Дуже багато людей зізнається, що відчувають себе бадьоро після сну тільки після того, як випили чашечку-другу смачної кави. Майже всі тримають баночку з кави у себе на роботі, щоб у хвилини втоми підбадьоритися тонізуючим напоєм. Тільки одні віддають перевагу каві розчинній, інші – меленій нерозчинній, а треті купують каву в зернах і мелють її власноруч.

Повний спектр смаків і ароматів міститься, звичайно, в зернах, які перемелюють перед приготуванням напою.

Кава поділяється не лише за способом обробки, але і за сортами, і країнами-виробниками, на її смакові якості впливають кліматичні умови, особливості грунту цих країн і, звичайно, повітря, що складається не тільки з азоту і кисню. Яка кава в зернах найсмачніша? Рейтинг країн-виробників наочно демонструє переваги кавоманів. Перш ніж перейти до нього, заглянемо в історію.

Трохи фактів про походження кави

Про каву існує безліч різних легенд і історій. Всі переказувати не будемо, зупинимося коротко на головному. Батьківщиною кавових дерев є Африка.

В Ефіопії ягоди кавових дерев вживали в їжу з тих давніх пір, коли вона називалася Абісинією. Її мешканці брали каву із собою, щоб підтримувати бадьорість духу і силу. Купці змішували кавові зерна з маслом, готували і продавали смачні кульки. Пізніше з плодів кави навчилися готувати слабоалкогольний напій.

Неважко припустити, що в Америку кавові зерна припливли разом з работоргівцями і африканськими неграми-рабами.

Потрапивши на благодатний грунт і знайшовши такий же теплий клімат, як і в Африці, кавові кісточки прижилися на Південноамериканському континенті і почали давати плоди.

У Бразилію саджанці дерев привіз полковник Франсиску ді Мелу-Пальета в 1727 році з розташованої поруч французької колонії Гвіана. Кавові саджанці йому піднесла закохана губернаторша Гвіани. З цього моменту починається кавова історія Бразилії.

Бразилія – лідер в кавовій галузі

Ця південноамериканська країна протягом півтора століття вважається лідером по виробництву самої смачної кави. Майже вся економіка країни зав’язана на цьому продукті.

2/3 бразильського врожаю – арабіка і 1/3 – робуста. Дерева робусти, на відміну від арабіки, більш стійкі до примх природи. І якщо б можна було з’єднати тонкий букет арабіки з стійкістю і силою робусти, народилося б ідеальне кавове дерево.

З бразильських зерен виходить кава з ароматом і присмаком какао. Іноді арабіку змішують з робустою для надання напою міцності і більшої гіркуватості, притаманній робусті.

Кава з Гватемали

На другому місці кава з Гватемали, що відрізняється своєрідним ароматом, властивим кавовим зернам тільки цієї країни.

Найпопулярніші сорти гватемальської кави в зернах:

  • Антигуа вулканічний з м’яким не гірким присмаком і пряним, димним ароматом;
  • Сорт Кобано, названий так на честь провінції, в якій він вирощується. Провінція відрізняється складним, дощовим кліматом, тим не менш, кава тут виходить смачна, м’яка і ніжна, з ароматом лісового горіха і какао.
  • Марагоджип був привезений з Бразилії і адаптований до Гватемальских природних умов. Зерна цієї кави великі, з густим і насиченим ароматом і смаком.
  • Сорт Гватемала відрізняється яскравим, трохи гострим кислуватим присмаком.

На експорт надходять всі сорти гватемальської кави в зернах. Яка краще зі згаданих сортів, навіть затяті кавомани не завжди можуть визначитися. Потрібно відзначити, що практично всі сорти гватемальської кави виділяють особливий димний аромат, ймовірно, через особливості грунту і домішки в повітрі від переодично діючих вулканів.

Ефіопія

Третю сходинку країн-лідерів з вирощування кавових зерен займає Ефіопія, яка забезпечує третину світового виробництва сировини.

Щороку в цій країні вирощується 200-240 тис. тонн ароматної і улюбленої багатьма кавоманами арабіки з кислуватим присмаком і ароматом кориці та лісових ягід.

Як і Гватемала, Ефіопія є найстарішою країною, що вирощує смачну каву. Половина врожаю йде на експорт, половина споживається мешканцями країни.

Рейтинг решти країн-виробників кави в зернах

Далі, за Ефіопією, слідує ще одна африканська країна — Кенія. Для неї вирощування та експорт кави становить значну частину держбюджету, тому процес знаходиться під суворим державним контролем і відрізняється високою якістю. Смак кенійської кави характеризується ноткою смородини і легкою, приємною кислинкою.

На п’ятому місці – колумбійська кава з фруктовими відтінками в ароматі. Існують єменська, індійська і кубинська кава. Важко сказати, яка кава в зернах найкраща у цих країнах, це, як кажуть, на любителя.

Одним подобається кислинка і фруктовий букет, інші віддають перевагу гіркуватий каві, треті – без розуму від димного аромату напою з Гватемали.

Арабіка, робуста і інші. Рейтинг сортів кави

Фактично спочатку існували два види кавових плодів – арабіка і робуста. А те різноманіття сортів, що існують сьогодні, – це результат селекційної роботи.

