Деякі страви ми готуємо кожен день, а інші тільки по дуже важливому приводу або по святах. А є їжа, яку всі готували хоча б раз в житті, але навіть не знають, як вона правильно називається. Брізоль із курятини (або іншого м’яса) якраз відноситься до останньої категорії.

Рецепт прийшов до нас з французької кухні і встиг зарекомендувати себе як ситна м’ясна страва, яка сподобається всім членам сім’ї. Хоча деякі вважають, що це страва української кухні.

Брізоль із фаршу

Деякі кулінари відзначають, що бризоль – це скоріше більше спосіб приготування курячого м’яса, ніж сама страва. Готується вона з м’ясних відбивних, філе або курячого фаршу.

Також можна розглядати свинину чи яловичину, але з курки страва виходить більш ніжною і м’якою. І готується вона, до речі кажучи, набагато швидше. Розглянемо найпростіші рецепти приготування бризоля з курки.

Найчастіше господині готують бризоль саме з курячого фаршу. Це зручно, а головне – смачно.

Щоб приготувати цю страву, нам знадобиться:

  • 800 грамів курячого фаршу;
  • сир твердих сортів – 150 грамів;
  • яйця – 11 штук;
  • зубчики часнику (кілька штук);
  • 2 великих помідора;
  • пучок зелені;
  • олія рафінована.
  • столовий майонез і кетчуп – по 200 грамів;

Починаємо приготування:

  1. Беремо фарш і перекладаємо його в глибоку миску.
  2. Заправляємо сіллю, перцем і додаємо 1 сире яйце.
  3. Все перемішуємо і ділимо на 10 рівних частин.
  4. Кожну частину скачуємо в невелику кульку і поки відкладаємо в сторону.
  5. Тремо сир на крупній тертці.
  6. Нарізаємо кубиками помідори.
  7. Майонез і роздавлений часник перемішуємо між собою.
  8. Яйця, що залишилися злегка збиваємо.
  9. Беремо два листа целофану або харчової плівки і викладаємо між ними 1 кульку.
  10. Кожну кульку перетворюємо в тонкий коржик за допомогою качалки або будь-якого іншого зручного приладу.
  11. Знімаємо плівку і умочуємо кожний корж в яйці тільки з одного боку.
  12. Розігріваємо сковорідку попередньо на сильному вогні. На підготовленій поверхні смажимо коржі до зарум’янювання.
  13. Як тільки з’являється золота скоринка, знімаємо з вогню.
  14. Викладаємо коржі на тарілку яйцем вниз.
  15. Змащуємо соусом, посипаємо помідорами, сиром і зеленню.
  16. Загортаємо, як млинці, і подаємо на стіл.

Ароматний і смачний бризоль готовий! В якості начинки можна використовувати все, що знайдете в холодильнику.

Ледачий бризоль

Якщо у вас немає часу стояти біля плити, а хочеться порадувати рідних смачним і ситним сніданком, то цей рецепт буде ідеальним варіантом для вас.

Для того щоб приготувати ледачий бризоль, знадобиться зовсім небагато продуктів:

  • 200 грамів фаршу курки;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець;
  • олія для смаження.

Спосіб приготування дуже простий:

  1. Збиваємо яйця.
  2. Виливаємо їх на добре розігріту сковороду.
  3. Зверху на одну сторону викладаємо фарш, який попередньо заправляємо приправами, сіллю і перцем.
  4. Накриваємо фарш половиною вільного яєчного млинця.
  5. Підсмажуємо до зарум’янювання і перевертаємо іншою стороною.

Ледачий бризоль готовий. На приготування у вас піде зовсім небагато часу.

Але якщо ви вважаєте, що на сковороді фарш погано просмажиться, доведіть страву до готовності в духовці.

Готуємо брізоль із філе або відбивних

Якщо у вас під рукою немає фаршу і м’ясорубки – це не проблема. Ви завжди можете приготувати смачний і корисний брізоль із курячого філе або відбивних.

Підготуйте наступні продукти:

  • куряче філе – 500 грамів або відбивні;
  • 4 яйця;
  • борошно – половина склянки;
  • приправи за смаком;
  • рафіновану олію.

