Чайний гриб – це не один організм, а ціла сукупність мікроорганізмів. Зазвичай під цією назвою мається на увазі симбіоз одного з видів дріжджових грибків з бактеріями. Цей мікроорганізм в народі відомий ще як «японський гриб», оскільки був завезений до нас солдатами відразу після російсько-японської війни.
Своїм зовнішнім виглядом цей організм нагадує медузу, він має гладку поверхню, але знизу у нього розташовується безліч бактерій, які й наділяють його корисними властивостями.
Користь цього мікроорганізму відома вже на протязі багатьох років. Обумовлена вона вмістом у складі грибка органічної оцтової кислоти, мікроелементів, вітамінів, таких речовин, як танін і кахетіни. Цей мікроорганізм є джерелом глюконової, лимонної, молочної, оцтової, яблучної, койевой кислот, а також етанолу, вітамінів групи В, вітаміну С і РР, цукру і кофеїну.
У медицині він знаний як засіб, що знімає спазми, надає на організм жовчогінну, знеболюючу і протизапальну дію. Крім того, настій приймають з метою нормалізації тиску, позбавлення від хронічних запорів, інфекційних і вірусних захворювань – грипу, ГРВІ, кон’юнктивіту, кишкових інфекцій.
Корисні властивості цього дивного мікроорганізму дозволяють застосовувати його в косметології для вирішення таких проблем, як:
Напій покращує кровообіг, живить внутрішні органи, в тому числі і головний мозок. Саме тому його п’ють багато людей, чия професійна діяльність пов’язана з розумовими навантаженнями. Випиваючи щодня натщесерце склянку напою, ви будете відчувати прилив бадьорості і підвищення працездатності.
Такий ефект досягається, швидше за все, завдяки вмісту в його складі танінів і кофеїну. Однак напій не можна порівнювати з чаєм або кавою, оскільки він чинить на наш організм більш м’яку дію, що обумовлено наявністю в ньому таких речовин, як теобромін і теофілін.
Цей чудо-продукт належить до числа природних антибіотиків, адже для того, щоб в настої не заводилися патогенні мікроорганізми, грибок виділяє антибіотик, знищує стафілококи, стрептококи, пневмококи. Надаючи на організм легке антибактеріальну дію, нерідко мікроорганізм застосовується при лікуванні простудних захворювань.
Щоб використати корисні властивості цілющого напою, спочатку необхідно дізнатися, як виростити чайний гриб. Вам потрібно приготувати міцну заварку, після цього перелити в скляну або емальовану ємність, щільно закрити кришкою, поставити в тепле місце і залишити там на три дні. Можете додати ложку цукру, щоб чай був трохи солодким.
Коли пройде 3 дні, перевірте гриб: якщо на поверхні заварки з’явилася тонка плівка, значить, все було зроблено правильно. В такому стані мікроорганізм потрібно витримати півтора місяці, і якщо ви бачите, що створений продукт починає набувати характерні для нього риси, можна пересадити в трилітрову банку.
Якщо ви не можете обійтися без смачного напою, при цьому ще й корисного продукту, потрібно навчитися доглядати за вирощеним мікроорганізмом. Постійно тримайте його в підсолодженій воді або слабкою заварці чаю, при цьому не закривайте кришкою, адже цей мікроорганізм потребу в постійному припливі кисню.
Краще замотайте верхівку банки марлею, складеною в кілька шарів, так можна захистити гриб від пилу і бруду, зберегти всі корисні властивості.
Якщо ви не знаєте, як зберігати чайний гриб, вам допоможуть наступні поради тих, хто в домашніх умовах вирощує це корисний мікроорганізм:
Якщо ви бачите, що ваш гриб став бурого кольору, значить, вже загубилися всі корисні властивості. Освіта дірочок на поверхні, а також зміна його положення в банку, вказують на те, що мікроорганізм гине.
останнім часом почав застосовуватися чайний гриб для схуднення, адже цей продукт містить ферменти, що сприяють розщепленню жирів, білків і вуглеводів. Це хороша альтернатива дієтам, оскільки вживаючи напій, можна плавно знизити вагу без шкоди для здоров’я.
Схуднення відбувається за рахунок прискорення процесу обміну речовин, очищення організму від шлаків і токсинів, усунення зайвих жирових відкладень.
Якщо ви бажаєте схуднути за допомогою цього засобу, достатньо щодня пити натщесерце і щоразу перед їжею по склянці чудодійного настою. Щоб прискорити процес розщеплення жирів, додайте засіб настої інших жиросжигательных рослин, кори крушини, плодів фенхелю, кульбаби, кукурудзяних рилець. Також корисно чергувати прийом настою і овочевих соків.
Чайний гриб відомий як продукт, що володіє багатьма корисними властивостями, однак у деяких випадках такий настій може завдати серйозної шкоди організму. Насамперед, ви повинні виключити лікування чайним грибом, якщо у вас є алергія на компоненти цього продукту.
З-за високої кислотності напою його не можна пити при виразці дванадцятипалої кишки і шлунка, оскільки так тільки збільшиться вміст кислоти в організмі. Людям, страждаючим цукровим діабетом, слід з обережністю пити настій, оскільки в ньому є цукор.
Краще відмовитися від лікування грибкових захворювань з допомогою такого народного кошти, адже може посилитися процес утворення дріжджоподібних грибків.
Перед тим як приймати напій, слід ознайомитися з такими протипоказаннями для чайного гриба:
Деякі гінекологи не забороняють жінкам пити при вагітності чайний гриб, але з умовою, що у них немає алергії на кислоти і полісахариди, що входять до складу настою. Якщо у майбутньої мами не спостерігаються небезпечні реакції організму на цей продукт, він принесе тільки користь – зміцнить імунітет і збереже природну красу.
Але у випадку, коли при вагітності є інші протипоказання до вживання настою, його необхідно повністю виключити з раціону вагітної жінки.
Знаючи, яку користь і шкоду чайний гриб може принести нашому організму, можна уникнути неприємних наслідків неправильного застосування продукту. Дотримуйтесь правил приготування, зберігання та застосування чайного гриба, і ви зможете використовувати всі його корисні властивості!