Досить часто, вивчаючи новий рецепт, молоді господині стикаються з таким поняттям, як «водяна баня». Якщо звернутися за його тлумаченням до Вікіпедії, то приходиш у стан повного трансу і страху, що приготувати смачну і цікаву страву не вийде, через відсутність спеціальної технічної освіти. Насправді ж, такий спосіб розігріву продуктів елементарний, і з ним впорається будь-яка, навіть зовсім недосвідчена в кулінарії жінка.

Для чого потрібна водяна баня?

Потреба в цьому процесі виникає в таких випадках:

  • водяна баняПотрібно розтопити ті інгредієнти майбутньої страви, які схильні до пригорання і прилипання, якщо їх нагрівати на відкритому вогні;
  • Є потреба прогріти продукти до температури, що дорівнює +50-+60 градусів. Це актуально при власноручному виготовленні косметичних масок;
  • Необхідно самостійно виготовити цілющі трав’яні настої або відвари з рослин, які втрачають свої лікарські властивості від впливу високих температур;
  • Потрібно підігріти продукти, які при сильному розігріві можуть змінити свою первісну структуру, желатин або жовток, наприклад.

Кілька основних правил організації та використання водяної бані

Щоб страва вийшла не тільки смачна, але і нагадувало свій оригінал, побачений на картинці в книжці рецептів, важливо дотримуватися кількох рекомендацій щодо того, як зробити водяну баню вдома:

  • Нижня посудина повинна мати товсті стінки і таке дно, що дозволить уникнути бурхливого кипіння і попадання водяних крапельок у продукт, який розтоплюється;
  • Перед тим як розтопити шоколад на водяній бані, дно основної, тобто нижньої, тари вистелити шматком щільного рушника або лляної тканини, що теж зменшить інтенсивність кипіння;
  • Посудина, що знаходиться зверху, повинна бути підібрана з таким урахуванням, щоб її стінки могли зависнути в повітрі, а дно ледь торкалося поверхні води;
  • емності для приготування страв на водяній баніГотуючи таким способом крем або інший продукт, його потрібно постійно помішувати, не допускаючи пригорання, і не упускаючи мить, коли необхідно припинити розігрів, досягнувши необхідної консистенції;
  • Мед або олія будуть розтоплені правильно, якщо верхню тару опустити в нижню тільки після закипання води в останній;
  • У школі нам показували, як працює лабораторна водяна баня. Тоді вчителі наголошували, що верхню посудину закривати не потрібно, інакше не зможете контролювати її вміст і відслідковувати його стан. У випадку з відварами цілющих трав кришка потрібна, оскільки саме вона буде перешкоджати випаровуванню ефірних олій рослин;
  • Якщо доводиться справлятися з посудинами одного розміру, до верхньої потрібно прилаштувати хоч якусь подобу ручок, або спробувати підвісити її. В іншому випадку вчасно дістати і не обпектися просто не вийде.

Приклади використання водяної бані

Спершу наводимо детальну інструкцію, як приготувати торт медовик із кремом на водяній бані.

Список потрібних продуктів виглядає так:

  • крем на водяній баністакан молока;
  • півсклянки сметани;
  • вершкове масло – 360 г;
  • дві склянки цукру-піску;
  • дві столові ложки натурального меду;
  • 4 свіжих яйця;
  • 4 столових ложки порошку какао;
  • 2-3 склянки, доверху наповнені пшеничним борошном;
  • пакетик ванільного цукру і 2 ч. л. кухонної соди.

Далі медовик готується так:

  • Щоб зробити крем, в мисці потрібно змішати і збити одне яйце, половину склянки цукру, ванілін і борошно. Потім у суміш влити молоко, і все розмішати до однорідного стану;
  • Потім крем ставлять на водяну баню, повільно доводять до кипіння і знімають. До нього додається сметана 200 г заздалегідь розм’якшеного вершкового масла;
  • Перед тим, як розтопити мед на імпровізованій водяній бані, його потрібно змішати зі 100 г вершкового масла, склянкою цукру і одним яйцем. Усе це потрібно нагрівати доти, поки маса не набуде однорідної консистенції;
  • Потім тісто знімається, в нього швидко додаються два яйця, і все це знову прогрівається протягом 4-х хвилин;
  • глазур на водяній баніТепер в тісто додається сода, це викликає триразове збільшення первинного об’єму вмісту миски. Як тільки солодка суміш перестане рости, ви можете додати стільки борошна, щоб тісто стало таким, як на пельмені, а то і набагато м’якшим;
  • Основі для медовика потрібно дати «відпочити» під плівкою 20 хвилин.
  • Протягом цього часу слід приготувати глазур, яка складається з 4 ложок сметани, 4-х ложок какао і цукру, 60 г масла. Все це теж потрібно довести до кипіння саме на водяній бані;
  • З «відпочилого» тіста формують 6-8 коржів, які випікаються в духовці при температурі +200 градусів. Кожен корж печеться не довше 10 хвилин.

Після випікання залишиться тільки надати коржам однакової й акуратної форми, перемастити кремом і залити торт глазур’ю.

Для повноти картини наводимо рецепт бісквіта, який теж готується на водяній бані. З продуктів знадобиться:

  • борошно 130 г;
  • цукор або пудра з нього – 140 г;
  • картопляний крохмаль – 50 г;
  • яйця – 5 шт.

З усіма цими інгредієнтами потрібно поступити так:

  • рецепт бісквіта на водяній баніЩоб отримати бісквітне тісто у посудині необхідно змішати цукор і яйця, помістити її на водяну баню і постійно збивати, поки суміш не нагріється до +40-+50 градусів;
  • Не перестаючи збивати, тара знімається з бані, і в неї вводиться крохмаль і борошно;
  • У цьому варіанті бісквіта в основу можна додати мелені горіхи, мак та родзинки;
  • Тісто викласти у форму, змащену вершковим маслом, посипану панірувальними сухарями або сухою манкою;
  • Бісквіт відразу ставиться в духовку, розігріту до 200-220 градусів і печеться протягом півгодини.

Для прикраси можна приготувати білковий крем, все на тій же водяній бані. Готується він з 2-х яєць, 10 г ванільного цукру, 120 г звичайного цукру, 1 дрібки лимонної кислоти. Спочатку нам необхідно акуратно відокремити білки від жовтків, оскільки останні в білковий крем не входять. У миску з білками засипаються обидва види цукру і лимонна кислота.

Усе це збивається міксером протягом кількох хвилин, після чого посудина поміщається на киплячу водяну баню. Там майбутній крем прогрівається і безперервно збивається 10-12 хвилин, поки він не стане щільним і не збільшиться в об’ємі. Потім тара знімається, а крем, що знаходиться в ній, збивається ще 3-4 хвилини. За своїм зовнішнім виглядом і консистенцією готовий продукт повинен нагадувати зефір.

Як бачите, застосування такого нескладного методу допомагає створювати справжні дива кулінарії. Вдалих страв вам і смачного!