Паштет з риби – це не тільки чудова закуска для святкового столу, але і відмінний спосіб урізноманітнити звичне меню. У рядку паст з морепродуктів пальму першості за популярністю впевнено тримає фаршмак. Є чимало рецептів, що описують, як його готувати, – ми розглянемо варіації паштету з оселедця по-одеськи.
Інтернаціональне блюдо
Недосвідчені господині, почувши своєрідну назву «форшмак», зададуть цілком логічне запитання: що це таке? Судячи з назви, страва має німецьке коріння (з цієї мови перекладається як «закуска»). Якщо розглядати базові інгредієнти (оселедець, цибуля, яблуко), то це щось дуже близьке до єврейської кухні. Але в куховарських книгах і рецептах в інтернеті часто дається визначення «по-одеськи», що вносить остаточне сум’яття в питання походження форшмаку. Насправді, блюдо дійсно з’явилося в Німеччині, тільки готувалося з рубленого м’яса і подавалося гарячим. Євреї ж придумали готувати його з оселедця. А оскільки в Одесі громада цього народу дуже численна, рецепт, обростаючи варіантами (додаванням хліба, імбиру, лимона, моркви), отримав назву «форшмак по-одеськи».
4 рецепти форшмаку
Найважливіше в приготуванні форшмаку – це «правильний» оселедець. Він повинен бути слабосолений. Якщо ж ви купили трохи пересолену рибу, її потрібно замочити на кілька годин у молоці або чаї.
Класика жанру
Єврейська теща перевіряла, чи підходить її синові наречена з того, як молода дівчина готувала. І всі наречені, які тріпотіли від хвилювання готували форшмак по-єврейськи, адже зіпсувати рецепт приготування цієї страви складно навіть новачкові в кулінарії.
Інгредієнти:
- 2 оселедця середнього розміру;
- 1 кисло-солодке яблуко;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 1 морква;
- 90 г домашнього вершкового масла;
- 150 г білого батона;
- 500 мл нежирного молока;
- 2 зварених круто яйця;
- перець (за вашим смаком).
Приготування:
- Відварюємо моркву.
- Хліб нарізаємо тонкими шматочками і заливаємо молоком на 5-10 хвилин.
- Розбираємо оселедець, видаляємо плавники і всі кісточки, ріжемо на невеликі шматочки разом з ікрою і молоками.
- Знімаємо шкірку з яблука, ріжемо на квадратики, видаливши серцевину.
- З допомогою віночка збиваємо масло.
- Змішуємо всі інгредієнти, перчимо і подрібнюємо блендером.
- Прикрашаємо страву зеленню або маслинами, подаємо на крекерах, чіпсах, тостах або запеченій картоплі.
У деяких рецептах описують, як готувати форшмак по-єврейськи з яблуком, ця базова версія доповнюється смаженою цибулею, солоним огірком (1-2 шт.) і навіть вареною картоплею (2 шт.).
По-одеськи
Форшмак, що отримав назву «по-одеськи», припускає додавання досить сильних спецій.
Інгредієнти:
- 1 великий оселедець;
- 2 цибулини;
- 1 яблуко кисло-солодкого сорту;
- 90 г домашнього масла вершкового;
- 1 зварене круто яйце;
- 3 зубки часнику;
- по 0,5 ч. л. сухого імбиру, коріандру і перчика.
Приготування:
- Розбираємо рибу, видаляючи хребет разом з реберними кістками, знімаємо шкірку.
- Нарізаємо 1/3 рибини маленькими кубиками.
- Яблуко очищаємо від шкірки, 1/3 нарізаємо невеликими скибочками.
- Змішуємо оселедець з яблуком.
- Цибулю дрібно шаткуємо.
- За допомогою блендера змішуємо рибу, яка залишилася з яблуком, цибулею, часником, яйцем і маслом.
- Додаємо спеції.
- З’єднуємо з нарізаними компонентами, перемішуємо, ставимо в холодильник на 1 годину.
- Подаємо на блюді або намазуємо на тости, хліб.
Рецепт без яєць
Ця технологія приготування дозволить отримати форшмак за 10 хвилин, заощадивши час на відварюванні яєць.
Інгредієнти:
- 1 жирний оселедець;
- 1 цибулина;
- 3 скибочки несвіжого батона;
- 200 г домашнього вершкового масла;
- 1 ст. л. столового оцту;
- ?1 ч. л. соди;
- 50 мл оливкової олії.
Приготування:
- Оселедець чистимо, видаляємо кістки і нарізаємо невеликими шматочками.
- У батона зрізаємо кірки і поливаємо його оцтом.
- У чашу блендера складаємо рибу, хліб, очищену і розрізану навпіл цибулину, подрібнюємо компоненти.
- Підмішуємо в суміш вершкове масло.
- Поступово вливаємо оливкове масло, не перестаючи помішувати.
- Додаємо соду, ще раз добре перемішуємо. Закуска готова.
Гарячий паштет
Винахідливі одеситки з’єднали німецьку версію приготування паштету з м’яса з єврейською рибною – і вийшло смачне гаряче блюдо.
Інгредієнти:
- 350 г курячої або телячої м’якоті;
- 1 великий оселедець;
- 2-3 скибочки білого батона;
- 200 г не дуже жирної сметани;
- 2 сирих яйця;
- 2 відварені картоплини;
- 100 г масла вершкового;
- перчик (на ваш смак).
Приготування:
- Хліб замочуємо на 5 хвилин в кип’яченій воді.
- Сир натираємо на крупній тертці.
- М’ясо з батоном подрібнюємо блендером або м’ясорубкою.
- Рибку очищаємо, видаляємо кістки і теж подрібнюємо.
- Додаємо яйця, сметану і картоплю, перчимо, перемішуємо.
- Форму для випікання змащуємо маслом, посипаємо половиною сиру.
- Викладаємо масу, розрівнюємо і знову присипаємо сиром.
- Відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів. Подаємо у вигляді гарячої закуски.
Нагодувати багато гостей? Порадувати смачненьким близьких? З будь-яким з цих завдань впорається фаршмак по одеськи. Вибір найбільш відповідного опису, як готувати цю оригінальну закуску, за вами. До того ж її можна доповнювати компонентами на свій розсуд, додаючи цій інтернаціональній страві нові й нові нюанси смаку.