Булки, пироги, пиріжки, кренделі, рогалики. Скільки ще видів випічки можна нарахувати в українській кухні? Існує думка, що саме наша вітчизняна кулінарія славиться різноманітністю кондитерських виробів. Незважаючи на наявність широкого вибору випічки, найпопулярнішими залишаються булочки з дріжджового тіста. Саме про них ми сьогодні і поговоримо.

Вивчаємо жителів кондитерського світу

Дріжджове тісто завжди виходить ароматним, пористим, пишним і надзвичайно смачним. Чого тільки не придумують відомі кондитери та господині, щоб здивувати ласунів! Булочки з дріжджового тіста в духовці можна доповнити будь-якою начинкою або просто присипати цукровим піском. У будь-якому випадку, покуштувавши такий виріб, всі без винятку залишаться задоволеними, а гастрономічний захват не матиме меж.

На жаль, не всі господині люблять працювати з дріжджами. Одні вважають, що дріжджове тісто дуже довго готується. Інші ж стверджують, що така випічка калорійна, а тому зараховується миттєво в ряд шкідливих продуктів.

Зрозуміло, що балувати себе подібною випічкою кожен день небезпечно для фігури, але хіба можна відмовитися від ароматної булочки з золотистою скоринкою? На думку багатьох господинь впливає їх особистий досвід. Якщо у вас не вийшло з першого разу замісити правильне тісто, не впадайте у відчай. Шляхом проб і помилок ви відшукайте ідеальний рецепт і зможете відточити свою кулінарну майстерність. А в цьому вам допоможуть наступні поради:

  • Основу тіста для булок складають дріжджі. Вони можуть бути сухими, порошкоподібними, гранульованими або пресованими. У будь-якому випадку звертайте увагу на термін придатності продукту.
  • Дріжджі, як правило, змішують з рідкою основою. Часто господині використовують молоко або відфільтровану воду.
  • Температура рідини не повинна перевищувати 38°, інакше про повітряну і ароматну випічку ви можете забути, оскільки в холодній або занадто гарячій воді (молоці) дріжджі не будуть бродити.
  • Гранульовані дріжджі, що відносяться до класу швидкодіючих, можна відразу змішувати з борошном і попередньо не розводити в рідині.
  • Якщо ви готуєте тісто опарним способом, обов’язково змішайте дріжджовий продукт з рідиною і додайте трохи цукру-піску, а також борошна. Цукор, як відомо, виступає каталізатором, який допомагає дріжджам заграти.
  • Тісто потрібно гарненько вимішувати. Чим довше буде тривати заміс, тим пишніше вийде кондитерський виріб.
  • Для аромату і додаткового смаку в тісто додають ванільну есенцію, порошок какао, корицю або пропарені родзинки.
  • Дріжджове тісто і протяг – вороги. Затишне тепле місце – ось ідеальна умова для підходу тіста.
  • В залежності від рецептури, дріжджове тісто має підходити 2-3 рази. Відповідно, таку ж кількість раз ми осаджуємо його.
  • Випікати булки потрібно в духовій шафі. Стримайте свій інтерес і не заглядайте в духовку постійно, інакше тісто просяде і випічка вийде плоскою.
  • Щоб булочки придбали золотисту апетитну скоринку, використовуйте жовток.
  • Для начинки краще вибирати густе повидло, свіжі фрукти, варене згущене молоко. Начинка не повинна витікати.
  • Після випікання булочки охолоджуємо, а вже потім викладаємо їх на блюдо. Гаряча випічка – дуже тендітна, тому поспішивши, ви ризикуєте зіпсувати естетичний вигляд булочок.

Маленька кулінарна подорож у країну дитинства

У дитинстві бабусі і мами часто балували нас смачною випічкою. Відразу ж згадуються булочки з дріжджового тіста з начинкою. Та не з будь-якою начинкою, а з вареним згущеним молоком! Саме цей інгредієнт надавав кондитерському виробу особливий смак і аромат. Ви можете приготувати варену згущенку самостійно або придбати в кулінарному відділі вже готовий продукт.

Склад:

  • 400-500 г просіяного борошна високої якості;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі дрібнозернистої;
  • 250 мл молока;
  • банка вареного згущеного молока;
  • 2 шт. яєць;
  • 11 г дріжджів (у вигляді порошку);
  • 100 г вершкового масла або маргарину;
  • ваніль.

