У багатьох людей пиріжки асоціюються з дитинством і з бабусею, яка пекла частування. Деякі господині, намагаючись самостійно повторити рецепт, стикаються з різними проблемами: то тісто не підійшло, то начинка не така смачна тощо. Звичайно, велике значення має саме правильно приготоване дріжджове тісто. До речі, готувати випічку можна і з магазинного, якщо вже немає часу на заміс.

Рецепт здобного дріжджового тіста для пиріжків

Готувати потрібно, використовуючи опарний спосіб, це дозволить отримати пишну і смачну випічку. Розглянутий нижче рецепт можна брати за основу для абсолютно різної випічки з будь-якою начинкою.

Інгредієнти для опари:

  • пиріжки на дріжджовому тістіМолоко – 250 мл;
  • Дріжджі – 40 г;
  • Цукор – 1 ст. ложка;
  • Борошно – 3 ст. ложки;

Основні інгредієнти:

  • Цукор – 100 г;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Олія – 1 ст. ложка;
  • Борошно – 450 г;
  • Сіль, ванільний цукор.

Процес приготування

Почати варто з опари для пиріжків. Для цього потрібно взяти молоко підігріти його до 40 градусів, додати цукор, дріжджі і борошно. Все добре перемішайте і залиште при кімнатній температурі на півгодини.

Про те, що опара готова, будуть свідчити численні бульбашки на поверхні. Замість молока можна використовувати кефір або на крайній випадок воду.

В окремій ємності змішайте яйця, цукор і розтоплене вершкове масло, яке можна замінити маргарином або рослинно-вершковою сумішшю. Все гарненько змішайте, щоб інгредієнти з’єдналися. Додайте підготовлену опару, сіль, ванільний цукор і перемішайте.

Борошно потрібно просіяти і порціями додавати до рідких компонентів. Перемішувати все потрібно в одному напрямку. Коли ложкою буде важко, варто перекласти масу на стіл і продовжувати місити руками. Щоб тісто не липнуло, і нормально замісилося, використовуйте оливкову олію. У деяких випадках борошна може не вистачати, тому його можна додавати.

Загалом, процес замішування займе приблизно 5 хв. У результаті тісто має бути гладким, еластичним, але при цьому досить пишним. Готову масу потрібно покласти в миску, накрити рушником і залишити в теплому місці на 2 год.

Залишилося ще раз розім’яти, але без використання борошна. Все готово, можна безпосередньо переходити до рецептів духмяних пиріжків з яблуками.

Важливі поради, щоб зробити правильне тісто:

  • Важливо, щоб рідина для опари не була дуже гарячою, оскільки дріжджі просто зіпсуються і маса не підійде. Перевіряйте температуру на зап’ясті руки;
  • Для випічки рекомендується використовувати борошно вищого ґатунку, яке варто просіяти і краще зробити це 2 рази, щоб збагатити його киснем;
  • Якщо дріжджове тісто тривалий час не підходить, його можна поставити на 20 хв у холодильник, а потім перенести в тепле місце. Подібні маніпуляції допоможуть активувати роботу дріжджів;
  • Важливо враховувати, що таке тісто не любить шуму і протягів. Наприклад, можна прибрати його у вимкнену духовку.

Як приготувати пиріжки з яблуками?

Якщо тісто вдалося, значить, можна вважати, що величезний крок до успішного результату зроблений.

Необхідні інгредієнти:пиріжки з яблуками

  • Підготовлене дріжджове тісто;
  • Яблука – 4 шт.;
  • Цукор – 2 ст. ложки;
  • Порошок кориці – 1 ч. ложка;
  • Лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • Спеції для випічки.

Процес приготування

Приступаємо до начинки. Краще використовувати фрукти кисло-солодких сортів. Плоди помийте, видаліть серединку і наріжте невеликими кубиками. Можна натерти на крупній тертці. З яблуками варто змішати сік лимона, щоб вони не потемніли. Окремо з’єднайте цукор і корицю і посипте сумішшю фрукти. Можна використовувати спеції для випічки.

Від тіста відривайте шматочки, розміром трохи більше курячого яйця, розминайте їх рукою і, використовуючи качалку, розкачуйте на коржі. На кожен із них покладіть по 1 ч. ложці начинки. Підтягніть кінці і скріпіть їх, щоб вони не розходилися.

У руках сформуйте овальний пиріжок і покладіть на деко, вистелене пергаментним папером, швом донизу. Між пиріжками повинна бути невелика відстань. Даємо підійти і тільки потім змащуємо їх зверху яйцем, щоб вийшла рум’яна випічка.

Можна присипати приправою для випічки. У попередньо розігріту до 180 градусів духовку поставте пиріжки. Через 5 хв рекомендується знизити температуру до 160 градусів і залишити випікатися на півгодини.

Рецепт приготування духмяних пиріжків з яблуками без дріжджів

Загалом, розглянутий нижче рецепт тіста можна використовувати для приготування випічки з різною начинкою. Описувати, як підготувати яблука не будемо, оскільки розглянутий вище варіант є універсальним. Розберемося тільки як приготувати тісто для цих пиріжків.

Необхідні інгредієнти:духові пиріжки з яблуками без дріжджів

  • Кефір – 500 мл;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Сметана – 2 ст. ложки;
  • Олія – 2 ст. ложки;
  • Сода – 1 ч. ложка;
  • Сіль – 1 ч. ложка;
  • Цукор – 1 ст. ложка;
  • Борошно.

Процес приготування

У кефірі погасіть соду і додайте всі інгредієнти, за винятком борошна. Його потрібно додавати порційно, щоб отримати необхідну консистенцію. У результаті тісто має бути м’яким і повітряним.

Обгорніть його харчовою плівкою і залиште в теплому місці на півгодини. Після закінчення часу, розділіть на шматочки, розкачайте, покладіть начинку і заліпіть, загалом, все як у першому рецепті. У духовку, розігріту до 180 градусів, поставте випікатися на півгодини.

Як ви бачите, ці рецепти смачних пиріжків з яблуками багато в чому схожі, головна відмінність полягає в тісті. У другому варіанті воно готується простіше і швидше. У будь-якому випадку виходить смачна і ароматна випічка.

Як приготувати смачні пиріжки з листкового тіста?

Якщо часу на приготування тіста немає, то можна використовувати магазинне. Що цікаво пиріжки залишаються дуже смачними навіть після повного остигання. Кількість продуктів розрахована на 9 шт.

Використовувані інгредієнти:пиріжки з листкового тіста

  • Листкове тісто – 0,5 кг;
  • Яблуко – 1 шт.;
  • Банан – 1 шт.;
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування

Тісто потрібно розморозити при кімнатній температурі. Яблуко очистіть від нутрощів і разом з бананом наріжте дрібними кубиками. Тісто злегка притрусіть борошном, трохи розкачайте і розріжте на квадрати.

На кожен покладіть близько 1 ст. ложки начинки в центр. Закрийте трикутники і закріпіть, щоб вони не розкривалися.

Викладіть пиріжки на деко, яке потрібно попередньо вистелити пергаментним папером. У тарілці збийте яйце і змастіть їх, щоб були рум’яними. Поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Готується випічка швидко, не більше 20 хв.

Як бачите, якщо знати основні правила та деякі секрети, то готувати духмяні пиріжки нескладно і швидко. Сподіваємося, ви зможете найближчим часом потішити свою сім’ю смачною випічкою з яблуками.