Риба тушкована в сметані з овочами: рецепт
Повсякденний раціон повинен бути різноманітним. І справа зовсім не в смаку або вишуканості страв. Людський організм потребує вітамінів і корисних мікроелементів, ось чому господині щодня намагаються дивувати близьких новими стравами. Риба, тушкована в сметані, стане відмінним доповненням практично до будь-якого гарніру.
Запросимо мешканців морського світу до столу
У рибі міститься безліч корисних вітамінів, мікро – і макроелементів. Але для того щоб ця страва припала до смаку всім без винятку, потрібно знати, як правильно готується риба, тушкована з овочами в сметані.
Самий простий і швидкий спосіб приготування рибного філе – це його обсмажування. Але якщо ви дійсно хочете здивувати всіх кулінарними шедеврами, спробуйте приготувати тушковану рибу. Сметана необхідна для того, щоб додати страві додаткову соковитість і неповторний аромат.
Перш ніж ми поділимося популярними рецептами приготування рибки в сметані, давайте вивчимо поради провідних шеф-кухарів, які із задоволенням поділяться з господинями своїм досвідом:
- В сметані можна гасити цілу рибну тушку, але краще попередньо філе розрізати на порційні шматки.
- Рибу попередньо розморожують, обчищають луску, обрізають плавникову і хвостову частину.
- Вибирати для тушкування потрібно сорти риби, які не мають дрібних кісток. Хребет можна не видаляти – так риба збереже свою цілісність в процесі термічної обробки.
- Риба, тушкована в сметані з цибулею і морквою, – одна з найпопулярніших і смачних страв. Її можна робити в глиняному горщику, на деку, в сотейнику або на сковороді.
- Щоб надати рибному філе додатковий смак і аромат, перед тушкуванням попередньо обсмажимо кожен шматочок в соняшниковій рафінованій олії.
- Також перед смаженням рибу потрібно панірувати в сухарях або просіяному борошні.
- Після обсмажування рибку викладають в жароміцну форму і додають овочі. Їх можна попередньо не панірувати.
- Якщо ви готуєте рибне філе з картоплею, то останній краще викладати на дно форми.
- Сметану потрібно брати жирну, особливо якщо ви використовуєте сухі сорти риби, наприклад, минтай.
- Щоб усунути специфічний запах, не забудьте побризкати кожен шматочок свіжовіджатий соком лимона.
- Лимонні часточки можна викладати зверху риби.
- Обробну дошку і інші предмети, з якими ви працювали в процесі приготування риби, обробіть оцтовим розчином або лимонним свіжовіджатим соком.
- За смаком філе риби відмінно гармонує з перцевою сумішшю, орегано, сушеною зеленню, базиліком. Можна використовувати універсальні прянощі і спеції.
Готуємо вишукану рибну страву на вечерю
Ми пропонуємо вам записати простий і універсальний рецепт тушкованої риби в сметані. Для приготування такої страви підійде практично будь-яке рибне філе, але найчастіше господині використовують минтай. Ця риба відрізняється прийнятною ціною, відмінним смаком, так і дрібних кісток в ній немає.
Склад:
- 3 шт. минтая;
- 1 цибулина;
- 5 ст. л. рослинної олії;
- 1 морква;
- за смаком сметана;
- просіяне борошно для панірування;
- сіль, прянощі і спеції – за смаком;
- пучок зелені і пір’яного лука.
Приготування:
- Викладаємо філе риби в окрему піалу і скроплюємо лимонним свіжовіджатим соком.
- Розморожуємо рибні тушки, потім очищаємо їх і розбираємо на порційні шматки.
- Додаємо за смаком прянощі, приправи і сіль. Ретельно перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин.
- Тим часом чистимо цибулю і моркву.
- Шаткуємо цибулю рівноцінними кубиками, а моркву натираємо на тертці.
- Рибні шматки паніруємо в борошні і викладаємо в сковороду.
- Обсмажуємо з усіх боків рівномірно.
- Додаємо до обсмаженої риби сметану, нашатковані овочі, а також подрібнену зелень.
- У закритій сковороді тушкуємо рибне філе. При необхідності додаємо трохи кип’яченої води.
- Готову рибу подаємо до столу з улюбленим гарніром, приправивши сметанною підливою.
Вітаємо морепродукти на своєму столі
Пропонуємо вашій увазі надзвичайно смачну рибну страву під рум’яною сирною скоринкою. Рибне філе, запечене у вишуканому сметанному маринаді, здивує вас своїм приголомшливим ароматом, естетичним виглядом і, звичайно ж, смаком.
Склад:
- тушка риби;
- сметана – за смаком;
- 1 лимон;
- 0,2 кг сиру твердого сорту;
- пучок зелені;
- пір’яна цибулька;
- за смаком сіль і прянощі.
Приготування:
- Звичним для вас способом обробіть тушку риби і наріжте її порційними шматками.
- В піалу викладаємо сметану, додаємо нашатковану зелень, свіжовичавлений лимонний сік, прянощі і сіль.
- Ретельно перемішуємо маринад і викладаємо шматочки риби.
- Через 3 години перекладаємо рибні шматки в маринаді в жароміцну форму.
- Відправляємо рибу у жарову шафу і випікаємо протягом 40 хвилин при температурній позначці в 180-200°.
- За 5-10 хвилин до закінчення приготування, рибу зверху посипаємо тертим сиром твердого сорту.
Риба обов’язково повинна входити в раціон. Готуйте її хоча б раз на тиждень. Подавати рибне філе, запечене в сметанному соусі, можна з будь-яким овочевим або злаковим гарніром. Не забувайте, що вишуканий аромат і неповторний смак рибі надає свіжовичавлений лимонний сік. Приємного апетиту!