Чим може похвалитися хранителька домашнього вогнища? Чистотою в будинку, затишком, налагодженим побутом, щасливими домочадцями. Але це далеко не все. Домашня випічка – ось головна ознака, яка характеризує хорошу господиню. Чим змастити пироги для рум’яної скоринки? Ця інформація буде дуже корисною та пізнавальною. Читайте і запам’ятовуйте.
Ні для кого не секрет, що будь-яка страва виглядає апетитніше і привабливіше, якщо вона оригінально подана до столу і прикрашена. Проявіть свою фантазію, тим більше що кондитерський світ її не обмежує.
Так вже повелося, що пироги, пиріжки, круасани, булочки та інші ласощі повинні завжди мати глянсову і апетитну бурштинову скоринку. Ви думаєте, що це нереально, зокрема, для пісних кондитерських виробів? Аж ніяк. Зараз ми перевернемо вашу кулінарну свідомість з ніг на голову і розповімо, чим змастити пироги перед випічкою.
Почнемо зі звичної класики. Звичайно ж, мова йде про курячі яйця. Багато господинь використовують збитий жовток для змазування поверхні випічки. Результат – апетитна рум’яна кірочка і привабливий глянсовий блиск.
Коли змащувати пиріжки яйцем? Одвічне питання. Звичайно ж, перед термообробкою. Жовток внесе найяскравіші фарби у вашу випічку. Але існують і інші хитрощі, до яких іноді вдаються відомі кондитери.
Ви можете використовувати яйце цілком, тільки перед нанесенням на поверхню випічки його потрібно гарненько збити. В деяких випадках рекомендується взяти виключно білок. Так випічка гарантовано придбає приємний глянець, але ось золотистий відтінок буде слабеньким.
Несолодка випічка теж повинна бути привабливою. У цьому випадку білок одного яйця можна змішати з водою, 1 ст. л. кришталевій рідини буде достатньо.
Якщо ви хочете проявити свої кулінарні здібності у всій красі і, так сказати, нанести удар зброєю масового гастрономічного ураження, приготуйте яєчну глазур з таких компонентів:
Легкий глянсовий блиск, апетитна рум’яна кірочка і поверхня буде головною прикрасою пирогів.
Наша забудькуватість часто вставляє палиці в колеса. Як бути, якщо пироги вже доходять у жаровій шафі, а заповітний блиск і рум’янець так і не з’явився? Можна вдатися до маленької хитрості. Ніякого чарівництва або шахрайства, тільки спритність рук і кмітливість. У молоці розчиніть цукор-пісок і розітріть яєчний жовток. Такою глазур’ю можна прикрасити вже готову випічку. Результат вас здивує. Кондитерський виріб не тільки стане м’якше і апетитніше, але і придбає заповітний бурштиновий блиск.
Ви заглянули в холодильник і не виявили в ньому курячих яєць? А домочадці вже з нетерпінням чекають ваших фірмових пирогів? Не біда. Зараз ми поділимося секретною інформацією, чим змастити пиріг, якщо немає яйця.
Використовуючи свіжозаварений чай, можна надати випічці рум’яну скоринку. Глянцю не буде, але ж це не головне. До таких хитрощів вдаються господині, які воліють готувати пісну випічку.
Для приготування такої змазки знадобляться міцний чай і цукровий пісок. Суміш вийде дуже рідкою, але виправити це можна за допомогою борошна. Буквально пару столових ложок сипкої речовини роблять чудеса.
Молоко відмінно справляється з будь-якими складнощами при приготуванні випічки. Його не тільки додають в тісто, але і використовують в якості глазурі.
Для того щоб поверхня випічки придбала заповітний глянець і рум’яність, молоко потрібно злегка підігріти. Краще це зробити перевіреним бабусиним способом – на водяній бані. А щоб надати кондитерському виробу додаткову солодкість, можна і пару ложок цукрового піску або пудри додати.
Для приготування унікальної і дуже смачної глазурі нам потрібен класичний набір продуктів:
Завдяки такому тандему, поверхня випічки стане насичено бурштинового кольору і заблищить на сонці всіма гранями глянцю. Вершкове масло розтоплюють до однорідного рідкого стану, а потім змішують з жовтками.
Маленька хитрість: олійна маса не повинна бути гарячою, інакше яйця можуть згорнутися. Такою масою змазують будь-яку, в тому числі і несолодку випічку. До або після випікання – вирішуйте самі.
Якщо у вас під рукою немає необхідних продуктів, потрібний глянець випічці надасть звичайна вода. Завдяки кришталевій рідині пироги та інші кондитерські вироби стануть м’якше. Та й колір трохи зміниться: вийде більш насиченим. Воду можна змішувати з просіяним борошном і маслом. Рідина повинна бути обов’язково холодною, а борошно – просіяним.
Чарівний і яскравий глянець бурштинового кольору допоможе зробити звичайний цукровий сироп. Ним пироги краще покривати вже після термообробки. Хоча у виняткових випадках це можна зробити і під час випічки. Краще тоді скористайтеся кухонним пульверизатором.
За лічені секунди ваш кондитерський шедевр зможе перетворити рафінована рослинна олія. Віддайте перевагу олії оливи. Не варто забувати і про улюблені ласощі бджіл.
Медова вода або мед у чистому вигляді також позитивно вплинуть на приготовані ласощі. Бурштиновий колір, сліпучий глянець і додатковий аромат – це далеко не всі переваги використання такої глазурі.
Якщо ви хочете приховати недоліки зроблених вами заготовок пирогів або круасанів, можна використовувати густу глазур, яка готується з борошна, вершкового масла і сметани. Звичайно, рум’яність випічки видно не буде, але от в глянці ви зможете побачити своє відображення.
В кондитерському світі живуть за своїми законами. У кожному з них є винятки і деякі поправки. Наприклад, думка, що глянець і апетитний бурштиновий колір може надати випічці тільки яйце, помилкова. І в цьому ви сьогодні встигли переконатися. Тепер ви володієте секретною інформацією і зможете, як за помахом чарівної палички, перетворити кондитерський виріб в справжній шедевр за лічені секунди. Приємного апетиту!