Що вже й говорити: хліб усьому голова. З цим важко не погодитися: до будь-якої страви, поданої на сніданок, обід або вечерю, завжди додається шматочок — другий хліба, і без нього ми просто не уявляємо свого життя. І якщо будь-який інший продукт харчування ми з легкістю можемо викреслити з раціону, то цей борошняний виріб — навряд чи.
Одним з найбільш корисних і смачних видів є хліб з гречаного борошна. На жаль, сьогодні ця мука не користується особливою популярністю, а між тим вона володіє масою корисних властивостей.
Все те, чим так корисна звична та улюблена нами гречана каша, міститься і в борошні. Воно є справжнім джерелом корисних речовин, тому що містить в собі вітаміни РР, В1, В2, В5, В6, В9, Е, А, велику кількість мікроелементів, таких як залізо, цинк, калій, молібден, фосфор, марганець, магній, мідь, натрій, кальцій, йод, вісім необхідні амінокислоти (в числі яких мелатонін, гліцин, лізин, треонін, метіонін, фенілаланін та ін), антиоксиданти.
Користь гречаного борошна зумовлена високим вмістом у ньому рослинного білка, а тому страви, приготовані з нього, рекомендовані в дієтичному харчуванні (наприклад, при ожирінні, цукровому діабеті, порушенні обміну речовин). Воно відрізняється низьким вмістом жирів, цукру і клейковини, зате складних вуглеводів і клітковини в ньому величезна кількість.
Страви з цього продукту сприяють очищенню організму від шлаків, токсинів, радіонуклідів і зайвої рідини: клітковина (грубі харчові волокна) вбирають шкідливі речовини і сприяють їх виведенню природним шляхом.
Цей продукт є унікальним компонентом: його можна додати в будь-яку страву (локшину, пиріжки, оладки, млинці, торти тощо), але найчастіше, звичайно ж, його використовують для приготування хліба.
Калорійність такого хліба становить 227,65 ккал/ 100 г.
Зверніть увагу! Як вже говорилося вище, гречане борошно практично не містить клейковини (глютену), тому в процесі приготування виникають труднощі з вимішуванням тіста. Для того щоб замісити тісто, необхідно додати в нього трохи пшеничного або житнього борошна або сухої пшеничної клейковини.
Сьогодні практично в будь-якому магазині чи супермаркеті можна придбати буханець на будь-який смак. Але погодьтеся, що самий смачний і корисний продукт — це той, який приготовлений вдома самостійно, «з душею». Ви можете спекти гречаний хліб як в духовці, так і в хлібопічці, благо рецептів приготування існує безліч.
Сьогодні ми запропонуємо вам найбільш смачні, оригінальні і популярні рецепти гречаного хліба.
Інгредієнти:
У теплій воді повністю розчиняємо цукор і дріжджі. Настоюємо 6 хвилин, після чого додаємо сироватку і частинами вводимо 250 г білого борошна. Щільно замотуємо ємність з опарою харчовою плівкою і ставимо в тепле місце, де немає протягів на 3 години.
За цей час опара збільшиться в два рази і покриється пухирцями. Це значить, що саме час замішувати тісто. Для цього додаємо до опари молоко, оливкову олію, солимо і ретельно вимішуємо. Потрохи додаємо в тісто гречане борошно і перемішуємо. Тепер додаємо просіяне житнє.
Посипаємо тісто горіхами, перемішуємо, після чого вводимо ще 130 г пшеничного борошна, формуємо з нього колобок, кладемо у велику ємність, накриваємо її зверху рушником і залишаємо на годину. Дістаємо тісто, яке піднялося, обминаємо протягом півхвилини і знову відставляємо підніматися на 45 хвилин.
Після того як тісто піднялося, викладаємо його у форму, змазану олією, і відправляємо в попередньо розігріту до 180° C духовку на 50-55 хвилин. Повністю охолоджуємо хліб. Приємного апетиту!
Інгредієнти:
Всі інгредієнти всипаємо в чашу хлібопічки, вибираємо на ній режим «Цільнозерновий хліб» і задаємо час 3 години 15 хвилин.
Часто в такому рецепті традиційного гречаного хліба в хлібопічці фігурує гречаний мед. Але як відомо, після термообробки будь-який мед перетворюється на отруту, тому якщо ви хочете приготувати справді корисне блюдо, від цього інгредієнта краще відмовитися. Втім, якщо ви вживаєте таку випічку лише зрідка, можна додати в тісто столову ложку меду (замість цукру).
Інгредієнти:
Всипаємо в чашу хлібопічки всі інгредієнти, вибираємо основний режим випікання, розмір і тип скоринки і вмикаємо хлібопічку. Готовий хліб викладаємо на рушник і остуджуємо.
Інгредієнти:
Додаємо всі інгредієнти (крім маку, льону та горіхів) в чашу хлібопічки, вибираємо основний режим, задаємо тип скоринки і розмір булки. За кілька хвилин до закінчення замісу тіста всипаємо в хлібопічку мак, насіння льону і горішки. Щоб уникнути деформації буханця після випічки охолоджуйте його, поклавши набік.
Інгредієнти:
У велику ємність насипаємо обидва види борошна, додаємо дріжджі і солимо. Зсипаємо борошно гіркою, в середині її робимо поглиблення і вливаємо в нього воду, змішану з молоком і цукром. Гарненько вимішуємо тісто, формуємо з нього колобок, кладемо в глибокий посуд, накриваємо його рушником і відставляємо в тепле місце, захищене від протягів, на 1 годину.
Після того як тісто підійде, всипаємо в нього насіння, знову вимішуємо з нього кулю і ставимо в тепле місце приблизно на 35 хвилин.
Після того як тісто істотно збільшиться в розмірах, робимо на ньому кілька невеликих надрізів і ставимо в попередньо розігріту до 220° C духовку приблизно на 40 хвилин. Дістаємо коровай, остуджуємо і насолоджуємося.