Капучино – напій, який люблять практично всі, незалежно від національності, статі і віку. Чим же він нас так приваблює? У чому його секрет? І чи можна приготувати каву з молочною пінкою в домашніх умовах?
Кава капучино прийшла до нас із сонячної Італії. Його відкрили ченці-капуцини (звідси назва), що проживають в одному з монастирів у північній частині околиць Риму.
Випиваючи чашку кави з козячим молоком, один з ченців звернув увагу на пінисту пінку. Продегустувавши повітряні ласощі, він отримав справжню насолоду.
Адже суворе життя монастиря в аскетичних умовах рідко приносила ченцям хвилини блаженства. Спочатку служителі Бога намагалися робити стійку пінку з молока, збиваючи його вручну. Але хоч на якій швидкості збивай молоко вручну, його піна буде осідати.
Тоді ченці придумали інший спосіб отримання ароматної піни.
Для цього вони використовували вершки, збиваючи їх у пінку при нагріванні. Технологію збивання молока і вершків удосконалив доморощений технар Джузеппе, який проживав поруч із монастирем. Він, можна сказати, винайшов першу кавову машинку. Агрегат складався з двох відсіків.
У першому відсіку нагрівалася вода, пара якої проникала в другий відсік по спеціальній трубці, де збивалось молоко. Таким чином, у цих умовах у кавовій машині почало виготовлятися справжнє капучино. Зараз подібні пристрої виготовляються за тим же старим принципом. Існують десятки видів кави з молочною пінкою. Всі вони базуються на класичному рецепті, винайденому в 16 столітті.
Як правильно зробити капучино в домашніх умовах?
Технічний прогрес 20-21 століть вніс свої корективи, і кавоварки стали значно функціональніші, та й сам напій отримав новий статус.
Сьогодні так називають напій, який на третину складається з еспресо, на третину з розігрітого до 75 градусів некип’яченого молока, верх якого перетворили в густу пінку, не заповнюють третю частину об’єму чашки.
Незважаючи на категоричну думку кавоманів про неможливість приготування напою в домашніх умовах, така можливість все-таки є. Як зробити для себе або гостей домашнє капучино без кавоварки?
Потрібні такі інгредієнти:
Усе необхідне підготовлено, розглянемо, як зробити капучино. Спочатку потрібно наповнити турку водою і насипати в неї мелену каву. Така кава має незрівнянний запах і підбадьорливі властивості, тому краще скористатися ним. Щоб отримати густу молочну пінку, свіже молоко повинно бути підігрітим до 70 – 75 градусів.
Тільки в таких умовах пінка буде стійкою.
Потім, з допомогою френч-преса з ручним поршнем потрібно домогтися, щоб молоко дало гарну піну, тобто збити його.
Одну третину чашки наповнити гарячою свіжою кавою, і на гарячу рідину обережно викласти молочну пишну піну. Зверху посипте корицею.
Збите молоко за рахунок кориці набуде особливого присмаку. До того ж молоко, налите поверх кавового напою, довго не дасть йому охолонути. Напій можна готувати з шоколадом, мускатним горіхом, імбиром, медом. А як зробити класичний ванільний капучино будинку? Дуже просто – до отриманого описаним вище способом напою додати трішки ванілі.
Напій дуже просто готується в кавоварці. Важливо знати, що в жодному разі не можна допускати домінування молока або вершків над ароматним міцним напоєм. Для капучино чудово підійде 1 чашка вершків або стільки ж некип’яченого молока 3,5 % жирності, якщо ви задумали готувати його на кількох людей відразу.
Трудомісткий процес збивання молока вдома краще проводити не в кавовій машині, а в пітчері – посудині зі сталі. Збите молоко повинне постояти протягом 30 секунд – ось як можна зробити пінку для капучино. Вона і вдома, напевно, вийде, якщо вливати молочну пінку в каву, похитуючи пітчер. Також можна прикрасити поверхню капучино какао-порошком.
Як зробити капучино для своєї сім’ї в кавовій машині не виходячи з дому?
«Рістрето«, «Лунго» – ці фірмові марки капучино завжди готують з допомогою цього атрибуту. Його функції допоможуть розмолоти зерна кави, після чого потрібно заварити їх. Потім молоко збивається в пітчері протягом 25 секунд при нагріванні капучинатора. Готова пінка розкладається по чашечці з гарячою кавою.
Як легко зробити капучино в кавоварці?
Кавоварки та кавові машини дуже схожі. Різниця лише в тому, що кавовій машині під силу увесь кавовий церемоніал: починаючи з подрібнення зерен і закінчуючи готуванням молочної піни. Функції ж кавоварки обмежені заварюванням і, в деяких моделях, збиванням пінки.
Для урочистих заходів на пінці можна робити зображення.
Як зробити кавові малюнки на капучино?
Мистецтво нанесення малюнка на молочну кавову пінку, насправді, заняття не з легких.
Самостійно можна навчитися зображати тільки найпростіші елементи, наприклад, серденько.
Для цього використовують техніку, звану пітчинг: малюнок наноситься струменем молока спеціальним посудиною з носиком – пітчер.
Латте-арт добре розуміють баристи – знавці приготування кави. Справжні малюнки на поверхні молочної піни, цінуються високо.
Є декілька хитрощів, які можна випробувати для отримання зображень на поверхні капучино: для кави слід брати некип’ячене жирне молоко. Збивання молока в пінку робить пухирчасту структуру ніжною і податливою до нанесення візерунків.
І може вам не вдасться повторити шедеври справжніх майстрів, але хіба посмішка коханої людини, викликана милим сердечком на поверхні кавового напою, не варта будь-яких зусиль?