Японський васабі – це дорога приправа сімейства капустяних, яку виготовляють з кореня багаторічної рослини з великими листям і піднесеним стеблом. Виростає воно вгору до 45 сантиметрів, а корінь в товщину збільшується до 15 сантиметрів. Сама гостра частина – це верх кореневища.
Така трава нагадує наш слов’янський хрін звичайний. Існує ще другий сорт – це хон-васабі, який має дуже насичений смак і більш якісний, тому коштує набагато дорожче.
А також третій – васабі-дайкон (хрін васабі), набагато дешевше інших, тому що його набагато легше виробляти.
Японський хрін вперше почали вирощувати в десятому столітті. На сьогодні його масово культивують на городах і берегах гірських річок в Японії, на плантаціях Китаю, США, Нової Зеландії та Кореї. У цих країнах продукт також не дешевий, незважаючи на його виробництво.
Багато ресторани замість оригіналу застосовують штучні пасти, порошки, таблетки, які мають лише малу частку рослини, а все інше – барвники, добавки, спеції (гірчиця). Вони імітують натуральний колір і смак. З чого роблять васабі, ми вже знаємо, тепер розглянемо, чим він корисний і шкідливий для нас.
Корінь містить білкові та леткі (ізотіоціанати) речовини, синігрин, вітамін А, В6, С, глікозиди, фолат, ніацин, клітковину, ефірні олії і мікроелементи.
Васабі має наступні корисні властивості:
Шкоду японський корінь завдає тим, у кого проблеми з травленням. Він загострює гіперацидний гастрит, виразку шлунка і кишечнику, холецистит, гепатит, панкреатит. Якщо вживати його у великих кількостях для не звик організму, він може спровокувати підвищення тиску у здорової людини.
Свіжа приправа тонко пахне редисом, а на смак пекучий, нагадує чимось наші хрін і гірчицю. Її застосовують як заправку до салатів, м’яса, риби, суші, сасимі, маринадів і соління. Дуже добре поєднується з соєвим соусом, кунжутним насінням, горіхами або горіховою пастою, лаймом і лимоном.
до Речі, завдяки протигрибковій і протимікробній дії васабі, можна без побоювань є суші з сирою рибою.
Але крім коріння, в кулінарії використовують ще молоді пагони, листя і стебло. З них готують в Японії темпуру. Рослина миють під проточною водою, ріжуть невеликими шматочками, обсмажують у фритюрі до хрусткої скоринки. Це блюдо дуже ніжне всередині.
Готувати зелену приправу потрібно в невеликій кількості, тому що він втрачає свій аромат і смак, якщо трохи постоїть в холодильнику. Якщо купуєте його, то обов’язково дивіться склад. Крім васабі-дайкона, можна придбати штучний сурогат з хрону звичайного, кукурудзяного крохмалю, барвника і гірчиці.
Існує кілька рецептів васабі:
На замітку. При приготуванні пасти з порошку можна застосувати замість води лимонний сік. Тільки тоді у вас вийде досить гострий соус з лимонним присмаком. Зберігати готовий продукт слід в герметичній посуді.
Салат з соусом, васабі:
Овочі та зелень миємо, подрібнюємо до потрібного нам розміру. З’єднуємо ці складові. Заправляємо сметаною, за смаком додаємо пасту, розмішуємо.
Такий салат сприяє обміну речовин і легко засвоюється.
Горішки в соусі васабі:
Змішуємо соєвий соус і зелений, додаємо туди мед для солодощі. Перемішуємо добре разом з горіхами. Потім розкладаємо на деко, в який попередньо застелити папером для випічки.
Прогріваємо духовку до 200 градусів, у неї ставимо запікати 10 хвилин наші гостренькі горішки.
червона риба Запечена з соусом, васабі:
Нарізаємо м’ясо риби на невеликі шматочки. Змішуємо краплю кунжутного масла з пастою і крихтою сухарів. Намазуємо кожен шматочок приготованою сумішшю. Запікаємо в духовці, нагрітій до 170 градусів близько 20 хвилин.
Насичений смаком і запахом лосось пробудить апетит у ваших рідних.
Заправка з васабі для салатів:
Кількість кожного інгредієнта визначаємо по своєму смаку. Головне – змішати в однорідну суміш, якщо треба трохи посолити і поперчити.
Така заправка подається в основному до смаженої яловичині або до овочевого салату. Зверху можна трохи присипати кунжутним насінням.
Крекери з сиру і васабі:
Кухонним комбайном збиваємо борошно, сіль, масло до крихти. Додаємо натертий сир. Змішуємо зелену приправу з ложкою води, цю суміш додаємо в тісто. Замішуємо його. Потім кладемо в харчовій пакет, відправляємо на 20 хвилин у холодильник. Тим часом розігріваємо нашу духовку до 180 градусів.
Готове тісто розгортаємо в три міліметра товщиною, вирізаємо крекери різної форми. Деко застеляємо папером для випічки викладаємо фігурки, випікаємо хвилин 15 до жовтого кольору. Студим. Якщо не вистачає гостроти вам, тоді маку крекери додатково в соус.
Любителям гострих відчуттів рекомендую спробувати пекучого і ароматного васабі. Вживайте на здоров’я!