Японський васабі – це дорога приправа сімейства капустяних, яку виготовляють з кореня багаторічної рослини з великими листям і піднесеним стеблом. Виростає воно вгору до 45 сантиметрів, а корінь в товщину збільшується до 15 сантиметрів. Сама гостра частина – це верх кореневища.

Така трава нагадує наш слов’янський хрін звичайний. Існує ще другий сорт – це хон-васабі, який має дуже насичений смак і більш якісний, тому коштує набагато дорожче.

Васаби4А також третій – васабі-дайкон (хрін васабі), набагато дешевше інших, тому що його набагато легше виробляти.

Японський хрін вперше почали вирощувати в десятому столітті. На сьогодні його масово культивують на городах і берегах гірських річок в Японії, на плантаціях Китаю, США, Нової Зеландії та Кореї. У цих країнах продукт також не дешевий, незважаючи на його виробництво.

Багато ресторани замість оригіналу застосовують штучні пасти, порошки, таблетки, які мають лише малу частку рослини, а все інше – барвники, добавки, спеції (гірчиця). Вони імітують натуральний колір і смак. З чого роблять васабі, ми вже знаємо, тепер розглянемо, чим він корисний і шкідливий для нас.

Васабі, його користь і шкода

Корінь містить білкові та леткі (ізотіоціанати) речовини, синігрин, вітамін А, В6, С, глікозиди, фолат, ніацин, клітковину, ефірні олії і мікроелементи.

Васабі має наступні корисні властивості:

Васаби3

  • пригнічує ріст бактерій стрептокока в ротовій порожнині;
  • руйнує утворення карієсу на зубах;
  • вбиває мікроби, грибок;
  • стимулює роботу шлунка;
  • нейтралізує отруту в організмі;
  • запобігає утворенню тромбів в судинах;
  • виступає як засіб проти атеросклерозу, захворювань серця, астми;
  • блокує розмноження і знищує ракові клітини.

Шкоду японський корінь завдає тим, у кого проблеми з травленням. Він загострює гіперацидний гастрит, виразку шлунка і кишечнику, холецистит, гепатит, панкреатит. Якщо вживати його у великих кількостях для не звик організму, він може спровокувати підвищення тиску у здорової людини.

Васабі в кулінарії

Свіжа приправа тонко пахне редисом, а на смак пекучий, нагадує чимось наші хрін і гірчицю. Її застосовують як заправку до салатів, м’яса, риби, суші, сасимі, маринадів і соління. Дуже добре поєднується з соєвим соусом, кунжутним насінням, горіхами або горіховою пастою, лаймом і лимоном.

до Речі, завдяки протигрибковій і протимікробній дії васабі, можна без побоювань є суші з сирою рибою.

Але крім коріння, в кулінарії використовують ще молоді пагони, листя і стебло. З них готують в Японії темпуру. Рослина миють під проточною водою, ріжуть невеликими шматочками, обсмажують у фритюрі до хрусткої скоринки. Це блюдо дуже ніжне всередині.

Готувати зелену приправу потрібно в невеликій кількості, тому що він втрачає свій аромат і смак, якщо трохи постоїть в холодильнику. Якщо купуєте його, то обов’язково дивіться склад. Крім васабі-дайкона, можна придбати штучний сурогат з хрону звичайного, кукурудзяного крохмалю, барвника і гірчиці.

Як приготувати васабі

Існує кілька рецептів васабі:

