Хата красна квітами, а стіл – пирогами. У Київській Русі пиріжки вважалися винятково святковою стравою. Ми можемо влаштувати бенкет вже сьогодні. М’ясна начинка для пиріжків стане тією родзинкою, яка вразить і здивує усіх гурманів. Розкриємо всі кулінарні секрети, нічого не приховуючи.
Хто кого на кухні?
Начинка для пиріжків з м’яса – це класика. Пам’ятаєте жарт: «- З чим пиріжки? – З м’ясом. – А воно гавкало чи мявчало?». Цей жарт викликає скептичне настрій серед шанувальників магазинної продукції. Саме тому краще готувати смачні пиріжки вдома. Ви вже напевно будете знати, що всередині.
На перший погляд може здатися, що м’ясна начинка для пиріжків з дріжджового тіста має єдиний варіант приготування. Готові перевернути свою кулінарну свідомість? Тоді поспішайте вивчити основні види начинок:
- з сирого м’яса;
- з відвареного філе;
- з обсмаженого м’яса;
- з додаванням сиру, зелені, грибів та овочів.
Можна до безкінечності перераховувати варіанти приготування м’ясної начинки. Але класика залишається незмінною: її основа – м’ясо або фарш.
Перш ніж ми почнемо кулінарний батл, давайте обговоримо деякі нюанси:
- для начинки підійдуть свинина, яловичина, телятина або куряче філе;
- соковитість криється в кількості доданої цибулі;
- чим дрібніше ви поріжете цибулю, тим смачнішою вийде начинка;
- перекрутіть м’ясо до консистенції фаршу, піддайте його термообробці, а потім повторно подрібніть;
- можна додати відварну картоплю або обсмажені гриби;
- гриби виділяють додаткову вологу, але позбавитися від неї просто: спочатку трохи обсмажте їх сирими на сухій сковороді, і лише потім додавайте масло;
- спеції додавати, звичайно, можна і потрібно;
- прованські прянощі, майоран і базилік, перець, чилі, часник, сушена зелень – чого душа бажає;
- філе курки саме по собі сухувате, але ми усунемо цей недолік за допомогою заливки;
- заливку готують з молока і підсмаженого борошна;
- ситна начинка буде з поєднання м’яса та відварного рису або гречи;
- м’якость м’ясній начинці додасть варена печінка, але її обов’язково потрібно подрібнювати до консистенції пюре.
Утолим голод
Начинка для пиріжків з фаршу м’ясного готується дуже просто. Ледачі господині можуть купити готовий фарш, досвідчені – зроблять його самостійно. Свинина – жирно, соковито і смачно, яловичина – ніжно. А їх поєднання – неймовірно смачно і ароматно. У виборі м’яса для фаршу ви абсолютно вільні. Не будемо нав’язувати вам чужу думку і смаки.
Склад:
- 0,5 кг. м’ясного фаршу;
- 50 г. вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 3 ст. л. рафінованої рослинної олії;
- ½ ч. л. солі.
Приготування:
- Почнемо з підготовки основи до фаршу.
- Готовий продукт розморозимо, а м’ясо перекрутимо на м’ясорубці.
- Поплачемо? Так, нам потрібно очистити і нашаткувати цибулю.
- Відчуйте себе ювеліром. Наша мета – порізати цибулю як можна дрібніше.
- На рослинні рафінованій олії почнемо пасерувати цибулю.
- Як тільки шматочки цибулі стануть прозорими, додамо фарш.
- Родзинка м’ясної начинки – вершкове масло.
- А аромат і пікантність додамо начинці за допомогою улюблених приправ і прянощів.
- Все ретельно перемішати і будемо тушкувати до повної готовності.
- Це займе трохи часу. Не поспішайте. У процесі приготування пиріжків на сковороді начинка не встигне просмажиться.
- Маленька порада: з начинкою, яка вже добре охолола, краще і легше потім працювати.
Зробимо кулінарний фурор
Безумовно, м’ясо – ситний продукт. Але щоб після пиріжків ви не залишилися голодними, додамо в начинку трохи відвареного рису. Ваш особистий рекорд в такому випадку складе 3-4 пиріжка за один присід.
Склад:
- 450 г. фаршу;
- орегано і чебрець – за смаком;
- 450 г. рису;
- 1-2 цибулини;
- 1-2 шт. солодких болгарських перців.
Приготування:
- Ми не обговорюємо сьогодні особливості приготування тіста, але маленьку пораду все-таки дамо: починайте завжди з замісу основи.
- Створимо красиву картину з овочів: поріжемо цибулю і солодкі болгарські перці.
- Візьмемо рафіновану рослинну олія і обсмажимо на ній овочі.
- Приблизно в середині процесу приготування овочів внесемо пікантні нотки, додавши прянощі.
- Тепер можна і фарш відправити до гурту, тобто в сковороду.
- Тушкуємо начинку до повної готовності.
- Порада: як тільки м’ясо просмажиться, відставте сковороду з плити, інакше з часом буде випаровуватися сік.
- Рисову крупу обов’язково промиємо. Остання вода повинна бути кришталево чистою.
- Дотримуючись кулінарних канонів, доведемо рис до готовності.
- Перед додаванням рису у фарш викладемо його в друшляк. Зайва вода нам не потрібна, тим більше, що вона може стати ложкою дьогтю в бочці нашої м’ясної начинки.
«Дайте мені точку опори і пиріжок»
Крилата фраза Архімеда для багатьох з нас стала життєвим кредо. Щоб добре попрацювати або здійснити подвиг, потрібно підкріпитися. Пироги з м’ясною начинкою – це те, що потрібно. Селера додасть соковитість, печериці – пікантність, а картопля – ситність.
Склад:
- 150 г. відвареної картоплі;
- 2-3 цибулини;
- 3-4 шт. зубчиків часнику;
- 200-300 г. свіжих грибів;
- селера – за смаком;
- 500 г. фаршу;
- шавлія і розмарин – за смаком;
- вершкове масло.
Приготування:
- Картоплю підготуємо відразу: спершу виконаємо чорнову роботу, а потім її відваримо.
- Картопляне пюре або брусочки – як бажаєте.
- Вершкове масло є найкращим для смаження грибів, цибулі та селери.
- Відчуваєте, який вишуканий аромат виходить з цієї суміші?
- Маленька хитрість: для цієї начинки ми будемо використовувати харчову морську сіль дрібного помелу.
- На цьому ж етапі додамо приправи.
- Якщо ви використовуєте гілочки, то після того, як вони виконають свою роботу, викиньте їх.
- Додамо в сковороду м’ясний фарш.
- Доведемо все до повної готовності.
- Останній штрих кулінарної пензлем: додамо картоплю і все гарненько перемішати.
- Тепер можна і з тістом попрацювати.
Описані рецепти – це лише крапля в морі. Якщо ви смілива людина, то можете поекспериментувати на кулінарному терені, додаючи щось нове. Хто знає, може, саме ви станете новим автором оригінального рецепту м’ясної начинки для пирогів. Смачного!