Приготування:

  • Беремо глибоку піалу або склянку. Вливаємо в неї нагріте до температурної позначки в 36-37° молоко.
  • Додаємо дріжджі порошкоподібні і цукровий пісок. Залишаємо на чверть години.
  • Після утворення піни суміш гарненько вимішуємо.
  • В окрему скляну піалу вбиваємо одне яйце. Збиваємо його до утворення пінної маси.
  • Далі прийшла черга солі і ванілі. Змішуємо ці компоненти з яєчною масою.
  • Додаємо в піалу олійну основу. Знову все перемішуємо.
  • У цю суміш виливаємо дріжджову, вимішуємо рідку масу до однорідної консистенції.
  • Далі естафету приймає борошно. Додаємо в рідку основу просіяне високосортне борошно і починаємо заміс тіста.
  • Зверніть увагу, що кількість доданого борошна може відрізнятися від рецептурних пропорцій. Основа повинна бути еластичною, але в той же час м’якою і липкою.
  • Через 5-10 хвилин отримуємо ком з тіста.
  • Глибоку скляну ємність змащуємо соняшниковою рафінованою олією.
  • Перекладаємо в неї наше тісто і накриваємо.
  • Залишаємо тісто в затишному теплому місці на 120 хвилин. Не забуваємо вчасно осаджувати його.
  • Горизонтальну робочу поверхню посипаємо просіяним борошном і викладаємо на неї пишне тісто.
  • Розділяємо його на рівноцінні шматки.
  • Робимо руками коржик, в центр кожного викладаємо варене згущене молоко.
  • Ліпимо булку, гарненько фіксуючи краї.
  • Тим часом ми вже нагріли духову шафу до температурної позначки 180°.
  • Дно жароміцної форми устеляємо пекарським папером, а зверху викладаємо заготовки булочок.
  • В окремій мисці збиваємо яєчний жовток і змащуємо їм поверхню кожної булочки.
  • При бажанні посипаємо булочки маком.
  • Відправляємо булочки в духовку на 40 хвилин. Дверцята духової шафи не відкриваємо протягом перших 20-25 хвилин.
  • Остуджуємо булочки і перекладаємо їх на блюдо.

Шедеври кондитерського мистецтва

Якщо ви вирішили спекти булочки з дріжджового тіста з цукром, пропонуємо вам зробити це по-новому. Як щодо випічки по-віденськи? Булочки оригінальної форми з м’якого здобного, ароматного і смачного тіста всім припадуть до душі.

Склад:

  • 500 г просіяного борошна;
  • 4 ст. л. цукру;
  • сіль;
  • 0,25 л молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 г масла розтопленого вершкового;
  • 15 г пресованих дріжджів;
  • за смаком лимонна цедра.

Приготування:

  • Не будемо відступати від традиції і почнемо приготування тіста з опари.
  • У теплому молоці розведемо подрібнені пресовані дріжджі, додамо буквально 2 ст. л. просіяного борошна і цукровий пісок.
  • В окремій піалі збиваємо яйце з сіллю, додаємо розтоплене, але не гаряче масло.
  • Тепер з’єднуємо обидві суміші і вводимо поступово просіяне борошно.
  • Після замісу залишаємо тісто в теплому місці на 90-120 хвилин.
  • Не забуваємо його осаджувати по мірі підйому.
  • Перед тим, як ми приступимо до формування булок, зробимо ще раз заміс тіста, додавши подрібнену лимонну цедру.
  • Ділимо тісто на шматки і з кожного розкачуємо ковбаску завдовжки близько 30 см.
  • 2/3 частини тіста загортаємо у формі петлі, а частина залишається вільною.
  • Вільний кінець тіста акуратно втягаємо в петельку, немов плетемо косу.
  • Тепер вивертаємо петлю.
  • Сховаємо вільний кінець тіста під петелькою.
  • Ось така заготовка у нас вийшла.
  • Зверху змащуємо кожну заготовку жовтком і посипаємо за смаком цукром-піском.
  • Відправляємо заготовки булок на 15 хвилин у духовку і випікаємо при температурній позначці 220°.
  • Потім знижуємо температурний поріг до 200° і випікаємо булочки ще 10-15 хвилин.

Насправді працювати з дріжджовим тістом дуже просто, якщо дотримуватися всіх правил. Головне – ніяких протягів і холоду. Ви можете проявити свою фантазію і зліпити булки різної форми. Це ще і цікаво, особливо якщо залучити в процес приготування дітей. Нехай це буде ваш маленький кондитерський витвір. Приємного апетиту!