Починаємо готувати наш кулінарний шедевр:

  1. Злегка збовтуємо яйця, солимо і перчимо.
  2. Філе нарізаємо на шматочки або відбиваємо.
  3. М’ясо паніруємо спочатку в борошні, потім в яйці.
  4. Викладаємо кожен шматочок в сковороду.
  5. Підсмажуємо з двох сторін. Чекайємо, поки з’явиться золота скоринка.
  6. Зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо на 5-10 хвилин.

Перед подачею на стіл страву можна прикрасити зеленню або помідорами.

Готуємо в мультиварці

Як виявилося, бризоль також відмінно виходить в мультиварці. Це відмінний рецепт для тих, хто не хоче витрачати надто багато часу для приготування цієї страви. І в якості начинки можна взяти абсолютно несподівані продукти.

Спробуйте наступні інгредієнти:

  • фарш курячий – 100 грамів;
  • яйце – 2 шт.;
  • 3 столових ложки молока;
  • солоний огірок.

Починаємо готувати:

  1. У глибокій мисці перемішуємо яйця і молоко до однорідності.
  2. Всю суміш виливаємо на дно чаші мультиварки. Попередньо можна налити в неї краплю олії, але це не обов’язково.
  3. Включаємо спеціальну програму «Випічка» і готуємо близько 10 хвилин.
  4. Виймаємо омлет з допомогою тарілки або просто перевертаємо чашу.
  5. Як тільки омлет охолоне, акуратно перевертаємо його руками на іншу сторону.
  6. Фарш загортаємо в харчову плівку і розкачуємо за розміром омлету.
  7. Акуратно перекладаємо фарш зверху підсмаженого яйця.
  8. Заготовку встановлюємо на пароварку і зверху надягаємо чашу мультиварки, а потім перевертаємо. У підсумку фарш повинен виявитися знизу.
  9. Знову включаємо режим «Випічка» і готуємо близько 20 хвилин.
  10. Поки основа для бризоля готується, нарізаємо огірки тонкими скибочками.
  11. Виймаємо основу з пароварки. Фарш повинен опинитися вгорі.
  12. Викладаємо на нього огірки і звертаємо навпіл.

Ваша страва з мультиварки готова. Брізоль відмінно буде поєднуватися зі смаженою картоплею або картоплею фрі. Це відмінна страва для того, щоб смачно завершити ваш день.

Поради по приготуванню

Якщо ви хочете, щоб бризоль вийшов ідеальним, скористайтеся кількома простими порадами:

  • Якщо ви готуєте страву в мультиварці, то зверніть увагу на потужність вашого кухонного приладу. У кожної мультиварки свої температури нагрівання. Не варто орієнтуватися на час, який зазначено в рецепті. У вас страва може готуватися довше або, навпаки, – менше. Ви краще знаєте свою мультиварку, тому зможете зорієнтуватися, скільки їй потрібно часу на приготування омлету або фаршу.
  • Краще використовувати домашній курячий фарш, а не покупний з магазину. Він вийде смачніше і корисніше. Також ви точно будете знати, що у нього немає ніяких зайвих добавок, які можуть вплинути на ваше здоров’я.
  • В якості начинки можна використовувати все, що знайдете в холодильнику. Не бійтеся експериментувати, адже легкий і ніжний брізоль із курятини відмінно поєднується практично з усіма продуктами. Це схоже на міні-піцу, приготовану на основі омлету.
  • Під час приготування омлету необхідно дуже ретельно за ним стежити. Дуже важливо не пересмажити його на сковороді, а при приготуванні в духовці він може стати сухим. Стежте за часом, і тоді у вас вийде смачна і соковита м’ясна страва.
  • Брізоль можна подавати як самостійну страву або як закуску. Він відмінно буде поєднуватися з картоплею, макаронами й овочевими салатами. На святковому столі ця страва також буде дуже добре виглядати.
  • Зовсім не обов’язково готувати бризоль саме з курки. Ви також можете використовувати свинячий, яловичий або рибний фарш. Страва вийде такою ж смачною і корисною. Але в такому разі у вас піде більше часу на її приготування.