Холодець є незамінною стравою на святковому столі багатьох сімей. Найчастіше його готують саме з рульки, яка дає хороший наваристий і дуже смачний бульйон. Для різноманітності в рецепт включають й інші м’ясні продукти.
Пропонуємо розглянути кілька популярних варіантів.
Як зі свинячої рульки варити холодець?
Ця «трепетна» страва не тільки смачна, але й дуже корисна, особливо людям, у яких є проблеми із суглобами. Щоб отримати хороший і смачний продукт, необхідно дотримуватися певних інструкцій.
До складу цієї страви входять такі продукти: 1,25 кг рульки, 625 г свинячої лопатки, 1 ст. ложка солі, 2,5 голівки часнику, 8 горошин перцю, лаврове листя, цибулина і морквина.
Готувати потрібно так:
- 1-й етап – підготовка продуктів, для цього ніжку гарненько помийте, а потім, пошкрябайте ножем шкіру, щоб прибрати зайве. З лопатки видаліть кістки і шкіру, а потім, промийте і обсушіть. Візьміть каструлю об’ємом 4,5 л. Покладіть у неї м’ясні продукти, цибулину, лаврове листя, морквину, а ще сіль і перець. Влийте воду, щоб її рівень сягав майже верху;
- поставте каструлю на плиту, доведіть до кипіння, зніміть пінку, і потім, вогонь знизьте до мінімуму. Варити треба під кришкою мінімум 6 год. Усе залежить від м’яса, яке повинне після закінчення процесу легко відділятися від кістки;
- в цей час очистіть часник і подрібніть його. Наприкінці варіння спробуйте бульйон і якщо потрібно покладіть сіль. Вимкніть вогонь, дістаньте м’ясо, видаліть кістки, а м’ясо поріжте шматочками невеликого розміру. При бажанні можна скористатися м’ясорубкою. Візьміть форми, в яких планується подавати холодець, і викладіть в них м’ясо, а також додайте часник;
- акуратно розлийте бульйон. Якщо ж він все ще мутний, то його можна процідити через кілька шарів марлі. Форми поставте в холодильник або на балкон і почекайте, поки все застигне. Якщо хочете, то можете видалити утворений жир. Подавайте найкраще з хріном і гірчицею.
Рецепт холодцю зі свинячої рульки з желатином
Щоб бути впевненим у тому, що рідина застигне, можна використовувати желатин. Це бюджетний варіант, оскільки не буде використовуватися м’ясо.
Для приготування потрібно взяти: 6 ніжок, 3 кг рульки, декілька морквин і цибулин, 1 ст. ложку желатину, сіль, перець, лаврове листя, 5 л води і 3 голівки часнику.
Готувати потрібно так:
- спочатку займіться ніжками і рулькою, які необхідно помити, пошкрябати, а потім, розрізати на частини. Покладіть їх у велику каструлю, влийте воду і поставте на плиту. Після закипання покладіть попередньо очищені і крупно порізані овочі, часточки часнику і лаврове листя. Варіть холодець з рульки і свинячих ніжок на мінімальному вогні протягом 3-х год. За цей час м’ясо стане м’яким;
- у готовий бульйон покладіть сіль і перець. Видаліть овочі і викиньте їх. Вийміть м’ясо, відокремте кістки від м’якоті і при бажанні зріжте шкіру. Окремо змішайте воду з желатином, а потім, поставте на плиту, додавши бульйон, і нагрійте, помішуючи, до розчинення;
- щоб рідина стала прозорою, процідіть її через кілька шарів марлі 4 рази. Відокремлене м’ясо зі свинячих ніжок поріжте дрібними шматочками і покладіть його у форми так, щоб ряд був приблизно 1-1,5 см. Залишилося розлити бульйон і поставити в холодне місце для застигання. Зазвичай на цей процес триває кілька годин.
Рецепт холодцю зі свинячої рульки і курки
Якщо немає поруч чистого м’яса, яке коштує недешево, особливо перед святами, то можна використовувати більш доступну курку. Смак страви вийде неперевершеним, а ніжка зробить свою справу і все застигне. Підготовлених продуктів вистачить приблизно на 10 порцій.
