Щоранку день багатьох людей починається з ковтка свіжозвареної ароматної кави, який подарує бадьорий настрій на увесь день. З часом її приготування може стати милою сімейною традицією. Але важливо вміти смачно варити каву для себе і своїх рідних.
Процес цей нескладний, але вимагає уваги і деяких базових знань.
Щоб вивчити науку, як готувати каву в зернах, спочатку потрібно дізнатися, як же ці самі зерна вибрати.
Для смачного напою краще взяти свіжі, нещодавно обсмажені зерна. Не забувайте, що обсмажені зерна не варто довго зберігати, вони можуть швидко втратити незвичайний смак і аромат.
Не варто думати, що смак буде залежати від марки. Коли вибираєте продукт, зверніть увагу, в якій країні він вирощений.
Зерна з Індії та Індонезії краще не купувати, а зупинити свій вибір на зернах з Південної чи Центральної Америки. Кращий сорт – арабіка. Вона найбільш ароматна, а зерна великі і маслянисті. Але якщо ви хочете отримати дуже міцний напій, то візьміть робусту. Її краще поєднати з арабікою, так вийде смачніше.
Турка – це посудина з широким плоским дном і вузьким горлечком. Чим вужча шийка, тим більше аромату і корисних речовин зберігається. Відповідно, вузькі турки вважаються найкращими. Вибирайте виріб із міді, зі сріблом всередині. На дні, як правило, виробник вказує кількість чашок, на яку розрахована ємність. У турці зазвичай готують по-східному – рідина не проціджується, а подається прямо з гущею і пінкою, так виходить густий і насичений смак.
Є кілька нескладних правил приготування кави:
Турку потрібно трохи підігріти перед приготуванням, але не довго, щоб вона не встигла підгоріти. Потім додати туди подрібнені зерна і теж підігріти. Вони віддадуть свій запах турці. Після цього можна додати цукор, перемішати це все, а тільки потім наливати сиру холодну воду.
Варити все потрібно обов’язково на повільному вогні, щоб дати як слід заваритися. Коли почне утворюватися піна і стане підніматися вгору, уважно стежте за нею. Вона не повинна «втекти». Коли підніметься на самий верх, терміново прибирайте турку з вогню. Пінка закриває шийку посудини і аромат не випарується з посуду. Цей процес краще повторити ще кілька разів. Коли все готово, грюкніть туркою по столу або влийте чайну ложку крижаної води, щоб гуща швидко осіла на дно.
Від створення цього напою пройшло вже багато часу, і з’явилося просто величезна кількість рецептів його приготування. А в літню спеку або просто для різноманітності варто зупинитися на глясе.
Глясе – це прохолодний кавовий напій з морозивом. Зазвичай його готують в прозорих склянках або келихах. Хто придумав цей незвичайний рецепт і яким він був спочатку – невідомо. Але є думка, що батьківщина рецепта глясе – Австрія. Хтось вважає, що в глясе повинен бути лікер і кубик льоду. Інші стверджують, що він повинен бути з яєчним жовтком.
Може, це й краще, що немає якогось обов’язкового приготування рецепту кави глясе, так кожен може зробити на свій смак і придумати свій ексклюзивний рецепт.
3 цікавих і перевірених рецепти глясе:
Інформація про незвичайну і нову зелену каву все частіше з’являється в ЗМІ і в просторах Інтернету. Насправді це звичайні кавові зерна, які не пройшли процес обсмажування. Їх збирають, очищають і все – продукт готовий до продажу та вживання.
Зараз зелений напій отримав значне поширення. Речовини, які в ньому містяться очищають організм і є прекрасним засобом для схуднення. У зернах міститься хлорагенова кислота, саме вона допомагає спалювати зайвий жир в організмі. Ще вона покращує обмін речовин в цілому, уповільнює процеси старіння і оздоровлює увесь організм.
Усі способи годяться для приготування вже меленого продукту, а в цій справі теж потрібно врахувати деякі нюанси:
Для приготування влийте в турку необхідну кількість води, додайте в розігріту воду 2-3 ложки зеленої кави і тримайте це все на малому вогні не доводячи до кипіння. Як тільки з’явилися перші ознаки закипання, знімайте з вогню і дайте напою час трохи охолонути. Можна ще використовувати френч-прес.
Цей варіант хороший тим, що не потрібно уважно стежити, чи не закипіла водичка. Просто залийте продукт окропом і зачекайте якийсь час.
Відіжміть пресом гущу і налийте в чашку отриману рідину. Якщо немає ні часу, ні бажання возитися з приготуванням, то залиште в чашці настоятися приблизно 8-10 хвилин.
Щоб швидко і ефективно досягти бажаних результатів, лікарі рекомендують вживати по чашці напою вранці і ввечері протягом 15-20 днів.
Якщо ви додаєте в свій напій імбир, то не забувайте, що робити це можна не частіше одного разу на день. І, все-таки, не забудьте проконсультуватися з лікарем перед вживанням цього продукту.
Приготування кави – це окремий ритуал, варіантів виконання якого величезна кількість.
Не бійтеся експериментувати! Можна додавати сіль, корицю, кардамон, імбир, мускатний горіх, підсолоджувачі. Все це подарує вашому напою неповторний смак, а вам – гарний настрій і бадьорість на увесь день!