Морський рис – популярний засіб, який широко застосовується народною медициною для лікування і оздоровлення організму. Багато людей знають його під назвами «молочний гриб», «рисовий гриб», «індійський рис».
Насправді він ніяк не відноситься до рису, а є сукупністю дріжджових грибків. Таку цікаву назву мікроорганізму обумовлено його зовнішнім виглядом: він нагадує собою розварений рис.
Вперше рисовий гриб почали застосовувати в Тибеті, там він використовувався тибетськими ченцями при лікуванні багатьох захворювань. Цей мікроорганізм своїми корисними властивостями значно перевершує чайний гриб, при цьому він зовсім невибагливий у догляді.
Якщо розглянути мікроорганізм з точки зору хімії, то він є продуктом двох видів бродіння. Перший спосіб здійснюється завдяки наявності декількох видів дріжджоподібних грибів, що входять до складу індійського гриба, другий – оцтової кислоти. Спиртове та оцтово-кисле бродіння крім оцту і спирту викликають утворення інших органічних кислот, продуктів і проміжних речовин.
Високий лікувальний ефект від застосування продукту забезпечується в першу чергу глюкуроновою, фосфатної, п-кумаровой, хлорогенної кислоти.
Таким чином, до складу індійського морського гриба увійшли наступні речовини:
Серед органічних кислот в молочний гриб увійшла фосфатна, піровиноградна, уроновая, хлорогенна, оцтова, щавлева, лимонна, молочна, койевая, фолієва. Таким багатим складом цього унікального мікроорганізму обумовлені корисні властивості продукту.
Хімічний склад індійського гриба наділяє його безліччю корисних властивостей, що дозволяють використовувати мікроорганізм в лікувальних цілях.
Він надає таку дію на людський організм:
Тибетські ченці відваром індійського молочного гриба лікували простудні захворювання, остеохондроз, ревматизм, розлади шлунково-кишкового тракту, ішемічну хворобу серця та інші порушення.
Правильно використовуючи корисні властивості цього дивного мікроорганізму, можна надати таке сприятливий вплив на людський організм:
Володіючи такими корисними властивостями, цей продукт широко застосовується не тільки в народній медицині, але і в косметології при догляді за шкірою і волоссям.
Як приготувати напій, щоб він був не тільки корисним, але і смачним, відомо не всім. Слід знати, що у кулінарії цей продукт самостійно не застосовується, використовується тільки його настій. Можна скористатися декількома рецептами приготування цього чудо-напою.
3 столові ложки цукру залийте 1 літром кип’яченої води, добре розмішайте. Коли цукор повністю розчиниться, залийте цією водою 4 столові ложки рисового гриба. Наполягати напій 3 доби в закритій ємності, потім процідити через марлю. Приготований настій пити за 15 хвилин до їжі по півсклянки.
Досвідчені господині знають, як приготувати смачний напій. Для цього вони додають настій сухофрукти: на 4 ст. л. знадобиться всього лише 10-15 г родзинок, кураги або чорносливу. Також вийде дуже смачний напій, якщо в нього додати трохи шипшини, інжиру або фінік.
Банку з рисовим грибом поставте в сухе і помірно тепле місце, накрийте її зверху марлею. Рис добре розвивається і дає якісний настій при сприятливих умовах, коли температура становить 23-27 градусів. Якщо температура опускається до 18-20 градусів, мікроорганізм практично перестає рости.
Чим вище температура, тим швидше готуватися настій і збільшується кількість продукту. Однак це не означає, що його потрібно розміщувати біля опалювального обладнання, такі дії категорично заборонені, оскільки вони погіршують властивості напою.
Доглядати за індійським рисовим грибом дуже просто. Його потрібно берегти від прямих сонячних променів, тому банку поміщають в тінь. Також слід виключити потрапляння на мікроорганізм крупинок цукру, оскільки від нього він починає хворіти.
Перед тим як проводити лікування індійським рисовим грибом, або просто вживаючи його як смачний напій, слід ознайомитися з існуючими протипоказаннями. Порівняно з корисними властивостями продукту протипоказання зовсім незначні, але все ж вони є.
До їх числа варто віднести:
Якщо ви будете дотримуватися рекомендацій досвідчених господинь з приготування напою, а також дізнаєтеся, як за індійським грибом доглядати, у вашому будинку постійно буде корисний і смачний продукт.