Для холодцю слід взяти такий набір інгредієнтів: 3 кг рульки, 1 кг курки, декілька морквин і стільки ж цибулин, 3 великих зубчики часнику, 4 лаврові листки, 0,5 ч. ложки запашного, і меленого перцю горошком, 7 гілочок зеленої цибулі, 2 ст. ложки кухонної солі і 4 л води.
Готувати потрібно так:
- основний інгредієнт помийте, пошкрябайте і знову промийте в проточній воді. Після цього розріжте на 3 частини. Покладіть у велику каструлю, де буде все варитися. Помийте і розріжте курку на половинки. Відправте також у каструлю, влийте воду і поставте на вогонь. Після закипання, воду рекомендується злити, а м’ясо добре промити. Залийте новою водою так, щоб її рівень покривав м’ясо. Помістіть каструлю на плиту, закип’ятіть, зменшіть вогонь до мінімального і варіть протягом 5-ти годин. Важливо, щоб бульйон не сильно кипів, інакше стане каламутним;
- овочі вимийте, моркву розріжте на 4 частини, а цибулину залиште цілою. Покладіть їх у каструлю до м’яса і варіть ще протягом півгодини. Після цього вимкніть вогонь і охолодіть. Дістаньте шматочки рульки, відокремте м’ясо від кісток і поріжте його дрібними шматочками. Очищений часник подрібніть і покладіть його в бульйон. Залиште настоюватися протягом 15 хв. Спробуйте і, якщо хочете, додайте спеції;
- залишилося тільки процідити бульйон і зібрати жир, який утворився на поверхні. У формочки викладіть м’ясо, прикрасьте шматочками вареної моркви, влийте бульйон і присипте подрібненою зеленою цибулею.
Рецепт холодцю зі свинячої рульки в мультиварці
Смачну страву, яка нічим не буде відрізнятися від варіанту, приготованого в каструлі на плиті, можна зробити і в мультиварці. Техніка значно спрощує процес готування.
Для цього рецепта холодцю зі свинячої рульки візьміть: рульку, 2 морквини, цибулину, 3 зубки часнику, сіль, кілька лаврових листочків і перець горошком.
Готувати потрібно так:
- для холодцю вимийте ніжку, пошкрябайте і розріжте її на частини, відправивши в чашу мультиварки. Зверху покладіть порізану великими шматочками цибулю, моркву і зубчики часнику. Влийте воду, щоб вона трохи покривала вміст;
- в мультиварці виберіть режим «Тушкування», а час встановіть на 6,5 год. Після звукового сигналу дістаньте м’ясо, приберіть кістки і м’ясо поріжте. Додайте подрібнений часник. Змішайте і розподіліть по тарілках. Процідіть бульйон і розлийте його у форми. Прикрасити холодець можна зеленню і морквою. Залиште в холодному місці до застигання.
Рецепт приготування холодцю по-китайськи
Пропонуємо звернути увагу на цей оригінальний рецепт, який дозволяє приготувати смачний холодець, який здивує всіх гостей і родичів на святі.
У цей рецепт додають такі продукти: 2 кг рульки, 325 г свинячої шкіри, 2 цибулини, 3 зубки часнику, 3 ст. ложки соєвого соусу, 0,5 л курячого бульйону, 1 ст. ложка вина і сіль.
Готувати потрібно так:
- підготуйте рульку і вимочіть її в холодній воді протягом години. Після закінчення часу дістаньте ніжку, обсушіть серветками, розріжте навпіл і приберіть кістки. Цибулю, очищену від лушпиння, порізати дрібним кубиком;
- у каструлю з бульйоном покладіть м’ясо і кістки. Додайте цибулю, вино, шкіру, сіль і варіть на маленькому вогні протягом години після того, як все закипить. У результаті м’ясо має стати м’яким. М’якоть поріжте шматочками, а бульйон процідіть через марлю, складену в декілька рядів. Залишилось лише викласти все у форми і відправити в холодильник до застигання. Змішайте часник, подрібнений на тертці, з соєвим соусом і подавайте до холодцю.
Тепер ви знаєте, як приготувати смачний холодець із доступних інгредієнтів. Якщо дотримаєтеся запропонованих інструкції, не повинно виникнути проблем із приготуванням.
Щоб страва була не тільки смачна, а й красива використовуйте різні прикраси, які можна зробити з вареної моркви, зеленого горошку, яєць та інших яскравих продуктів.