Сніданок – це прийом їжі, в користі якого не сумніваються навіть ті, хто ним нехтує. Адже після сну організм потрібно запустити, як двигун автомобіля.
Але для того, щоб це саме «авто» швидко і без проблем добиралося до потрібних пунктів призначення, потрібно врахувати деякі тонкощі. Отже, що приготувати на сніданок смачно і швидко?
Ідеальний сніданок – який він?
Якщо продовжити аналогію з автомобілем, адже в здоровому глузді нікому не прийде в голову заводити двигун з допомогою ключів від будинку. Так і з їжею: на сніданок не варто їсти те, що добре на обід або на вечерю – всьому свій час. Давайте з’ясуємо, яким повинен бути правильний сніданок.
Він повинен відповідати лише чотирьом вимогам – бути:
- щільним;
- ситним;
- не надто жирним;
- не важким.
В іншому випадку організму буде складно справлятися з надлишками калорій і жирів.
7 кращих легких сніданків для здорового початку дня
Два головних критерії, які враховуються при приготуванні ранкової трапези, – це «смачно» і «швидко». Цей дует можна доповнити ще одним побажанням – «легко».
Полунична вівсянка
Навіть ті, хто з неабиякою часткою скепсису відноситься до принципів здорового харчування, знають, що найкорисніший сніданок – це вівсянка. З іншого боку, далеко не всі, хто дотримуються правил, з ентузіазмом їдять цей продукт – через його своєрідний смак. Але ми пропонуємо дійсно смачний сніданок з вівсом у головній ролі, який цілком може стати і прекрасним десертом.
Інгредієнти:
- ½ склянки вівсянки;
- ½ склянки йогурту (можна замінити сметаною);
- 6-8 ягід полуниці (в сезон) або інші соковиті фрукти, ягоди;
- цукор (за смаком).
Приготування:
- На дно великої кружки або піали наливаємо 1/3 йогурту.
- Засипаємо половину вівсянки.
- Наливаємо половину йогурту, що залишився.
- Викладаємо половину ягід, посипаємо їх цукром.
- Висипаємо вівсянку.
- Виливаємо йогурт.
- Завершуємо шаром полуниці з цукром.
Омлет в духовці
Який сніданок можна приготувати швидко і смачно? Звичайно ж, яєчню! Але замість неї ми пропонуємо зробити омлет «родом» з дитячого саду.
Інгредієнти:
- 150 мл жирного молока;
- 3 яйця;
- шматочок вершкового масла для змащування форми;
- сіль.
Приготування:
- Беремо вогнетривку миску з високими бортами і змащуємо дно і стінки маслом.
- Розбиваємо яйця і, додавши сіль, виделкою збовтуємо.
- Вливаємо молоко, знову збиваємо суміш.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди омлет на 15 хвилин.
- Залишаємо страву на 5 хвилин в духовій шафі охолонути. Перед подачею ріжемо на зручні порції.
Солодкі грінки
Як приготувати смачний і ситний сніданок для всієї родини швидко? Наступний рецепт можна по праву вважати одним із найбільш вдалих рішень одвічної проблеми матусь, які марно намагаються нагодувати своїх діточок перед відправкою в дитячий сад або школу (а адже ще й чоловіка треба не залишити голодним!).
Інгредієнти:
- ½ хліба (краще батона);
- 1,5 скл. жирного молока;
- 1 яйце;
- 4 ст. л. рафінованої олії для смаження (оливкової або соняшникової);
- цукор.
Приготування:
- Нарізаємо батон на скибочки.
- Розбиваємо в миску яйце, вливаємо молоко.
- Добре збовтуємо суміш.
- По троху додаємо цукор – щоб не пересолодити.
- Занурюємо в суміш кожен шматочок хлібобулочного виробу, викладаємо на сковороду, попередньо добре прогріваємо налиту на ній олію.
- Через 2 хвилини перевертаємо шматочки.
- Подаємо гарячими.
Французький пиріг з молочними сосисками
Трохи ускладнимо сніданок, приготувавши відмінний пиріг, який особливо популярний у Франції.
Інгредієнти:
- 200 г. пшеничного борошна;
- 1,5 ч. л. розпушувача для тіста;
- 50 мл олії (оливкової, але можна взяти і соняшникову);
- 3 яйця;
- 50 мл не дуже густої сметани;
- 1 велика головка цибулі;
- 4 сосиски (краще брати молочні, так як вони ніжніше);
- 60 г. великих маслин;
- сіль;
- сушений чебрець і розмарин.
