Якщо ви є справжнім поціновувачем червоної риби, то ви не зможете залишитися байдужим до цього кулінарного шедевру під назвою горбуша, тушкована в сметані. Блюдо відрізняється неймовірно ніжним ні з чим не порівнянним смаком!
Але що говорити про це краще спробуйте приготувати і насолоджуйтеся цим ніжним, вишуканим блюдом.
Для приготування вам знадобляться наступні продукти:
Для початку філе очищеної від плавників, луски і кісток риби промийте під проточною водою і умочіть паперовим рушником. Покладіть м’якоттю вниз на обробну дошку і, трохи підрізавши шкірку збоку, зніміть її з філе. Після цього наріжте філе шматочками шириною близько 2 см і перекладіть їх в глибоку ємність.
Слідом за цим очистіть і поріжте кубиками цибулю. Гілочки петрушки також промийте під холодною водою, посушите паперовими рушниками, щоб позбавитися від зайвої вологи і дрібно наріжте.
Розкладіть нарізані продукти в окремі посудини, поставте поруч з собою сметану, спеції, які знадобляться для приготування цієї страви і сіль.
На сковороді прогрійте рослинне масло і покладіть порізану цибулю, пасеруйте його три-чотири хвилини, помішуючи іноді, щоб він придбав рівномірний золотистий колір. Тепер додайте шматочки рибки і також, помішуючи, обсмажте трохи її з усіх боків.
Після цього залийте сметаною і зменшіть температуру готування до рівня трохи менше середнього. Через 10 хвилин додайте зелень, спеції, прянощі, сіль, чорний мелений перець і дві-три штучки запашного.
Доведіть рибу до готовності протягом п’яти хвилин. Після того як ви вимкнули плиту – дайте рибці настоятися протягом п’ятнадцяти хвилин, щоб сметанний соус досить просочив філе.
Подавайте на стіл горбушу, приготовану в сметані на сковороді з відварним рисом або картоплею пюре. Добре поєднується ця страва також з овочевими салатами.
Це дуже смачне блюдо годиться для будь-якого часу прийому їжі. Якщо це вечеря, то до нього цілком підійде келих сухого або напівсухого білого вина або цитрусовий сік.
Мінімальна теплова обробка, при якій зберігаються всі корисні речовини, натуральні компоненти, незвичайний смак і аромат змусять вам вживати таку смакоту досить часто, а також ця страва чудово підходить для ваших діток.
Якщо вам не хочеться стояти біля плити і постійно помішувати інгредієнти, то ви цілком можете вдатися до такого способу приготування горбуші, як запікання в духовці.
Вам знадобиться один кілограм горбуші, рибні спеції, свіжа зелень (петрушка, кріп), жирна сметана 400 г, рослинна олія і зубчик часнику, сіль.
Добре почистіть, видаліть нутрощі, голову, плавники і помийте рибку. Підсушіть паперовими рушниками. Відокремте шкірку і наріжте філе шматочками розміром по 3-4 див. Натріть рибку спеціями, сіллю і дайте їй полежати 5-7 хвилин. Форму, призначену для запікання, застеліть фольгою і змастіть її рослинним маслом.
Викладіть шматочки риби, зверху покладіть цибулю, нарізану півкільцями. В окремій посудині сметану трохи розведіть водою, вичавити туди часник і додайте ще трохи спецій і солі.
Залийте цією сумішшю рибку і відправте в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах за Цельсієм. При бажанні разом з горбушею можна запекти часточки картоплі.
Подається горбуша в сметанному соусі в порційній тарілці, прикрашена листям салату, разом з овочами і зеленню.
Якщо горбуша, пожаренная в сметані, вам здасться занадто ніжною і захочеться рум’яної скоринки, то ви можете зупинитися на моменті додавання сметанного соусу. Тільки тоді в маринад для риби разом зі спеціями додайте трохи лимонного соку або сухого білого вина. Легка кислинка подарує рибці вишуканий смак.
Смажена риба буде соковитою, якщо ви мінімально поддадите її термічній обробці, по дві-три хвилинки з кожного боку. При подачі на стіл можна покласти часточку лимона в порційну тарілку.
так само ви можете готувати будь-яку «шикарну» рибу, наприклад, лосось, сьомгу, стерлядь, білугу, севрюгу.
Краще рослинне масло до червоній рибі – оливкова. Хочете добитися ідеального смаку – використовуйте масло холодного віджиму високої якості.
Сметану цілком можна замінити вершками. А також можна додати трохи вершкового масла, це додасть ніжний солодкуватий смак вашої страви.
Спеції, які більше всього підходять до червоній рибі, це базилік, аніс, чебрець, м’ята, чабер, кріп, естрагон, розмарин і шавлія. Пробуйте, експериментуйте, поєднуйте і домагайтеся вашого унікального неповторного смаку!
Замість сметани можна використовувати рідкі вершки.