  • Робуста є напоєм, який бадьорить і тонізує, тому що в ній міститься кофеїну в 2-3 рази більше, ніж у арабіці. Кофеїн у поєднанні з хлорогеновою кислотою, дубильними речовинами, що знаходяться в зернах робусти, забезпечують притаманну їй гіркоту. Деякі кавомани змішують ці 2 сорти в різних концентраціях, що дозволяє їм готувати особливо смачний напій. Яка кава в зернах найкраща, рейтинг сортів і марок дає лише слабке уявлення про це. Тому що скільки існує рейтингів, стільки й думок.
  • Кава Копі-Лувак відноситься до найбільш дорогих сортів, хоча спосіб її приготування не дуже апетитний і смачний. Її отримують на Філіппінах, в Індонезії та Індії.

За виникнення цього сорту кавомани повинні бути вдячні звірятам-мусангам, які харчуються кавовими ягодами. Тварини заковтують ягоди, не розжовуючи, і кавові зернята разом з екскрементами виводяться з шлунково-кишкового тракту тварин. Зерна залишаються неушкодженими, але піддаються обробці травними ферментами мусанга, які надають напою особливу пікантність, яка так полюбилася європейцям.

  • Жовтий бурбон вирощується в Бразилії. Назву отримав від жовтого кольору ягід. Цей сорт кави вирощується в горах, відрізняється підвищеним вмістом цукру і деревно-тютюновим ароматом. Напій з цього сорту виходить злегка солодкуватий і смачний.
  • Пібері теж вважається дорогою кавою. 1 кг зерен Пібері коштує 15-20 доларів за кілограм. Для звичайних ягід кави характерна двудольная кісточка. Але приблизно 8-20 відсотків ягід з однодольною кісточкою. Вони менші за розміром і мають круглу форму. Зерна Пібері мають більш насичений аромат, ніж його дводольні побратими, і смак з ягідною кислинкою.

Яка кава в зернах найкраща? Щоб відповісти на це питання, треба спочатку спробувати всі сорти, а потім оцінити у відповідності зі своїми смаками.

Обсмажування кавових зерен. Який спосіб обробки найкращий?

На смак кавового напою впливає і метод обсмажування кавових зерен. В окремих країнах склалася своя традиція і своє певне відношення до даного виду обробки:

  1. Американське обсмажування. Зерна обсмажуються до тих пір, поки не з’явиться перше клацання кісточки, що лопнула. У цьому стані зерен кислота не випаровується, а цукор, який міститься в зернах, знаходиться в початковій стадії кристалізації. Кава після такого обжарювання виходить ніжна і смачна;
  2. Віденське обсмажування. В Австрії було прийнято смажити зерна до тих пір, поки з них не виділиться основна частина газу, а самі плоди не заблищать від крапельок олії, яка виділилася з них. Зерна набувають яскраво коричневого кольору, а над ними відчувається збудливо смачний слабо-гіркий аромат.
  3. Французьке обсмажування виконується, поки вміст жаровні не набуде темно-коричневого кольору і не з’явиться легкий аромат пригорілості.
  4. Найдовше каву смажать італійці. Вона стає майже чорною, олія повністю вигорає, а сировина втрачає властивий їй аромат.

Якщо для нас найсмачнішою виявиться кава американського або віденського обжарювання, що зберегла букет ароматів і дає певний присмак, то італійці та іспанці можуть з нами, напевно, посперечатися.

Кава в зернах для кавомашини

Яка кава в зернах краще для кавомашини? Таким питанням задаються любителі напою, що купили собі машину для його приготування. У цьому питанні також скільки людей, стільки й думок, і неможливо відповісти однозначно, яка з них краще.

Звернемо увагу лише на властивості і особливості деяких сортів і марок, а ви вже самі вирішите для себе, як готувати каву: з одного конкретного сорту або краще змішувати 2-3 сорти, вибирати зерна американського чи французького обжарювання.

У робусті вміст кофеїну вдвічі вище, ніж у арабіці. Саме цим обумовлені міцність і гіркуватість такої кави. В еспресо робуста дає більш високу пінку. Тому для приготування смачного еспресо ідеальне змішування 2/3 арабіки і 1/3 робусти.

Ступінь обсмажування кавових зерен для кавомашини — справа смаку. Якщо в агрегаті немає кавомолки, бажано брати каву дрібного і середнього помелу. Єдине, чого не люблять кавомашини – це каву з високим вмістом олії. У нашій країні відомі такі марки кави в зернах.

Яка краща марка для кавоварок, спробуємо відповісти на це питання:

  • «Musetti» — цю марку поціновувачі напою вважають однією з кращих;
  • «Italkafe» — виробник натуральної кави класу «преміум»;
  • «LavAzza» — цей бренд встиг завоювати популярність у нас і не тільки.

Марок і брендів значно більше і, ймовірно, читач встиг скласти певну думку про те, які сорти кави в зернах кращі. У кожної людини буде своя точка зору і свій погляд на цей напій. Одне тільки не викличе ні у кого сумнівів – по-справжньому смачну каву можна приготувати тільки зі свіжих зерен.

Строк придатності та зберігання кавових зерен

Який термін придатності прийнятний для кави в зернах? В ідеалі кава в зернах повинна бути свіжообсмаженою або не старше 2-3 тижнів. З таких зерен виходить ароматний і смачний напій.

Відмінними визнаються зерна, обсмажені місяць тому, хороший термін зберігання обсмажених зерен – до 3-х місяців. Після 6 місяців зберігання зерна можна викидати, оскільки вони втрачають свій аромат, нотки смаку, відтінки післясмаку.

Але якщо ви не гурман, і такі тонкощі вас хвилюють мало, обсмажену каву можна зберігати і використовувати до 1 року. Але краще не зберігати, не чекайте особливого випадку. Насолоджуйтеся нею зараз.