Пиріг зі шпинатом і сиром – це справжня грецька страва, начинка якої славиться своєю ніжністю, соковитістю і унікальними смаковими якостями. Якщо готувати справжній варіант такого пирога, то доведеться відшукати готове тісто філо і ще трохи з ним поморочитися. Незважаючи на це, готова страва однозначно припаде до смаку не тільки вам, але і всім іншим дегустаторам.
Покрокова рецептура
Для приготування такого смачного пирога будуть потрібні наступні інгредієнти:
2 пучка свіжого шпинату;
пучок зеленої цибулі;
пучок зелені петрушки або кропу;
одна середня цибулина;
трохи оливкової олії, але тільки холодного віджиму;
60 мл очищеної води;
півкіло сиру Фета;
3 сирих яйця;
2 ст. л. чорного перчика горошком;
упаковка самого тіста філо, абоз вичайне листове.
А тепер сам рецепт приготування:
Щоб пиріг вийшов як можна більш ароматним, перець потрібно стовкти самостійно, і безпосередньо перед використанням. Для цього знадобиться ступка з дерева;
Шпинат добре промивається під теплою проточною водою, після чого викладається на сито, і з нього зрізують всі жорсткі частини. Перед остаточним використанням листочки повинні бути абсолютно сухими;
Зелену цибулю треба дуже дрібно нарізати;
Ріпчаста цибулина теж подрібнюється;
У сотейник наливається оливкова олія, в об’ємі 2/3 від 200-грамової мірної склянки. Як тільки вона добре прогріється, в посуд викладаються обидва види цибулі, і обсмажуються, поки зелень не потемніє;
Потім в ємність відправляється просушений шпинат, і тушкується, поки не зменшиться в об’ємі. Зазвичай на це витрачається 15 хвилин;
У сотейник додається тільки що стовчений чорний перець і сіль, все ретельно вимішується і знімається з вогню;
Як тільки суміш хоч трохи охолоне, її слід відкинути на друшляк, інакше листковий пиріг зі шпинатом розмокне і розвалиться;
Зелень кропу або петрушки (можна і те, і інше), добре миється, сушиться паперовим рушником і подрібнюється;
Яйця збиваються міксером в однорідну масу і в окремій посудині;
У ще одній мисці змішайте сир Фета, збиті яйця, овочеву протушковану суміш і зелень. Начинку потрібно перемішувати до однорідного стану;
Пиріг зі свіжим шпинатом краще пекти в квадратній формі, яку слід змастити оливковою олією за допомогою силіконової кисті;
Тісто філо дуже ніжне, і рветься від одного невмілого або поспішного руху. Його потрібно акуратно розділити навпіл, і перший шар викласти у форму, формуючи бічні бортики. Потім тісто змащується олією, а зверху нього кладемо начинку;
Практично всі рецепти пирогів зі шпинатом передбачають наявність верхнього тестового шару, який закриває вміст страви;
Перед тим як відправити деко в духовку, пиріг потрібно розрізати на порційні шматочки, інакше потім зробити це акуратно і красиво просто не вийде: філо починає кришитися і тріскатися;
Випічка повина знаходитися в духовці 35 хвилин, 20 з яких при температурі 200 градусів, а 15 – при 175 градусах.
Такі ніжні страви прийнято їсти на сніданок і вечерю, запиваючи чаєм, кавою або білим вином.
Примітки до рецепту:
Якщо у вас немає такої форми, як самі тістові листи, то їх можна складати методом плетіння, або спочатку викласти ними дно, залишаючи краї звисати, а потім викласти начинку і закрити її висячими шматками тіста;
Можна використовувати заморожений шпинат, який відтає при кімнатній температурі і добре віджимається;
Якщо не знаходите цього тіста філо, то не соромлячись використовувати звичайне листове, яке після розморожування треба розкачати більш тонкими пластами.
Варіації на «шпинатну» тему
Одним з найбільш вишуканих рецептів вважається пиріг з сьомгою і шпинатом.
Тісто для нього береться аналогічне, а ось начинку готують зовсім іншим чином, а саме:
400 грам філе червоної риби ріжеться на невеликі кубики;
Пучок свіжого шпинату подрібнюється в довільній формі;
200 грам твердого пікантного сиру натирається на дрібній тертці.
Все це можна викладати на тісто шарами, або попередньо перемішавши. Обов’язково закрити пиріг ще одним тістовим листом. Краї обов’язково защіпуются, і вся випічка змащуюється яєчним жовтком. Готується страва в духовій шафі, протягом 40-ка хвилин, при температурі 200 градусів.
Пиріг зі шпинатом і яйцем теж можна робити на основі звичайного листкового тіста або філо, ось тільки його верхівка не закривається, а затирається мороженим тістом. Для начинки потрібно припустити шпинат на водяній бані, дати йому гарненько стекти, і додати в нього тертий сир.
Пам’ятайте, що чим більше ви натрете сиру, тим ніжніше і ситніше буде готове блюдо.
Далі, у форму викласти перший шар тіста, формуються бортики, і на дно викладаються цілі яйця, зварені круто. Вони повинні повністю покриватися шпинатною масою, а краї нижнього тістового шару слід трохи підвернути всередину.
Шматок замороженого тіста натирається на підготовлений пиріг, зверху все це присипається тертим пармезаном, і страву можна відправляти в духовку на 50 хвилин.
До речі, аналогічним чином готується й пиріг зі свіжим шпинатом і бринзою, тільки без додавання варених яєць. А от щоб пиріг зі шпинатом і сиром став ще смачніше і ароматніше, в сирну начинку слід додати пасеровану цибулю, натертий пармезан, мускатний горіх, перець і побільше свіжої зелені.
Обов’язково стежте за кількістю солі, оскільки у випадку з бринзою тісто часто сіль витягує з молочного продукту, і пиріг виходить пересоленим.