«Шоколадна картопля» – просте і оригінальне тістечко, яке користувалося популярністю ще в радянські часи. Назва пов’язана з тим, що зовні тістечка схожі за формою і кольором на картоплю. Є різні варіанти приготування цього десерту, про що й поговоримо.
Тістечко «Картопля» з печива – класичний варіант
Як відомо, звичайна картопля має темну шкірку і світлі нутрощі. Саме таким і був традиційний десерт. Такий рецепт можна вважати більш ускладненим, але при цьому десерт виходить дуже смачним.
Для цього рецепту «Картоплі» слід взяти: 3 яйця, 95 г цукру, 80 г борошна, 10 г крохмалю, 130 г масла, 55 г згущеного молока, 3,5 ч. ложки коньяку і 70 г какао-порошку.
Готувати слід за такою схемою:
- Щоб приготувати тістечко «Картопля», візьміть 2/3 підготовленого цукрового піску і збийте його з жовтками, щоб в результаті вийшла тягуча світла маса. Окремо збийте білки, які повинні бути охолодженими, до стану твердих піків;
- Настав час з’єднати білки з жовтками, а потім можна покласти борошно і крохмаль. Найкраще це робити порційно, щоб вийшла однорідна маса. Ще один важливий момент – перемішуйте, рухаючись знизу вгору від краю до середини;
- Тісто перелийте на деко, застелене пергаментним папером. Випікайте протягом 15 хв. при 200 градусах. Після цього дістаньте і залиште на ніч;
- На наступний день бісквіт необхідно подрібнити на м’ясорубці або в блендері, щоб в результаті вийшла пухка маса;
- Тепер розглянемо рецепт приготування крему для майбутньої «Картоплі». Розм’якшене масло змішайте з пудрою і збийте міксером, щоб вийшла пишна маса білого кольору. Не припиняючи перемішувати, порційно додайте згущене молоко і вимішуйте до однорідності. Якщо хочете у результаті прикрасити десерт, то відкладіть ложку крему;
- Настав час змішати крихти, крем і коньяк до отримання пластичної маси, з якої можна буде ліпити. В окремій ємності змішайте в рівних пропорціях какао і цукрову пудру;
- Залишилося тільки сформувати тістечка у вигляді картоплин і обваляти в какао зі всіх сторін. Відкладіть в сторону на деякий час, а потім обваляйте все ще раз. Отриманої маси повинно вистачити на 10 шт. Якщо хочете, то відкладеним кремом зробіть паростки.
Тістечко «Картопля» – рецепт печива без згущеного молока
Тепер перейдемо до більш простих рецептів, які дозволяють приготувати смачний десерт у більш короткий проміжок часу. Ідеальний варіант, якщо потрібно швидко приготувати частування з доступних продуктів.
У цей рецепт входять такі інгредієнти: 500 г печива, 200 г чорного шоколаду, 1 склянка волоських горіхів, але можна використовувати і арахіс, пачка масла, 500 мл молока і півсклянки цукрової пудри.
Готується так:
- Печиво слід подрібнити в крихту. Для цього можна використовувати блендер або м’ясорубку. Крихти змішайте з молоком і залиште, щоб печиво розм’якло;
- Шоколад поломайте, а потім розтопіть його на водяній бані. Важливо постійно помішувати і порційно додати розм’якшене масло;
- Горішки прожарити на сухій сковороді або в духовці, що дозволить повною мірою розкрити їх смак. Горішки подрібніть до стану крихти. Залишилося тільки з’єднати всі інгредієнти і добре вимісити масу. Сформуйте тістечка і потримайте їх кілька годин у холодильнику.
Солодка «Картопля» з печива – рецепт з заварним кремом
Ще один оригінальний рецепт десерту, який буде чудово виглядати на будь-якому святковому столі. Частування сподобається і дорослим, і дітям. З представленої кількості інгредієнтів вийде 10-11 шт.
Для цього рецепта тістечок слід взяти: 300 г печива, 50 г какао-порошку, цукрового піску і горіхів, 1 склянку молока, півпачки вершкового масла, 10 г борошна, яйця і ванілін.
Готувати потрібно так:
- Щоб зробити тістечка, для початку з печива зробіть крихту будь-яким способом і додайте до неї какао. Горіхи обсмажте на сухій сковороді, подрібніть і відправте також до печива. Все добре перемішайте і відкладіть в окрему ємність 3 ст. ложки;
- Для приготування крему для тістечка «Картопля» з’єднайте цукровий пісок, борошно, ванілін і залийте все невеликою кількістю молока. Все добре перемішайте, щоб не було грудок. Вбийте туди яйце і ще раз змішайте;
- Молоко, яке залишилося підігрійте, а потім тонкою цівкою влийте в нього яєчну суміш. Важливо постійно перемішувати. Після цього зменшіть вогонь до мінімального значення і додайте в крем шматочки розм’якшеного вершкового масла. Змішуйте до утворення однорідної, густої консистенції;
- З’єднайте гарячий крем з крихтою і вимісіть масу. Після цього сформуйте невеликі кружечки, а потім обваляйте їх у крихті, яку ви відклали попередньо. Поставте все в холодильник на годину.
Печиво «Картопля» – рецепт з сиру
Цей рецепт підходить для тих, хто стежить за своєю фігурою, але при цьому не може відмовитися від солодкого. Частування виходить цікавим, з яскравим і незвичайним смаком. Згідно з підрахунками одне тістечко містить приблизно 100 ккал. З представленої кількості інгредієнтів вийде приблизно 10-12 шт.
Для цього рецепту візьміть: по 200 г сиру і вівсяних пластівців, 150 г пюре з яблук, 50 г чорносливу і родзинок, 20 г рому, 50 г какао і 1 ч. ложку кориці, а ще 2 ст. ложки кави.
Кроки приготування:
- Щоб зробити тістечка, для початку вівсяні пластівці слід змішати з корицею і обсмажити все на сковороді протягом 5-ти хв. Сухофрукти слід залити окропом і залишити на 5 хв.;
- Варто подрібнити в блендері сир з додаванням сухофруктів, пюре з яблук, пластівців, кави і рому. У результаті повинна вийти однорідна маса. Сформоване руками тістечка та обваляйте в какао. Десерт потрібно залишити в холодильнику на кілька годин.
Тепер ви зможете здивувати свою сім’ю і гостей смачними та незвичайними тістечками у вигляді картоплі.
Експериментуйте з начинками, отримуючи нові і оригінальні варіанти.
Тістечка з печива можна зробити з додаванням бананового пюре, різних кремів, ягід і т. д. Обвалювати «Картоплю» можна не тільки в какао, але і, наприклад, в кокосовій стружці.