Паштет з риби – це не тільки чудова закуска для святкового столу, але і відмінний спосіб урізноманітнити звичне меню. У рядку паст з морепродуктів пальму першості за популярністю впевнено тримає фаршмак. Є чимало рецептів, що описують, як його готувати, – ми розглянемо варіації паштету з оселедця по-одеськи.

Інтернаціональне блюдо

форшмак

Недосвідчені господині, почувши своєрідну назву «форшмак», зададуть цілком логічне запитання: що це таке? Судячи з назви, страва має німецьке коріння (з цієї мови перекладається як «закуска»). Якщо розглядати базові інгредієнти (оселедець, цибуля, яблуко), то це щось дуже близьке до єврейської кухні. Але в куховарських книгах і рецептах в інтернеті часто дається визначення «по-одеськи», що вносить остаточне сум’яття в питання походження форшмаку. Насправді, блюдо дійсно з’явилося в Німеччині, тільки готувалося з рубленого м’яса і подавалося гарячим. Євреї ж придумали готувати його з оселедця. А оскільки в Одесі громада цього народу дуже численна, рецепт, обростаючи варіантами (додаванням хліба, імбиру, лимона, моркви), отримав назву «форшмак по-одеськи».

4 рецепти форшмаку

Найважливіше в приготуванні форшмаку – це «правильний» оселедець. Він повинен бути слабосолений. Якщо ж ви купили трохи пересолену рибу, її потрібно замочити на кілька годин у молоці або чаї.

Класика жанру

Єврейська теща перевіряла, чи підходить її синові наречена з того, як молода дівчина готувала. І всі наречені, які  тріпотіли від хвилювання готували форшмак по-єврейськи, адже зіпсувати рецепт приготування цієї страви складно навіть новачкові в кулінарії.

Інгредієнти:

  • класичний форшмак2 оселедця середнього розміру;
  • 1 кисло-солодке яблуко;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 морква;
  • 90 г домашнього вершкового масла;
  • 150 г білого батона;
  • 500 мл нежирного молока;
  • 2 зварених круто яйця;
  • перець (за вашим смаком).

Приготування:

  1. Відварюємо моркву.
  2. Хліб нарізаємо тонкими шматочками і заливаємо молоком на 5-10 хвилин.
  3. Розбираємо оселедець, видаляємо плавники і всі кісточки, ріжемо на невеликі шматочки разом з ікрою і молоками.
  4. Знімаємо шкірку з яблука, ріжемо на квадратики, видаливши серцевину.
  5. З допомогою віночка збиваємо масло.
  6. Змішуємо всі інгредієнти, перчимо і подрібнюємо блендером.
  7. Прикрашаємо страву зеленню або маслинами, подаємо на крекерах, чіпсах, тостах або запеченій картоплі.

У деяких рецептах описують, як готувати форшмак по-єврейськи з яблуком, ця базова версія доповнюється смаженою цибулею, солоним огірком (1-2 шт.) і навіть вареною картоплею (2 шт.).

По-одеськи

Форшмак, що отримав назву «по-одеськи», припускає додавання досить сильних спецій.

Інгредієнти:

  • форшмак по-одеськи1 великий оселедець;
  • 2 цибулини;
  • 1 яблуко кисло-солодкого сорту;
  • 90 г домашнього масла вершкового;
  • 1 зварене круто яйце;
  • 3 зубки часнику;
  • по 0,5 ч. л. сухого імбиру, коріандру і перчика.

Приготування:

  1. Розбираємо рибу, видаляючи хребет разом з реберними кістками, знімаємо шкірку.
  2. Нарізаємо 1/3 рибини маленькими кубиками.
  3. Яблуко очищаємо від шкірки, 1/3 нарізаємо невеликими скибочками.
  4. Змішуємо оселедець з яблуком.
  5. Цибулю дрібно шаткуємо.
  6. За допомогою блендера змішуємо рибу, яка  залишилася з яблуком, цибулею, часником, яйцем і маслом.
  7. Додаємо спеції.
  8. З’єднуємо з нарізаними компонентами, перемішуємо, ставимо в холодильник на 1 годину.
  9. Подаємо на блюді або намазуємо на тости, хліб.

Рецепт без яєць

Ця технологія приготування дозволить отримати форшмак за 10 хвилин, заощадивши час на відварюванні яєць.

Інгредієнти:

  • форшмак без яєць1 жирний оселедець;
  • 1 цибулина;
  • 3 скибочки несвіжого батона;
  • 200 г домашнього вершкового масла;
  • 1 ст. л. столового оцту;
  • ?1 ч. л. соди;
  • 50 мл оливкової олії.

Приготування:

  1. Оселедець чистимо, видаляємо кістки і нарізаємо невеликими шматочками.
  2. У батона зрізаємо кірки і поливаємо його оцтом.
  3. У чашу блендера складаємо рибу, хліб, очищену і розрізану навпіл цибулину, подрібнюємо компоненти.
  4. Підмішуємо в суміш вершкове масло.
  5. Поступово вливаємо оливкове масло, не перестаючи помішувати.
  6. Додаємо соду, ще раз добре перемішуємо. Закуска готова.

Гарячий паштет

Винахідливі одеситки з’єднали німецьку версію приготування паштету з м’яса з єврейською рибною – і вийшло смачне гаряче блюдо.

Інгредієнти:

  • гарячий паштет350 г курячої або телячої м’якоті;
  • 1 великий оселедець;
  • 2-3 скибочки білого батона;
  • 200 г не дуже жирної сметани;
  • 2 сирих яйця;
  • 2 відварені картоплини;
  • 100 г масла вершкового;
  • перчик (на ваш смак).

Приготування:

  1. Хліб замочуємо на 5 хвилин в кип’яченій воді.
  2. Сир натираємо на крупній тертці.
  3. М’ясо з батоном подрібнюємо блендером або м’ясорубкою.
  4. Рибку очищаємо, видаляємо кістки і теж подрібнюємо.
  5. Додаємо яйця, сметану і картоплю, перчимо, перемішуємо.
  6. Форму для випікання змащуємо маслом, посипаємо половиною сиру.
  7. Викладаємо масу, розрівнюємо і знову присипаємо сиром.
  8. Відправляємо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів. Подаємо у вигляді гарячої закуски.

Нагодувати багато гостей? Порадувати смачненьким близьких? З будь-яким з цих завдань впорається фаршмак по одеськи. Вибір найбільш відповідного опису, як готувати цю оригінальну закуску, за вами. До того ж її можна доповнювати компонентами на свій розсуд, додаючи цій інтернаціональній страві нові й нові нюанси смаку.