Вергуни – це хрустке печиво, яке готується у фритюрі. Ці ласощі – класика нашої кухні. Хоч зараз через велику різноманітність випічки їх рецепт злегка забутий. Але може знову варто згадати про таку смачну крихку випічку?

Історія виникнення випічки

ВергуниВергуни прийшли до нас від греків. Хто і коли придумав ці ласощі невідомо. Зате відомо, що в Україні вони з’явилися в 18 столітті, саме у нас придумали багато різних варіантів цієї солодощі.

Спочатку рецепт став популярним серед селян, а вже потім печиво прийшло в меню городян (це було на початку 20 століття). Оскільки продукти для страви були дешевими, готували її люди небагаті. Часто готували таку страву ченці, тому що вергуни були дозволені в піст (вони не містили тваринних жирів). Спочатку їх робили з прісного тіста і смажили у фритюрі. Пізніше вони стали солодкими.

Види Вергунів

Це печиво можна готувати двома способами: з рідкого тіста і з крутого. Якщо готують першим способом, додають багато молока і частинами тісто вливають у киплячу олію. Або ж використовують спеціальну форму. Круте тісто замішують з невеликою кількістю рідини. Потім тісто розкочують і нарізають.

Крім того, буває різні вергуни в залежності від інгредієнтів.

Тому вони діляться на:

  • прісні;
  • сирні;
  • молочні;
  • кефірні.

Печемо ми вергуни з крутого тіста або з рідкого, використовуємо молоко або кефір, вони все одно виходять хрусткими і смачними.

Корисні властивості страви

Хоча солодощі зазвичай не надто корисні, але це печиво містить вітаміни Е, групи В, РР, а також корисні речовини – йод, хлор, цинк, магній, калій та інші. Печиво також сприяє утворенню клітковини, необхідної нашому організму.

Тому ця випічка корисна, але в маленьких кількостях. Якщо ж ви будете вживати занадто багато солодощів, можуть виникнути захворювання ендокринної системи, руйнування мікрофлори кишечника і ожиріння.

Секрети приготування вергунів

Існує деякі нюанси готування вергунів. Якщо ви будете дотримуватися цих правил, то виріб вийде дійсно смачним. Як спекти смачні і хрусткі вергуни?

Ось ці секрети випічки:

  • приотування вергунівдля приготування можна брати мінеральну воду, молоко, кефір;
  • щоб поліпшити смак виробу і зробити його більш хрустким можна використовувати алкоголь – ром, коньяк, горілку;
  • цукор у випічку краще не додавати, тоді тісто буде більш пишним;
  • якщо хочете зробити менш калорійне печиво, робіть його в духовці. Воно все одно вийде хрустким і смачним;
  • смажити краще на олії або топленому маслі, а також на смальці;
  • під час смаження треба витягувати всі шматочки з олії. Навіть маленький шматочок здатний зіпсувати смак – печиво придбає гіркуватий присмак;
  • щоб позбутися зайвого жиру, солодощі викладають на серветку;
  • готові ласощі можна полити медом або згущеним молоком, прикрасити горіхами або какао. Найчастіше в якості прикраси використовується цукрова пудра.

Використовуйте ці поради, і ваша випічка буде бездоганною.

Смачні рецепти

Класика

Як правильно пікти вергуни, щоб вони були по-справжньому смачними?

Щоб зробити ласощі в домашніх умовах змішайте п’ять жовтків зі столовою ложкою алкоголю і молоком (5 чайних ложок). Все це посоліть, збийте і, додаючи борошно, замісіть круте тісто. Потім треба розкачати його в тонкий пласт і нарізати на смужки шириною 2 см. Смужки надріжте в центрі і виверніть один край. Смажте в олії до рум’яного кольору, а потім посипте пудрою. В тісто класти цукор не треба, тому що він знизить пишність виробу.

На кефірі

Можна зробити випічку з додаванням цієї рідини. Як правильно пікти вергуни на кефірі? Візьміть трохи цукру і з’єднайте з двома яйцями, додайте стакан кефіру, розмішайте. Потім додайте пару ложок олії і трохи соди. Добре вимісіть і додайте стільки борошна, щоб тісто було дуже густим. А далі розкочуйте тісто і робіть заготовки. Їх можна випікати в духовці або обсмажити в олії. Вибирайте самі.

На воді

Як пекти печиво на воді? Чверть склянки води і трохи цукру (за смаком) змішайте, додайте два яйця, борошно (приблизно дві склянки) і замісіть круте тісто. Далі робіть як зазвичай. Такий рецепт низькокалорійний. У 100 г вергунів міститься 283 ккал. За умови, що ви будете пекти в духовці.

Калорійність випічки

вергуни з сахарною пудроюХоча такі ласощі і здаються легкими і невагомими, калорійність її може коливатися від 300 до 600 калорій на 100 г. Тому багато їсти їх не можна.

Але якщо дуже хочеться приготувати це печиво, зверніть увагу на деякі хитрощі, які знижують калорійність. Готувати його краще в духовці, тоді жир не буде використовуватися і калорій буде менше.

Цукор в тісто не додавати і посипати пудрою після приготування треба в дуже маленьких кількостях.

Іншу солодкість (назразок згущеного молока) тим більше не варто використовувати. При приготуванні вибирайте воду або нежирний кефір. У цих продуктах мало калорій.

Тепер ви знаєте, як пікти хрусткі солодкі вергуни. Вибирайте будь-який варіант приготування і не забувайте про те, що багато їх їсти не можна.