Заливний пиріг з яблуками на кефірі: рецепти
Ароматна випічка завжди пахне турботою, материнською любов’ю і домашнім затишком. І нам іноді так хочеться порадувати своїх домочадців солоденьким. Пропонуємо вам зробити на швидку руку заливний пиріг з яблуками. Швидко, неймовірно смачно, апетитно і красиво. З цим девізом давайте скоріше ходімо в нашу кулінарну майстерню.
Ех, яблучко, та на тарілочці…
Відома російська народна пісня починається з цих слів. Яблука – ароматні, соковиті, корисні і незвичайно смачні плоди, які ростуть практично у всіх регіонах нашої неосяжної Батьківщини. Їх можна додавати в чистому вигляді в пироги. Ви будете в захваті, покуштувавши таке блюдо.
Якщо з тістом ви досі «не дружите», можна приготувати заливний пиріг з яблуками на кефірі. Що може бути простіше? Змішали всі компоненти і залили ними начинку, 30-40 хвилин в духовій шафі – і все: ви вже можете ласувати вишуканою домашньою випічкою.
Склад:
- 3 яблука;
- 1 яйце;
- ½ ст. кефіру;
- 1 ст. л. сметани;
- 2/3 ст. цукрового піску;
- 2 ст. л. рафінованої рослинної олії;
- за смаком ваніль, мускат і кориця;
- 1 ч. л. розпушувача;
- просіяне борошно.
Приготування:
- Нагадаємо, що сьогодні ми готуємо заливний пиріг з яблуками. Рецепт не визначає точної кількості борошна. Додавайте його стільки, щоб тісто по текстурі було схоже на сметану.
- Беремо чисту і суху піалу, виливаємо в неї кефір.
- Відразу ж додаємо цукровий пісок, яйце, сметану, рафіновану рослинну олію.
- Викладати інгредієнти в миску можна в будь-якому порядку.
- Беремо в руки вінчик і активно починаємо збивати ці компоненти до однорідності.
- 1 ½ -2 ст. просіяного борошна висипаємо в будь-який зручний посуд.
- Додамо ложечку «дьогтю», точніше, розпушувача, а потім гарненько перемішаєм.
- Маленький секрет: борошно з розпушувачем відразу повинно бути використане, інакше його властивості будуть безповоротно втрачені.
- У борошно можна відразу додати мускат, імбир, корицю.
- Тепер висипаємо борошно в рідку масу і починаємо активно вимішувати тісто.
- Його консистенція повинна бути схожа на сметану.
- Беремо будь-яку зручну форму і викладаємо в неї тісто.
- Яблука промиємо, очистимо й наріжемо кусочками.
- Викладемо яблука зверху тіста.
- Посипемо зверху яблучну начинку цукровим піском.
- Духову шафу ми включили заздалегідь, і на термометрі відмітка вже досягла 180°.
- Відправляємо наш пиріг в духовку на 25 хвилин.
- Готовий пиріг зверху посипемо цукровою пудрою і дамо йому трохи настоятися.
- А ось тепер можна і дегустувати. Доповніть десерт ароматним чаєм.
Яблуко спіле, червоне, солодке…
Готові створити кондитерський шедевр- яблучний пиріг із сметанною заливкою? Тоді поспішайте придбати необхідні продукти і вирушайте на кухню.
Склад:
- 2 ст. борошна;
- маргарин вершковий – 1 пачка;
- ½ скл. сметани і цукрового піску;
- ½ ч. л. харчової соди.
Для заливки нам знадобиться:
- 1 ½ ст. сметани;
- ½ ст. цукрового піску;
- 1 яйце;
- яблука;
- 2 ст. л. просіяного борошна.
Приготування:
- Беремо чисту піалу і викладаємо в неї розм’якшений маргарин.
- Висипаємо цукровий пісок і починаємо активно вимішувати ці компоненти до утворення маси однорідної консистенції.
- Не справляєтеся ручним вінчиком? Візьміть блендер або міксер.
- Тепер додамо сметану, харчову соду і просіяне борошно.
- Попрацюємо трохи руками і вимісемо тісто.
- Воно вийде крутим і в міру еластичним. Нехай вас це не лякає, адже пиріг все одно буде заливним.
- Ось ми і наблизилися до моменту приготування тієї самої знаменитої заливки.
- Викладаємо в піалу сметану.
- В окремій мисці збиваємо яйця з цукровим піском.
- Обережно змішуємо сметану з цукрово-яєчною масою і додаємо просіяне борошно.
- Заливку ще раз добре взбиваємо, і вона готова.
- Візьмемо зручну форму, краще розсувну з високими бортами.
- Далі виберіть зручний варіант розвитку подій: змастіть стінки і дно маслом або вистеліть форму пекарської папером.
- Викладаємо спочатку круте тісто.
- Пальцями розправляємо його, формуючи кошик.
- Тепер яблука очистимо, промиємо й наріжемо кусочками.
- У довільному порядку заповнимо яблучною начинкою кошик.
- Можна, звичайно, додати трохи мускату, ванілі та кориці для привабливого аромату.
- Зверху виливаємо приготовану заливку.
- Виходимо на фінішну лінію і відправляємо пиріг в духовку.
- Випікаємо протягом 35-45 хвилин.
- Стежимо за температурним режимом: він повинен бути рівним 180-190°.
- Готовий пиріг виймаємо з духовки і чекаємо охолодження.
- Прикрасимо його цукровою пудрою або цитрусової цедрою.
- Ось і все: пиріг готовий до вживання, влаштовуйте чаювання.
Чаювання – традиційна англійська церемонія. Щоб поласувати ароматним чаєм, в нашій країні треба ще приготувати і випічку. Яблучний заливний пиріг прийде на виручку господині в будь-який момент. Тепер ви знаєте всі рецепти приготування цього знатного пирога. Напевно він займе почесне місце у вашій кулінарній книзі. Приємного апетиту!