Останнім часом хліб, який продається в магазинах, не особливо тішить своїм смаком і якістю. Тому більшість домогосподарок купують такий агрегат, як хлібопічка, і готують ароматний продукт самостійно. Ті дами, які не можуть або не хочуть витрачати гроші на сучасну техніку, готують коржі на молоці і подають їх до основних страв, замість хліба.

Такий саморобний продукт виходить дуже смачним, ароматним і, звичайно ж, натуральним. Тому в цій статті обговоримо рецепти приготування коржів на молоці.

Готуємо в духовці

Щоб втілити в життя перший рецепт коржів на кислому молоці, вам знадобляться такі продукти:

  • коржі на молоці в духовціПшеничне борошно – 240 г;
  • Маргарин – 60 г;
  • Кисле молоко – 180 мл;
  • По дрібці соди і розпушувача;
  • Трохи солі.

Приготування:

  1. У глибокому посуді змішайте борошно, соду, розпушувач і сіль;
  2. Маргарин вийміть із холодильника і наріжте ножем. Поступово додавайте отримані шматки в миску;
  3. Вимішуйте тісто руками, потрібно, щоб у вас вийшли великі крихти борошна з маргарином. Далі можна влити молоко;
  4. Розмішайте все до однорідної консистенції і викладіть на поверхню столу, попередньо посипану борошном. Вимісіть тісто ще й вручну;
  5. Після того, як маса стане однорідною і еластичною, розтачайте її. Рекомендована товщина коржа 2 см;
  6. Тепер можете взяти блюдце бажаного діаметру і з його допомогою вирізати коржики. Після цього викладіть отримані заготівлі на деко, попередньо змащене маргарином або іншим жиром, і відправляйте в духовку. До речі, вона повинна бути розігріта до 220 градусів;
  7. Дуже важливо, щоб коржі лежали на відстані один від одного, бо в процесі випікання вони збільшаться в розмірі і можуть склеїтися;
  8. Готувати страву чверть години. Коржики повинні трохи підрум’янитися;
  9. Подавати смачні коржі на кислому молоці рекомендується теплими. Для прикраси їх можна присипати насінням кунжуту.

Готуємо на сковорідці

Наступний рецепт дозволяє приготувати страву без духовки:

  1. коржі на молоці на сковорідціДля цього в глибоку миску просійте 1,5 склянки пшеничного борошна, додайте трохи солі;
  2. Тепер тонкою цівкою вливайте молоко (півсклянки), ретельно перемішуючи все до однорідної маси;
  3. Візьміть одне куряче яйце і збийте в молочно-борошняну масу, туди ж додайте 50 г вершкового масла, нарізаного шматочками. Перемішайте всі інгредієнти ретельно і замісіть круте тісто. Якщо буде необхідно, то додайте ще трохи борошна;
  4. Зберіть отриману масу в один клубок і відбийте гарненько до стілу. Приготування тіста, вірніше його відбивання, займе близько чверті години;
  5. Потім відкладіть ненадовго тісто, накрийте серветкою або рушником і дайте відпочити. Повторіть процедуру кілька разів;
  6. В кінцевому результаті у вас повинно вийти однорідне тісто;
  7. Після замішування відірвіть від основної маси невеликий шматочок, розтачайте тонким «млинчиком» і змастіть маслом;
  8. Викладіть корж, замішаний на молоці, на сковороду без додавання зайвого жиру, обсмажте з двох сторін до утворення красивого золотистого відтінку;
  9. Готові коржики здобріть вершковим маслом і покладіть на тарілці акуратною стопкою. Накрийте страву рушником;
  10. Їсти можна як самостійну страву, так і як повноцінну заміну хліба;
  11. Варто сказати, якщо вам не подобається спосіб приготування на сковороді, то відправте коржі випікатися в духовку, страва від цього вийде не менш смачною і ароматною.

Готуємо сирні коржики

Тепер навчімося готувати ще одну смачну страву, яка, безумовно, не залишить нікого байдужим – це коржі сиром:

  1. сирні коржикиЩоб їх зробити, слід просіяти в глибоку тару 2 склянки пшеничного борошна, додати до нього дрібку солі. Туди ж додайте 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, все ретельно розмішайте. Влийте 100 мл свіжого молочка і 50-100 грамів сиру, натертого на дрібній тертці;
  2. Усі інгредієнти замісіть в однорідне тісто, воно повинне вийти еластичним. Викладіть його на стіл, попередньо посипаний борошном;
  3. З допомогою качалки або скляної пляшки розкачайте тісто. Товщина одержаної пластини повинна бути не більше 1 см;
  4. Використовуючи спеціальну форму або якісь підручні засоби, наприклад, гранований стакан, виріжте з тіста кружечки;
  5. Готувати сирні коржики на молоці можна двома способами: на сковороді або в духовці. Якщо вирішите смажити на сковорідці, то добряче розігрійте посудину і обсмажте тісто з двох сторін до рум’яної скоринки;
  6. Якщо захочете відправити в духовку, то спершу розігрійте її до 200 градусів;
  7. Деко або змастіть маслом або застеліть пекарським папером. Розташуйте на невеликій відстані заготівлі з тіста, при бажанні зверху кожний корж присипте сиром;
  8. Випікайте чверть години. Коли побачите, що ваш шедевр набув красивого золотистого відтінку, можете витягувати з духовки, перекласти на велике блюдо і подавати до столу;
  9. Коржики можна доповнити подрібненою зеленню.

Готуємо з додаванням дріжджів

Як ви встигли помітити, вище були описані рецепти приготування коржів на молоці без додавання дріжджів.

Але є господині, які люблять готувати дріжджове тісто, тому наступний рецепт спеціально для них:

  1. коржі на молоці з додаванням дріжджівОтже, візьміть половинку чайної ложки сухих дріжджів і розведіть у 250 мл підігрітого молока. Туди ж додайте 1 ст. л. цукрового піску і 1 ч. л. солі. Просійте 350 г борошна, розділіть навпіл;
  2. Спершу додайте одну частину борошна до молока, в якому розведені дріжджі, сіль і цукор. Усе ретельно перемішайте, додайте 50 г розтопленого вершкового масла, а потім і другу половину борошна;
  3. Замісіть однорідне тісто і дайте йому відпочити 60 хвилин;
  4. Коли мине година, розділіть тісто на рівні частини. Рекомендується ділити на 6-7 шматочків. Кожен розкачайте в коржик і обсмажте на сковороді з двох сторін;
  5. У цьому рецепті рекомендується готувати на олії. В результаті у вас вийдуть пишні і ароматні коржики.

Тепер ви знаєте, як самостійно приготувати коржі на молоці. Вибирайте вподобаний рецепт і пробуйте, який вам більше до душі. Варто сказати, що зовсім неважливо, чи ви будете готувати коржі на кислому або свіжому молоці, на сковороді або в духовці, всі вони вийдуть дуже смачними. А при бажанні ви ще можете і нафарширувати їх чимось.

Загалом, готуйте і тіште своїх рідних новими кулінарними шедеврами.