Щоб відчувати себе здоровим і повним сил, у щоденний раціон слід включати рибу. Багато господинь не люблять готувати морських мешканців, та й велика кількість кісток часто розчаровує. Якщо ви не можете відмовитися від рибних продуктів, спробуйте запекти сібаса в духовці у фользі. В цій рибці зовсім трохи кісток, а її смак вразить навіть завзятих гурманів.
Ароматна рибка на вашому столі
Різноманітність мешканців підводного світу завжди дивує. Нерідко на полицях супермаркетів можна зустріти рибу з невідомою назвою, наприклад, сібаса. У побуті таку рибу називають морським вовком. Як запекти сібаса в духовці у фользі? Для цього вам знадобиться мінімум зусиль і продуктів. Обов’язково використовуйте прянощі і свіжовичавлений лимонний сік.
Якщо ви вперше будете готувати це рибне філе, вам потрібно знати, скільки запікати сібаса у фользі в духовці. При температурному порозі 180° час приготування займе близько півгодини.
Склад:
- 2 рибні тушки;
- за смаком спеції і прянощі для риби;
- 1-2 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Для початку нам потрібно природним шляхом розморозити сібаса. Краще на ніч перекласти рибні тушки з морозильної камери на верхню полицю холодильника;
- Потім у першу чергу акуратно очистимо луску;
- Зробимо поздовжній розріз на черевці й усунемо нутрощі;
- Гарненько промиваємо сібаса і просушуємо паперовим рушником;
- Натираємо рибу сіллю, в тому числі і всередині;
- Посипаємо рясно прянощами та спеціями;
- У такому вигляді можна залишити тушки сібаса на півгодини для маринування.
Порада! Сібас не володіє яскраво вираженим рибним запахом, але для надання рибі соковитості і м’якого смаку її можна побризкати свіжовичавленим лимонним соком.
- Жаростійку форму або деко змащуємо рафінованою олією;
- Тушки риби загортаємо у фольгу і викладаємо на деко;
- Відправляємо сібаса у духовку, розігріту до температури 220°;
- Запікаємо протягом 25 хвилин;
- Потім акуратно розгортаємо фольгу і продовжуємо запікати сібаса ще 5-10 хвилин.
Фарширований сібас
Нашвидкуруч на вечерю можна приготувати сібаса з овочами в духовці у фользі. Нейтральний смак морського вовка дозволяє використовувати для гарніру або начинки практично будь-які овочі. Якщо ви хочете приготувати легку вечерю, використовуйте селеру та солодкі болгарські перці.
Порада! Перш ніж готувати сібаса в духовці у фользі його краще замаринувати протягом 2-3 годин. Час приготування риби з овочами займе близько 40 хвилин. Якщо тушка риби важить понад 800 г, запікати сібаса потрібно довше.
Склад:
- 1 тушка сібаса;
- листя селери за смаком;
- 1 головка цибулі;
- 50 г вершкового масла;
- 2-3 ст. л. сухарів для панірування;
- 1 солодкий болгарський перець;
- сіль, прянощі і спеції за смаком.
Приготування:
- Починаємо традиційно з підготовки риби. Її ретельно очищаємо, промиваємо, але не розрізаємо на порційні шматки;
- Акуратно з боку черевця робимо надріз, вичищаємо нутрощі і злегка розпластуємо філе;
- Натираємо рибу сіллю, прянощами і відставляємо в сторону на час приготування начинки;
- Солодкий болгарський перець очищаємо від насіння і плодоніжки, подрібнюємо кубиками;
- Шаткуємо селерові листки, цибулю;
- На сковороді або в сотейнику розтоплюємо масло;
- Викладаємо нарізані овочі і обсмажуємо їх до повної готовності;
- У процесі обсмажування овочів виділилося багато соку? Позбудемося від нього за допомогою панірувальних сухарів. Додамо їх до овочів і все ретельно перемішаємо;
- На столі розкладаємо два-три шари фольги, зверху кладемо тушку сібаса;
- Приготовану овочеву начинку викладаємо на філе;
- Акуратно загортаємо фольгу і відправляємо рибу у духовку на 35-40 хвилин;
- Запікаємо при температурі 180-190°;
- Ось така соковита та апетитна рибка сібас у нас вийшла. Подавайте до столу з улюбленим овочевим гарніром.
Сібас по-міланськи
Як приготувати сібаса в духовці у фользі? Хочете здивувати гостей або домочадців своїми кулінарними здібностями? Запечіть рибку з додаванням пряних трав і пікантного соусу.
На замітку! Готувати рибу за цим рецептом можна без фольги. При бажанні жаростійку форму зверху накрийте листом фольги, щоб картопля і сібас швидше пропеклися і зберегли свою соковитість.
Склад:
- 150 г шпинату;
- 10-15 г селерових листя;
- 2 тушки сібаса;
- 0,5 кг картоплі;
- 2-3 шт. часникових зубчиків;
- 2 шт. лайма;
- 20 г вершкового масла;
- кедрові горіхи – за смаком;
- 4-5 шт. гілочок чебрецю;
- за смаком свіжа петрушка;
- 2 гілочки свіжого розмарину;
- 70 г рафінованої оливкової олії;
- за смаком суміш перців, сіль і прянощі.
Порада! Краще використовувати молоду картоплю. Очищати її не потрібно, достатньо ретельно вимити щіточкою і нарізати порційними шматками.
Приготування:
- Ретельно промиваємо гілочки розмарину і обсушуємо їх;
- Очищаємо часникові зубчики. Кілька зубчиків часнику дрібно нарізаємо ножем;
- Аналогічно чинимо і з розмариновими гілочками;
- В окрему піалу наливаємо приблизно 50 мл рафінованої оливкової олії;
- Додаємо подрібнений часник з розмарином. Все ретельно перемішуємо;
- Картоплю промиваємо та нарізаємо порційними шматочками;
- Викладаємо картоплю у жаростійку форму і поливаємо рештою оливкової рафінованої олії;
- За смаком додаємо сіль і прянощі, все гарненько перемішуємо;
- Відправляємо картоплю у духовку на 20 хвилин. Запікаємо при температурній позначці 180°;
- Тим часом займемося рибкою і спеціями;
- Ретельно промиваємо селеру, петрушку і чебрець;
- Збираємо з прянощів букетик і добре розминаємо його, можна порубати ножем;
- Вичистимо зсередини тушки сібаса, промиємо і обсушим;
- На поверхні риби робимо діагональні надрізи;
- Приправляємо рибу сіллю і прянощами;
- Змащуємо тушки сібаса приготованим раніше оливковим соусом;
- З лайма вичавлюємо сік і поливаємо ним сібаса;
- Трави закладаємо всередину тушки;
- Шматочки лайма вставляємо в зябра;
- Дістаємо картоплю з духовки і викладаємо до неї рибу;
- Ставимо сібаса з гарніром у духовку на 25 хвилин;
- На сковороді розтоплюємо вершкове масло;
- Часникові зубчики, що залишилися, рубаємо ножем і обсмажуємо разом з ядрами кедрових горіхів протягом декількох хвилин;
- Гарненько промиваємо шпинат, просушуємо його і шаткуємо;
- Додаємо шпинат у сковороду і тушкуємо на повільному вогні протягом 3-5 хвилин;
- Подаємо рибу до столу з картопляним гарніром і шпинатом.
Рибу сібас можна вважати низькокалорійним продуктом: у 100 г філе міститься всього лише 99 Ккал, причому більша частина припадає на білки. Такий продукт займе почесне місце у вашому раціоні. Ви зможете вживати його у їжу без шкоди для фігури і з користю для здоров’я. Смачного!