Дуже багато людей зізнається, що відчувають себе бадьоро після сну тільки після того, як випили чашечку-другу смачної кави. Майже всі тримають баночку з кави у себе на роботі, щоб у хвилини втоми підбадьоритися тонізуючим напоєм. Тільки одні віддають перевагу каві розчинній, інші – меленій нерозчинній, а треті купують каву в зернах і мелють її власноруч.
Повний спектр смаків і ароматів міститься, звичайно, в зернах, які перемелюють перед приготуванням напою.
Кава поділяється не лише за способом обробки, але і за сортами, і країнами-виробниками, на її смакові якості впливають кліматичні умови, особливості грунту цих країн і, звичайно, повітря, що складається не тільки з азоту і кисню. Яка кава в зернах найсмачніша? Рейтинг країн-виробників наочно демонструє переваги кавоманів. Перш ніж перейти до нього, заглянемо в історію.
Про каву існує безліч різних легенд і історій. Всі переказувати не будемо, зупинимося коротко на головному. Батьківщиною кавових дерев є Африка.
В Ефіопії ягоди кавових дерев вживали в їжу з тих давніх пір, коли вона називалася Абісинією. Її мешканці брали каву із собою, щоб підтримувати бадьорість духу і силу. Купці змішували кавові зерна з маслом, готували і продавали смачні кульки. Пізніше з плодів кави навчилися готувати слабоалкогольний напій.
Неважко припустити, що в Америку кавові зерна припливли разом з работоргівцями і африканськими неграми-рабами.
Потрапивши на благодатний грунт і знайшовши такий же теплий клімат, як і в Африці, кавові кісточки прижилися на Південноамериканському континенті і почали давати плоди.
У Бразилію саджанці дерев привіз полковник Франсиску ді Мелу-Пальета в 1727 році з розташованої поруч французької колонії Гвіана. Кавові саджанці йому піднесла закохана губернаторша Гвіани. З цього моменту починається кавова історія Бразилії.
Ця південноамериканська країна протягом півтора століття вважається лідером по виробництву самої смачної кави. Майже вся економіка країни зав’язана на цьому продукті.
2/3 бразильського врожаю – арабіка і 1/3 – робуста. Дерева робусти, на відміну від арабіки, більш стійкі до примх природи. І якщо б можна було з’єднати тонкий букет арабіки з стійкістю і силою робусти, народилося б ідеальне кавове дерево.
З бразильських зерен виходить кава з ароматом і присмаком какао. Іноді арабіку змішують з робустою для надання напою міцності і більшої гіркуватості, притаманній робусті.
На другому місці кава з Гватемали, що відрізняється своєрідним ароматом, властивим кавовим зернам тільки цієї країни.
Найпопулярніші сорти гватемальської кави в зернах:
На експорт надходять всі сорти гватемальської кави в зернах. Яка краще зі згаданих сортів, навіть затяті кавомани не завжди можуть визначитися. Потрібно відзначити, що практично всі сорти гватемальської кави виділяють особливий димний аромат, ймовірно, через особливості грунту і домішки в повітрі від переодично діючих вулканів.
Третю сходинку країн-лідерів з вирощування кавових зерен займає Ефіопія, яка забезпечує третину світового виробництва сировини.
Щороку в цій країні вирощується 200-240 тис. тонн ароматної і улюбленої багатьма кавоманами арабіки з кислуватим присмаком і ароматом кориці та лісових ягід.
Як і Гватемала, Ефіопія є найстарішою країною, що вирощує смачну каву. Половина врожаю йде на експорт, половина споживається мешканцями країни.
Далі, за Ефіопією, слідує ще одна африканська країна — Кенія. Для неї вирощування та експорт кави становить значну частину держбюджету, тому процес знаходиться під суворим державним контролем і відрізняється високою якістю. Смак кенійської кави характеризується ноткою смородини і легкою, приємною кислинкою.
На п’ятому місці – колумбійська кава з фруктовими відтінками в ароматі. Існують єменська, індійська і кубинська кава. Важко сказати, яка кава в зернах найкраща у цих країнах, це, як кажуть, на любителя.
Одним подобається кислинка і фруктовий букет, інші віддають перевагу гіркуватий каві, треті – без розуму від димного аромату напою з Гватемали.
Фактично спочатку існували два види кавових плодів – арабіка і робуста. А те різноманіття сортів, що існують сьогодні, – це результат селекційної роботи.
За виникнення цього сорту кавомани повинні бути вдячні звірятам-мусангам, які харчуються кавовими ягодами. Тварини заковтують ягоди, не розжовуючи, і кавові зернята разом з екскрементами виводяться з шлунково-кишкового тракту тварин. Зерна залишаються неушкодженими, але піддаються обробці травними ферментами мусанга, які надають напою особливу пікантність, яка так полюбилася європейцям.
Яка кава в зернах найкраща? Щоб відповісти на це питання, треба спочатку спробувати всі сорти, а потім оцінити у відповідності зі своїми смаками.
На смак кавового напою впливає і метод обсмажування кавових зерен. В окремих країнах склалася своя традиція і своє певне відношення до даного виду обробки:
Якщо для нас найсмачнішою виявиться кава американського або віденського обжарювання, що зберегла букет ароматів і дає певний присмак, то італійці та іспанці можуть з нами, напевно, посперечатися.
Яка кава в зернах краще для кавомашини? Таким питанням задаються любителі напою, що купили собі машину для його приготування. У цьому питанні також скільки людей, стільки й думок, і неможливо відповісти однозначно, яка з них краще.
Звернемо увагу лише на властивості і особливості деяких сортів і марок, а ви вже самі вирішите для себе, як готувати каву: з одного конкретного сорту або краще змішувати 2-3 сорти, вибирати зерна американського чи французького обжарювання.
У робусті вміст кофеїну вдвічі вище, ніж у арабіці. Саме цим обумовлені міцність і гіркуватість такої кави. В еспресо робуста дає більш високу пінку. Тому для приготування смачного еспресо ідеальне змішування 2/3 арабіки і 1/3 робусти.
Ступінь обсмажування кавових зерен для кавомашини — справа смаку. Якщо в агрегаті немає кавомолки, бажано брати каву дрібного і середнього помелу. Єдине, чого не люблять кавомашини – це каву з високим вмістом олії. У нашій країні відомі такі марки кави в зернах.
Яка краща марка для кавоварок, спробуємо відповісти на це питання:
Марок і брендів значно більше і, ймовірно, читач встиг скласти певну думку про те, які сорти кави в зернах кращі. У кожної людини буде своя точка зору і свій погляд на цей напій. Одне тільки не викличе ні у кого сумнівів – по-справжньому смачну каву можна приготувати тільки зі свіжих зерен.
Який термін придатності прийнятний для кави в зернах? В ідеалі кава в зернах повинна бути свіжообсмаженою або не старше 2-3 тижнів. З таких зерен виходить ароматний і смачний напій.
Відмінними визнаються зерна, обсмажені місяць тому, хороший термін зберігання обсмажених зерен – до 3-х місяців. Після 6 місяців зберігання зерна можна викидати, оскільки вони втрачають свій аромат, нотки смаку, відтінки післясмаку.
Але якщо ви не гурман, і такі тонкощі вас хвилюють мало, обсмажену каву можна зберігати і використовувати до 1 року. Але краще не зберігати, не чекайте особливого випадку. Насолоджуйтеся нею зараз.