Приготування:
- В мисочці змішуємо яйця з оливковою олією.
- Відправляємо до них в компанію сметану.
- Тепер приступаємо до сухих компонентів. Змішуємо борошно, розпушувач, сіль, чебрець і розмарин.
- Дрібно шаткуємо цибулю.
- На добре розігріту сковороду наливаємо олію і обсмажуємо цибулю.
- З’єднуємо яєчну суміш з борошняною, заправляємо цибулею.
- Замішуємо тісто.
- Ріжемо на «кругляш» сосиски і маслини (на 2-3 кільця).
- Додаємо в тісто.
- Форму для випічки устеляємо пергаментом, викладаємо отриману масу.
- Відправляємо заготовку на 35-40 хвилин в духовку з температурою 180 градусів.
- Знімаємо папір і даємо пирогу злегка охолонути.
Це не тільки корисний і ситний сніданок, але і відмінний варіант «зсобойки» на роботу або в школу.
Бутерброди на грилі
Так, звичайно, бутерброди на сніданок на швидку руку – один з найбільш невдалих способів «завести» травлення, якщо говорити з точки зору корисності. Але тільки якщо мова не йде про бутерброди з горгонзолою – благородний сир з пліснявою блакитного кольору.
Інгредієнти:
- 2 скибочки житнього хліба;
- 50 г горгонзоли;
- 2 помідорчика черрі;
- 2 листа латуку.
Приготування:
- На шматочок хліба рівномірним шаром викладаємо сир.
- Розрізаємо помідор на половинки і кладемо зверху.
- Нариваємо лист салату великими шматочками.
- Придавлюємо вміст другим шматочком хліба.
- Обсмажуємо на сковороді-гриль протягом 2 хвилин (з одного і з іншого боку).
Якщо ви хочете додати бутербродам соковитості, хліб можна змастити тонким шаром домашнього вершкового масла. А ось солити такий сніданок не потрібно, інакше овочі виділять багато соку, і хліб розм’якне.
Конверти з вірменського лаваша
Свіжий тонкий лаваш – основа цієї страви.
Інгредієнти:
- 2 вірменських лаваша;
- 2 шматочка ковбаси (вареної, копченої – кому що більше подобається);
- 4 шматочка сиру;
- 2 ч. л. нежирного майонезу;
- 1 яйце;
- соняшникова або оливкова олія;
- кухонна сіль, чорний мелений перець.
Приготування:
- Розгортаємо лаваші і намазуємо середини майонезом.
- На кожен кладемо по шматку сиру, потім ковбасу і знову сир.
- Загортаємо конвертиками.
- Яйце збовтуємо виделкою, додавши сіль і перець.
- Кожен конвертик занурюємо в яєчну суміш.
- Розігріваємо сковорідку наливаємо олію.
- Обсмажуємо конвертики з лаваша з обох боків до легкого рум’янцю.
Ледачі варенички
Є страви, які нагадують якісь моменти з дитинства і покращують настрій автоматично. Ліниві вареники – якраз з таких.
Інгредієнти:
- 250 г. магазинного або домашнього сиру;
- ½ скл. просіяного пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- 4 ст. л. вершкового масла (в розтопленому вигляді);
- 2 ст. л. цукру;
- трохи солі.
Приготування:
- Сир трохи перебиваємо блендером.
- Додаємо 1 ст. л. цукру, сіль і 2 ст. л. олії, добре розтираємо.
- Невеликими порціями додаємо борошно.
- Вимішуємо тісто. Воно повинно вийти не жорстким і не крутим.
- Даємо тісту відпочити хвилин 10.
- Ділимо на 2-3 шматочка.
- Розкачуємо кожен у ковбаску.
- Нарізаємо тісто скибочками.
- Відварюємо вареники в киплячій воді 2-3 хвилини після того, як спливуть.
- Подаємо посипаними цукром і политими маслом.
Якщо ви щоранку задаєте собі питання, що приготувати на сніданок швидко і смачно, то довіртеся нашими рецептам. Вони сподобаються дорослим і дітям, гурманам і тим, хто звик перебиватися бутербродами. Доповнюючи або змінюючи якісь компоненти, можна скласти свій власний «шорт-лист» улюблених сніданків, які дають старт дню. І тільки від нас залежить, чи стане цей початок добрим, бадьорим і смачним.