Домашня випічка у багатьох з нас асоціюється з теплом, радістю, щастям і, звичайно ж, любов’ю. Адже саме мама чи бабуся можуть приготувати справжній кулінарний шедевр з урахуванням смаків усіх домочадців. Сьогодні в порядку денному – найсмачніший цибульковий заливний пиріг. Підбірка кращих рецептів поповнить вашу кулінарну книгу.
Бюджетний варіант випічки: ознайомимося з кондитерськими секретами
Як ви вже зрозуміли, в основу даного пирога покладена начинка з цибулі. Можна використовувати ріпчасту цибулю, пір’яну, батун або шалот. У будь-якому випадку начинка вийде соковитою та ароматною. Доповнити смак цибулькового пирога можна плавленим або твердим сиром, вареними яйцями, рисовою крупою, грибами, картоплею і т. д.
Найпростіше готується цибульковий пиріг з листкового тіста, адже вам не доведеться витрачати дорогоцінний час на заміс основи. Листкове тісто можна придбати у найближчому магазині, а перед випічкою його потрібно просто розморозити і розкачати.
Сьогодні ми з вами навчимося випікати французький цибульковий пиріг. Рецепт його приємно здивує вас своєю простотою. А ось сир твердого сорту та вершкове масло додадуть випічці соковитість, аромат і незвичайний смак. Якщо у вас під рукою немає твердого сиру, можете використовувати плавлений продукт. У деяких рецептах саме він допоможе надати пирогу додаткову соковитість та м’якість.
Ви готові здивувати своїх домочадців і спекти цибульковий пиріг? Рецепт з плавленим сиром чи іншими інгредієнтами ви зможете легко знайти на спеціалізованих сайтах або у кулінарних книгах. А от кондитерські секрети, про які ви зараз дізнаєтесь, відшукати буде непросто. Озброюйтеся ручкою, папером і швидше записуйте секрети випікання цибулевих пирогів:
- Основу пирога становить тісто. Можна використовувати листкове, дріжджове тісто;
- Тісто для цибулькового пирога готується на кефірній, молочній, водній або дріжджовій основі;
- Дріжджові пироги виходять особливо пишними й пористими. Дотримуйтесь правил розведення дріжджів – рідина не повинна бути гарячою, в іншому випадку ви ризикуєте зіпсувати продукт;
- Пиріг може бути листковим, закритим, заливним або відкритим. Виберіть свій варіант;
- Отже, починаємо ми традиційно з замісу тіста. Дріжджовому тісту потрібен час для підйому, врахуйте це;
- Для начинки знадобиться кілька великих цибулин. Ріпчасту цибулю, як правило, нарізають у формі кубиків або півкілець, а потім до повного розм’якшення пасерують на соняшниковій рафінованій олії;
- Для аромату і соковитості цибулькову начинку можна доповнити нашаткованою зеленню;
- Маленький секрет: спочатку розкачуємо тісто в корж, викладаємо у термостійку форму, а зверху рівномірним шаром насипаємо гречану або горохову крупу;
- У такому вигляді запікаємо корж у духовці протягом 5 хвилин. Згодом крупу ми забираємо і при бажанні можемо зварити її на гарнір;
- Начинку викладають всередину коржа, який формою нагадує кошик, а зверху заливають рідкою сумішшю;
- Заливку традиційно готують з плавленого сиру, курячих яєць, прянощів та спецій, сметани або кефіру;
- Такий пиріг можна подати до чаю або у вигляді гарніру до м’ясної страви;
- Цибулевий пиріг перед подачею на стіл треба розігріти у духовці або мікрохвильовці;
- За смаком у начинку можна додати підсмажені гриби, копченості, картоплю, моркву;
- Традиційно такий пиріг готується з чистою цибульковою начинкою. Щоб пиріг не вийшов сухим, додайте м’яке вершкове масло.
Ароматна випічка з вишуканим смаком
Як вже було сказано, сьогодні ми намагаємося спекти цибульковий пиріг. Поетапний рецепт продемонструє вам весь процес приготування. Для начинки візьміть кілька цибулин середнього розміру. Запам’ятайте одне правило: чим більше цибулі, тим соковитішим і пахучішим вийде пиріг. Якщо ви хочете позбутися гіркоти, перед подрібненням очищену цибулю облийте окропом.
Склад:
- 250 г просіяного високосортного борошна;
- 0,1 кг вершкового розм’якшеного масла;
- невелика щіпка солі;
- 2 яйця;
- пучок зелені;
- 50 мл фільтрованої води;
- 6 цибулин;
- 100 г сиру плавлених сортів;
- 150 мл сметани.
Приготування:
- Як ви розумієте, ми традиційно починаємо приготування випічки з підготовки всіх інгредієнтів;
- Просіваємо борошно і викладаємо його у глибоку піалу;
- Додаємо яйце, нарізане кубиками, та розм’якшене масло;
- Замішуємо тісто;
- Накриваємо піалу з тістом тканинним рушником і відставляємо в сторону на півгодини;
- Ріпчасту цибулю очищаємо;
- Подрібнюємо цибулю у формі півкілець і викладаємо на сковороду;
- Пасеруємо цибулю на соняшниковій рафінованій олії;
- Подрібнюємо промиту зелень;
- Додаємо зелень до цибулі і смажимо ще кілька хвилин;
- Поки що начинку відставляємо в сторону і знову займемося тістом;
- Викладаємо його на горизонтальну поверхню, посипану просіяним борошном;
- Розкачуємо тісто у рівномірний корж;
- Тепер акуратно намотуємо лист тіста на качалку;
- Жаростійку форму застеляємо пекарським папером, зверху кладемо корж;
- Виделкою робимо однакові проколи по всій поверхні коржа;
- Зверху рівномірним шаром насипаємо гречану крупу;
- Відправляємо у такому вигляді корж в духовку, нагріту до температурної позначки 180°;
- Через 5 хвилин виймаємо корж, акуратно забираємо гречану крупу і знову відправляємо його в духовку на 5 хвилин;
- Дістаємо пропечений корж;
- Викладаємо на середину коржа приготовану цибулькову начинку;
- Тепер займемося приготуванням заливки;
- Плавлений сир натремо на тертці;.
- Змішаємо його з яйцем, сіллю та сметаною;
- Використовуючи вінчик або блендер, ретельно зіб’ємо заливку до утворення однорідної маси;
- Заливаємо приготованою сумішшю цибулькову начинку;
- Відправляємо пиріг в духовку і випікаємо до утворення апетитної рум’яної кірочки.
Готуйте з задоволенням та радуйте своїх домочадців вишуканою випічкою. Цибульковий пиріг виручить вас, коли катастрофічно не вистачає часу на приготування кондитерських виробів. Смачного!