану з цукром до його розчинення.
1/3 частина основи залишаємо на вгору, інше розкачуємо по нашій формі для запікання, враховуючи її краю. Беремо пензлик, змащуємо її маслом, викладаємо тісто. По краях обрізаємо зайве. Потім кладемо ягоди, заливаємо сметаною.
Вільні краї основи опускаємо до начинку, защипуємо, щоб вони її тримали. З 1/3 частини тіста формуємо довгі смужки. Робимо з них поверх пирога скошене решето, по краях також защипуємо.
Змащуємо все сумішшю молока і жовтка. Тоді пиріг з брусницею і сметаною вийде гарним, з рум’яним відтінком. В прогріту до 180 градусів духовку ставимо борошняний виріб. Запікаємо близько години. Потім дістаємо, накриваємо рушником на 20 хвилин.
Тепер у нас є чим нагодувати гостей на солодке, а також напоїти корисним компотом.
Дріжджове листкове тісто можна приготувати самому, або купити в магазині заморожене. Вибирати вам, але домашнє тісто завжди смачніше, незважаючи на витрату часу.
Підкажу нескладний рецепт такого тесту. Беремо: півкіло борошна, 11 г сухих дріжджів, тріску солі, 2 ложки білого цукру, 100 г маргарину, яйце, склянка теплого молока. У молоці розчиняємо дріжджі, додаємо цукор, сіль, яйце, борошно, маргарин. Замішуємо, залишаємо на годину.
Для слойки окремо змішуємо 250 грам масла вершкового з 2 ложками борошна, охолоджуємо. Готове дріжджове тісто знову розминаємо, розкочуємо тонко. На нього рівномірно насипаємо суміш з масла і борошна, звертаємо вдвічі, розкачуємо. Останні дві дії повторюємо рази 3 або 4. Робимо все швидко і в прохолодних умовах. Потім відправляємо дріжджове листкове тісто в холодильник на півгодини.
Приступаємо до приготування заповітного пирога. Починаємо з начинки. Яблука і ягоди моєму. Яблука очищаємо від шкірки і серединки, нарізаємо кубиками. Плоди трохи просушуємо. На сковороду кладемо яблука з маслом, смажимо до м’якості. Потім додаємо до них ягоди, перемішуємо. Сметану з яйцем і цукром збиваємо, змішуємо з фруктами.
Більше половини основи для пирога розгортаємо в коло. Перекладаємо його в посуд для запікання. Наверх висипаємо начинку, розрівнюємо. Інше тісто також розкачуємо, покриваємо їм яблука і брусницю, защипуємо краю, в тесті робимо проколи вилкою.
Через 30 хвилин змащуємо зверху пиріг збитим яйцем, потім відправляємо в нагріту до 200 градусів духовку. Піч потрібно приблизно 25 або 30 хвилин.
Кілька цікавих нюансів відмінних пирогів:
Для пирога готуємо основу. Змішуємо жовтки, маргарин, цукор, борошно, соду. За смаком додаємо сіль і ванілін. Третю частину основи відкладаємо окремо, а решта розгортаємо за посуді випічки (силіконової, скляній формі, листі). Відправляємо на 30 хвилин в морозильну камеру.
Цим часом змішуємо для начинки ягоди з цукром і крохмалем. Потім на основу пирога розподіляємо брусницю. Залишився шматочок тіста натираємо над плодами, щоб рівномірно покрити всю поверхню. Запікаємо при 180 градусах жаровом шафці до скоринки.
Збиваємо злегка підталий маргарин з цукровим піском до його розчинення. У цю масу додаємо борошно, добре заважаємо ложкою. Посуд для запікання змащуємо олією, викладаємо в неї розкачану основу. Але трохи тіста залишимо наверх. Ставимо форму в духовку, випікаємо.
Брусницю в друшляку моєму гарячою водою, залишаємо. Коли вся вода стекла, викладаємо ягоди на готову основу, посипаємо їх цукром. З решти тіста, додаючи борошно, готуємо крихту, посипаємо нею вгору. Вже весь відправляємо пиріг випікати при 180 градусах на 40 хвилин.
Готовий відкритий пиріг з брусницею студим і розрізаємо на порції.
За допомогою міксера збиваємо яйця, цукор, додаємо сіль, сметану, манку. Продовжуємо збивати на невеликій швидкості 10 хвилин. Потім додаємо сир, перемішуємо до однорідності.
Ягоди промиваємо, сушимо на паперовому рушнику. У сирну масу пирога насипаємо брусницю, шоколадну крихту.
Змащуємо посуд для випічки викладаємо в неї творожено-брусничну суміш. Випікаємо 40 хвилин, поки вгору не стане рум’яним.
Насолоджуйтеся смачною випічкою з корисною брусницею! Солодке життя ніхто не відміняв!