Вишня є «зіркою» літньої випічки. Начинка з використанням цієї ягоди володіє прекрасним смаком і ароматом і обов’язково припаде до смаку дорослим і дітям.
Солодкувато-кисленькі плоди прекрасно поєднуються з усіма видами тіста, ось чому пиріг з вишнею – досить частий гість на нашому столі, особливо в літній жаркий період, коли природа не скупиться, а щедро обдаровує нас фруктами і ягодами.
Вишневі пироги бувають відкритого типу або закритого, коли ягоди “запечатуються” в корж. Дуже оригінально і апетитно виглядає така випічка, прикрашена ажурними «елементами», рельєфними смужками. Людям, які стежать за фігурою, більше підійдуть дієтичні варіанти пирога, приготовані з додаванням сиру, лимона або інших цитрусових.
Процес випікання вишневого пирога трохи ускладнюється через соковитість ягід, які при впливі високих температур починають випускати сік. Але це не проблема.
Перед використанням, вишенькам попередньо дають гарненько стекти, а потім їх перемішують з крохмалем і цукровою пудрою, для загустіння суміші, не завдаючи шкоди самій структурі плодів.
Підготовка продуктів
Якщо вирішили спекти вишневий пиріг, будь то на свято або щоб скрасити буденність дня, вишня вже повинна бути у вас в наявності. Головне – її правильно підготувати, щоб запобігти витіканню соку.
Для цього її ретельно промиваємо, виймаємо кісточки і відкидаємо на друшляк. Після чого перемішуємо ягідки з цукровою пудрою і крохмалем. Ось і все – наша начинка готова. Якщо є тільки вишня заморожена, це не проблема – її легко можна розморозити в друшляку, а потім діяти вже за вищевказаним методом.
А тепер тісто, тут все буде залежати від його виду. Незмінно тільки одне – борошно, яке повинно бути попередньо просіяне і тільки тонкого помелу. Якщо в рецепті вказується какао-порошок або розпушувач – потрібно просіяти борошно разом з ними. Розрихлювачу властиво дуже швидко втрачати свої якості, тому тісто робити потрібно як можна швидше.
Кращі рецепти вишневих пирогів
№1. Пиріг з вишнею в мультиварці
Ніжне поєднання вишні і солодкого тіста не залишить байдужим нікого! Для цього рецепту підійде як свіжа ягода, так і заморожена. Інгредієнти:
Яйця – три;
Сметана – 200 грам;
Сода (гашена) – 1/2 чайної ложечки;
Цукор-пісок – стакан;
Ванілін;
Борошно – 1,5 склянки.
Приготування
Яйця з’єднати з цукровим піском, збити вилкою;
Додати сметану;
Додати борошно і перемішати тісто;
Додати в тісто погашену соду, яка помітно збільшить тісто в об’ємі;
Викласти його в чашу мультиварки, попередньо змащену рослинною олією;
Вишеньці дати стекти на друшляку, можна використовувати заморожену ягоду;
Викласти ягоди на тісто;
Закрити каструлю і встановити режим «Випічка» на годину;
Всипаємо 250 грам борошна і виливаємо лимонний сік, розмішуємо до однорідної маси;
На дріжджове тісто викладаємо начинку, яка повинна повністю його покривати;
Присипаємо крохмалем, потім цукровою пудрою;
З решти тіста викладаємо поверх ягід грати або пелюсточки, змащуємо міцним солодким чаєм або жовтком, ставимо в розігріту духовку (180 градусів) на 45 хвилин;
Для цього десерту підійде не тільки вишня, але й інші свіжі або заморожені ягоди та фрукти.
№4. Вишневий штрудель
Це блюдо є чудовим пирогом-рулетом. Поєднання яблука та вишеньки утворює неймовірно смачний мікс, не схожий ні на який інший, він прямо таки змушує закрити очі від задоволення. Вишневий штрудель дуже легко ріжеться і довго залишається таким же соковитим і м’яким.
Інгредієнти:
200 грам борошна (тонкого помелу);
один жовток;
чайна ложечка оцту;
щіпка солі;
дві ложки розтопленого масла (в тісто);
масло (для змащування)
Для начинки:
600 грам вишні (без кісточок);
півсклянки цукру;
чайна ложечка кориці;
100 грам панірувальних сухарів.
Приготування
Яєчний жовток збити з оцтом, потім влити розтоплене масло і знову збити міксером. Якщо маса дуже густа, додати ложку води. Далі, всипаємо борошно і заводимо тісто. Вимісити його до пружності. Після чого скачати джгут і побити ним по столу для максимальної пружності. Нагріти порожню миску на плиті і прикрити нею тісто на 40 хвилин.
Змішати панірувальні сухарі з цукровим піском і злегка обсмажити на вершковому маслі на сковорідці до золотистого кольору. Вишню викласти на тарілочку, засипати невеликою кількістю цукрового піску, додати корицю. Все перемішати.
Розкачати тоненький прямокутний шар тіста (до 3 міліметрів), зрізати товсті краї. Змастити розтопленим вершковим маслом, зверху посипати обсмаженою сумішшю цукру і панірувальних сухарів. Розкласти рівномірно плоди і посипати цукровою пудрою. Потім загорнути рулет, притиснувши тісто до начинки. Добре защепити краї з двох сторін. Деко змастити жиром, покласти на нього рулет і відправити в розігріту духовку (180°) Випікати приблизно 30 хвилин. У процесі випічки змащувати вершковим маслом.
№5. Вишневий чізкейк
Інгредієнти:
Нижній шар:
70 г крихти з шоколадного печива;
1/4 склянки цукрової пудри;
вершкове масло (розтоплене) – столова ложка;
яєчний білок (один).
Верхній шар:
дві склянки вишень (без кісточок);
1/4 склянки цукрового піску;
2 чайні ложечки крохмалю;
столова ложка лимонного соку.
Начинка:
сирний крем – 450 г;
1/4 літра сметани;
півсклянки згущеного молока;
40 г цукру-піску (за смаком);
3 ложечки какао;
ванілін;
два яйця:
100г (120) шоколаду (темного).
Спосіб приготування
Основа для верхнього шару: подрібнити вишню за допомогою блендера до однорідної суміші, викласти в каструлю, додати цукор, лимонний сік, крохмаль, поставити на плиту, довести до кипіння і варити до загустіння близько 2 хвилин. Зняти з плити і залишити остигати;
Основа для нижнього шару: змішати в мисочці мелене печиво, білок і вершкове масло, збити з цукром; розігріти духовку (175°), змастити жиром форму і відправити запікатися отриману масу на 10 хвилин. Після чого дістати і остудити. Зменшити температуру в духовці до 150°;
Приготувати начинку: збити сирний крем протягом двох хвилин, добити згущене молоко і сметану, ретельно перемішати лопаткою, добити яйця, цукор, какао, ванілін і рубаний темний шоколад, ще раз перемішати;
На деко викласти основу для нижнього шару і зверху начинку. Відправити в духовку на 10 хвилин, потім вимкнути духовку і тушкувати ще близько 30 хвилин. Вийняти, дати охолонути і зверху розподілити основу для верхнього шару. Прикрасити свіжими вишневими ягідками, розрізати навпіл. Накрити плівкою і прибрати в холод на 6 годин (краще на ніч).