Делікатесні продукти, на жаль, не всім по кишені. Бастурма відноситься до числа вишуканих і дорогих закусок. Ціни на цей м’ясний продукт, м’яко кажучи, кусаються. Але це зовсім не привід відмовляти собі в такому задоволенні. Сьогодні ви дізнаєтеся, як готується бастурма з курячої грудки в домашніх умовах.

Секрети приготування делікатесів

На вітчизняних столах вже багато років поспіль з’являються нові гості з різних кухонь світу. Більшість провідних шеф-кухарів вважають, що бастурма – це чисто вірменська страва. А ось деякі кулінари все-таки відносять її до числа турецьких продуктових винаходів.

приготування бастурми з куриціУ класичному варіанті ця страва являє собою засолене в’ялене м’ясо. Найчастіше бастурму готують з яловичого або свинячого філе. А от сучасні господині, які воліють пригощати своїх домочадців екологічно чистими продуктами, пристосувалися готувати бастурму з курки. Та і необов’язково в’ялити м’ясо протягом декількох тижнів. Смачну бастурму можна запекти в жаровій шафі. За зовнішнім виглядом і смаком це блюдо схоже на м’ясний рулет.

Якщо ви хочете провести кулінарний експеримент і приготувати смачну бастурму з філе курки, для початку ознайомтеся з деякими тонкощами цього процесу:

  • Для приготування бастурми нам знадобиться філе курки. Його ми очищаємо від плівок і прожилок.
  • На початковому етапі філе натирають цукровим піском і морською або кухонною сіллю. Після закінчення декількох годин шматок м’яса промивають і просушують.
  • Не хвилюйтеся: філе курки не вбере більше солі, ніж це необхідно. Тому пересоленим бути не може.
  • Обов’язковим інгредієнтом для приготування бастурми залишається маринад. Його готують з різних приправ, прянощів, відфільтрованої води і вина.
  • Щоб зробити ароматну і пікантну бастурму, візьміть для приготування маринаду коріандр, чабер, хмелі-сунелі, часник, перцеву суміш і паприку.
  • По консистенції маринад повинен нагадувати сметану.
  • У такій суміші філе курки витримують від декількох годин до 2-3 діб і лише потім в’ялять.
  • Якщо ви готуєте класичну бастурму, не забудьте загорнути шматок філе в марлевий відріз і підвісити в добре провітрюваному приміщенні, захищеному від комах.
  • Щоб філе курки максимально ввібрало в себе купаж спецій та прянощів, настоювати його потрібно під гнітом.
  • Якщо ви запікаєте курячу бастурму в жаровій шафі, вам потрібна міцна нитка для формування рулету.
  • Щоб бастурма придбала насичений янтарний відтінок, додайте в маринад трохи меду.

Бастурма на сучасний лад

Ми пропонуємо вам спрощений варіант приготування бастурми з курки в духовці. Пам’ятайте, що секрет смаку страви криється в маринаді. Грамотне і пропорційне поєднання спецій додасть філе курки незрівнянний аромат і пікантний смак.

Склад:

  • бастурма з курячої грудки0,8 кг філе курки;
  • 750 мл відфільтрованої води;
  • 1 ч. л. перцю-горошку;
  • по 2 ст. л. цукрового піску і кухонної або морської солі;
  • 2 ст. л. оливкової рафінованої олії;
  • 2-3 шт. листів лавра;
  • 2 ст. л. рідкого меду;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • часникові зубчики – 3-4 шт.;
  • за смаком прянощі і приправи.

Приготування:

  • Процес приготування повинен бути послідовним, тому почнемо з обробки філе курки.
  • Філе розморожуємо природним способом, розрізаємо на два поздовжніх шматка. Промиваємо, усуваємо плівку, прожилки і просушуємо серветкою або тканинним рушником.
  • В піалу або глибокий контейнер наливаємо холодну відфільтровану воду.
  • Розводимо в рідині цукровий пісок і сіль.
  • Додаємо перець-горошок і листочки лавра.
  • Поміщаємо філе курки в приготовлену суміш.
  • Накриваємо контейнер кришкою або плівкою для харчових продуктів.
  • У такому вигляді настоюємо філе курки в холодильній камері протягом 24 годин.
  • Тепер ми знову обробляємо філе. Витягуємо його з маринаду, промиваємо і добре просушуємо.
  • В окремій піалі змішуємо соєвий соус з прянощами, додаємо мед, подрібнений часник, оливкову рафіновану олію. Все добре перемішуємо.
  • Рясно і ретельно змащуємо філе птиці приготовленим маринадом.
  • Настоюємо його в холодильній камері протягом 3 годин.
  • Беремо міцну нитку і робимо з філе курки рулети.
  • Викладаємо їх у термостійку форму, а зверху поливаємо маринадом.
  • Відправляємо бастурму в жарову шафу і випікаємо при температурній позначці в 160° близько 40 хвилин.
  • Тепер збільшуємо температурний поріг до 180°, бастурму поливаємо зверху соком, який стік на дно жароміцної форми.
  • Запікаємо бастурму ще 20 хвилин.
  • Після охолодження акуратно знімаємо нитки і нарізаємо бастурму порційними шматками.

Традиційна бастурма: гурманам на замітку

Якщо ви хочете приготувати бастурму з курячої грудки, дотримуючись найдавніших кулінарних традицій, то цей рецепт для вас. Врахуйте, що вам знадобиться спеціальна сушильна конструкція, оскільки вялиться філе птиці під час температурної позначки в 40°.

Склад:

  • класична бастурма з курячої грудки2 шт. філе курки;
  • 1 ст. л. кухонної солі або харчової морської;
  • 0,5 Ст. л. цукрового піску;
  • 50 г коньяку;
  • 4 ст. л. подрібненої паприки;
  • 2 ст. л. хмелі-сунелі;
  • часникові зубчики – 5-6 шт.

Приготування:

  • Для початку давайте потренуємося на невеликій кількості філе птиці. Потім ви зможете збільшувати порції.
  • Розморожуємо філе курки, промиваємо і ретельно обсушуємо.
  • Беремо глибоку скляну піалу і змішуємо в ній паприку, хмелі-сунелі, сіль морську або куховарську, цукровий пісок.
  • Вливаємо в суху суміш коньяк і розмішуємо до утворення суміші однорідної консистенції.
  • Беремо підготовлене філе курки і добре натираємо його з усіх сторін маринадом.
  • Зверху на піалу кладемо дошку і встановлюємо гніт.
  • У такому вигляді настоюємо філе птиці в холодильній камері протягом 24 годин.
  • Після цього промиваємо водою філе курки і обсушуємо.
  • Часникові зубчики очищаємо від лушпиння і пропускаємо під пресом.
  • Філе птиці натираємо перцевою сумішшю і подрібненою часниковою масою.
  • Відправляємо бастурму в сушильну установку на 48 годин. Вялимо м’ясо при температурній позначці в 40°.

Тепер ви знаєте всі секрети приготування справжньої заморської бастурми. Ви можете влаштовувати королівські прийоми, пригощаючи своїх гостей вишуканим в’яленим філе курки. Як ви розумієте, набагато швидше і простіше готується бастурма в духовій шафі. Новачкам слід починати саме з такого простого рецепту. Ви можете додавати будь-які за смаком прянощі і спеції, спираючись на особистий кулінарний досвід і смакові переваги. Приємного апетиту!