Пісочне тісто без яєць для пирога і печива
Випічка з пісочного тіста виходить настільки розсипчастою і ніжною, що просто тане у роті. Однак, щоб домогтися такого результату, тісто потрібно правильно замісити. Якщо враховувати деякі кулінарні тонкощі в процесі приготування, то у вас вийде ідеальне пісочне тісто без яєць. Спробуємо?
Що потрібно знати про пісочне тісто?
З розсипчастого пісочного тіста випікають пироги, торти, печиво, в тому числі і всім відомий «Кураб’є». А щоб випічка не вийшла твердою і жорсткою, потрібно дотримуватися кількох нескладних правил:
- Температура інгредієнтів, що використовуються для замішування тіста, повинна бути приблизно однаковою. Так, вершкове масло (маргарин) не варто заморожувати, але воно повинно бути твердим, а рідка основа – холодною.
- Важливий температурний поріг приміщення, де буде замішуватися тісто. Бажано, щоб у ньому було прохолодно.
- Секрет розсипчастого тіста полягає у використанні великої кількості вершкового масла або маргарину.
- Борошно обов’язково потрібно просіяти, щоб наситити тісто киснем. Потім борошно перетирається з маргарином або маслом.
- Важливо суворо дотримуватися пропорції інгредієнтів. Борошна має бути в два рази менше, ніж маргарину або масла.
- Вимішувати пісочне тісто рекомендується тільки руками, але не дуже довго, щоб масло не розтануло.
- Цукор краще перемолоти в пудру, тоді тісто вийде дуже розсипчастим.
- Пісочне тісто для пирогів та іншої випічки зазвичай замішують без яєць, оскільки вони роблять його більш жорстким. Однак у разі необхідності, наприклад, якщо ви замішуєте велику порцію тіста для пирогів, можна додати яєчний жовток.
- Готове тісто необхідно помістити в холодильник мінімум на півгодини, щоб воно «відпочило».
- Пісочне тісто розкачують, починаючи від центру і потихеньку рухаючись до країв, посипаючи його невеликою кількістю борошна.
Що ж, теорія вивчена, спробуємо на практиці освоїти кілька рецептів.
Смачна випічка за лічені хвилини
Пісочне тісто без яєць для печива можна замісити за кілька хвилин, але головне, дати йому настоятися в холоді хоча б півгодини. До речі, з нього виходять дуже смачні тістечка і тортики.
Склад:
- 2,5-3 ст. просіяного борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 1 ст. цукрової пудри;
- 4 ст. л. сметани;
- ¼ Ч. л. солі.
Приготування:
- Якщо масло заморожене, то залишаємо його на деякий час, щоб воно розм’якло, але не розтануло. Потім масло потрібно гарненько розім’яти виделкою.
- Тепер до олії додаємо цукрову пудру і руками перетираємо інгредієнти. Якщо у вас не пудра, а цукровий пісок, то перетирайте до тих пір, поки його гранули не стануть значно меншими, інакше вони будуть відчуватися в готовій випічці.
- В цукрово-масляну масу додаємо сіль і 2,5 ст. просіяного борошна і все перетираємо.
- Додаємо в тісто сметану і вимішуємо його. Якщо потрібно, додайте ще трохи борошна.
- У нас має вийти м’яке еластичне тісто. Формуємо з нього кульку, закутуємо плівкою і ставимо в холодильник на 30-40 хвилин.
Сирно-пісочна основа для пирогів і печива
Дуже смачною виходить випічка на сирно-пісочному тісті. А якщо її доповнити ягодами або фруктами, то ви створите справжній шедевр кулінарії.
Склад:
- 200 г сиру;
- 50 г цукрового піску або пудри;
- 125 г вершкового масла;
- 1 ч. л. розпушувача для тіста;
- ¼ ч. л. солі;
- 200-250 г просіяного борошна.
Приготування:
- В мисці з високими бортиками змішуємо сир і масло, перемішуємо інгредієнти виделкою.
- Тепер додаємо в сирно-вершкову суміш цукровий пісок і сіль. Якщо ви хочете, щоб випічка вийшла солодкою, додайте більше цукру.
- Змішуємо отриману масу до однорідності, а потім до її акуратно просіваємо через сито розпушувач для тіста. До речі, якщо немає під рукою розпушувача, його можна замінити содою, але тільки попередньо погасіть її оцтом або лимонним соком.
- Тепер таким же чином, як і розпушувач, через сито додаємо в тісто борошно. Додавати його потрібно невеликими порціями, не перестаючи перемішувати тісто.
- Викладаємо наше тісто на притрушену борошном робочу поверхню і вимішуємо його руками до еластичності. Готове тісто скачуємо в кульку, загортаємо харчовою плівкою і ставимо в морозильну камеру на 15 хвилин, а потім можна приступати до випічки.
Готуємо разом з Юлією Висоцькою
В одній із своїх передач Юлія Висоцька поділилася рецептом пирога з сиром і сливами на пісочному тісті. З такого тіста можна випікати не тільки пироги, але і печиво, а також смачні тортики. Цей рецепт припускає додавання курячого жовтка, щоб тісто гарненько скріпилось.
Склад:
- 0,5 ст. мелених волоських горіхів;
- 250 г просіяного борошна;
- ¼ ч. л. солі;
- 130 г вершкового масла;
- 1 курячий жовток;
- 2-3 ст. л. відфільтрованої холодної води.
Приготування:
- Горіхи подрібнюємо у блендері змішуємо з борошном і сіллю.
- Масло вершкове дрібно нарізаємо і додаємо борошно та горіхи. Перетираємо всі компоненти.
- Додаємо жовток і все перемішуємо міксером, поступово додаючи холодну воду.
- Коли отримана маса стане однорідною і буде схожою на тісто, продовжуємо вимішувати її руками. Ось таке тісто у нас повинно вийти.
Пісочне тісто легко вимісити навіть починаючому кулінару. Освоюйте нові рецепти і готуйте із задоволенням! Приємного апетиту!