Васаби2

  1. Натуральний японський васабі. Для нього потрібно мати в наявності корінь рослини. Відрізаємо потрібний нам шматочок, який відразу вживемо, решта загортаємо в харчову плівку і ховаємо в холодильник. Корінь очищаємо від поверхневої шкірки, натираємо на терці дуже дрібно. Потім залишаємо на хвилин десять – приправа готова до вживання!
  2. Васабі з сухого порошку. Ідеальний склад – це суміш подрібненого кореня, сухої гірчиці та кукурудзяного борошна. Як приготувати васабі з нього:
  • беремо невелику мисочку, в якій буде зручно спостерігати за консистенцією;
  • насипаємо необхідну кількість порошку, можна не все використовувати, решта щільно закриваємо і кладемо в сухе темне місце;
  • в окрему ємність наливаємо кип’ячену холодну воду, інша (сира, мінеральна) вода не підходить, тому що може зіпсувати смакові якості;
  • поступово за кілька крапель наливаємо воду в порошок, постійно заважаємо, приблизну кількість повинно бути 2:3, тобто, на 1 ложечку порошку 1,5 ложечки води;
  • уважно дивимося на масу, спочатку вона нагадує сметану, потім – м’яку глину, не перестарайтеся, а то маса рідкої;
  • приготований соус перекладаємо на тарілку, залишаємо на 15 хвилин підсохнути і набрати свій запах.
  1. Васабі, рецепт власного приготування. Треба змішати в рівних пропорціях суху гірчицю і тертий хрін, додати трохи зеленого харчового барвника. Якщо суміш вийшла густий – розбавити водою.

На замітку. При приготуванні пасти з порошку можна застосувати замість води лимонний сік. Тільки тоді у вас вийде досить гострий соус з лимонним присмаком. Зберігати готовий продукт слід в герметичній посуді.

Рецепти страв з японським васабі

Васаби7

Салат з соусом, васабі:

  • 2 огірка свіжий;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 ложки сметани;
  • соус з японського хрону;
  • зелень петрушки, кропу, цибулі.

Овочі та зелень миємо, подрібнюємо до потрібного нам розміру. З’єднуємо ці складові. Заправляємо сметаною, за смаком додаємо пасту, розмішуємо.

Такий салат сприяє обміну речовин і легко засвоюється.

Горішки в соусі васабі:

  • ложка пасти японського хрону;
  • 3 ложки соєвого соусу;
  • ложка меду;
  • горіхи (наприклад, арахіс).

Змішуємо соєвий соус і зелений, додаємо туди мед для солодощі. Перемішуємо добре разом з горіхами. Потім розкладаємо на деко, в який попередньо застелити папером для випічки.

Прогріваємо духовку до 200 градусів, у неї ставимо запікати 10 хвилин наші гостренькі горішки.

червона риба Запечена з соусом, васабі:

Васаби6

  • філе лосося;
  • кунжутне масло;
  • зелена приправа;
  • панірувальні сухарі або крихта від сухариків.

Нарізаємо м’ясо риби на невеликі шматочки. Змішуємо краплю кунжутного масла з пастою і крихтою сухарів. Намазуємо кожен шматочок приготованою сумішшю. Запікаємо в духовці, нагрітій до 170 градусів близько 20 хвилин.

Насичений смаком і запахом лосось пробудить апетит у ваших рідних.

Заправка з васабі для салатів:

  • сік лайма;
  • кунжутне масло;
  • горіхове масло;
  • паста зеленого коріння;
  • сіль, перець за смаком.

Кількість кожного інгредієнта визначаємо по своєму смаку. Головне – змішати в однорідну суміш, якщо треба трохи посолити і поперчити.

Така заправка подається в основному до смаженої яловичині або до овочевого салату. Зверху можна трохи присипати кунжутним насінням.

Крекери з сиру і васабі:

  • склянка борошна;
  • щіпка солі;
  • 2 ложки зеленої приправи;
  • 4 ложки вершкового масла;
  • 225 грам твердого сиру;
  • 2-4 ложки води.

Кухонним комбайном збиваємо борошно, сіль, масло до крихти. Додаємо натертий сир. Змішуємо зелену приправу з ложкою води, цю суміш додаємо в тісто. Замішуємо його. Потім кладемо в харчовій пакет, відправляємо на 20 хвилин у холодильник. Тим часом розігріваємо нашу духовку до 180 градусів.

Готове тісто розгортаємо в три міліметра товщиною, вирізаємо крекери різної форми. Деко застеляємо папером для випічки викладаємо фігурки, випікаємо хвилин 15 до жовтого кольору. Студим. Якщо не вистачає гостроти вам, тоді маку крекери додатково в соус.

Любителям гострих відчуттів рекомендую спробувати пекучого і ароматного васабі. Вживайте на здоров’я!