Сьогодні ми вирушимо в кулінарний світ Чехії і познайомимося з національною стравою цієї прекрасної країни – «Вепровим коліном». Рецепт рульки по-чеськи популярний у всьому світі. Традиційно подається ця страва з овочевим гарніром і пивом темного сорту.

Класичний рецепт свинячої рульки по-чеськи

Щоб спробувати цю неймовірно смачну страву, необов’язково йти в ресторан. Її з легкістю можна приготувати і в домашніх умовах. Вивчаємо рецепт і створюємо власний кулінарний шедевр.

Увага: перед приготуванням шкірку свинячої рульки потрібно ретельно почистити ножем.

Інгредієнти:

приготування свинячої рульки

  • 1,5 кг свинячої рульки;
  • 3 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 3-4 яблука;
  • 0,4 кг свіжої капусти;
  • 0,4 кг квашеної капусти;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • 1 ст. л. цукру-піску;
  • сіль;
  • корінь імбиру;
  • рослинна олія;
  • 3-4 ст. л. майонезу;
  • мелений чорний перець;
  • 2-3 лаврових листків.

Приготування:

  1. Рульку промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися. У каструлю додаємо очищені овочі – цибулину і моркву.

Порада: вибирайте м’ясисту, але не занадто жирну рульку.

  1. Варимо рульку протягом 1-2 годин. Точний час залежить від її розміру. За 15 хвилин до закінчення процесу варіння додамо ½ ст. л. солі і лаврові листочки.
  2. Свіжу білоголову капусту шаткуємо, додамо трохи солі і розминаємо її гарненько руками, щоб вона дала сік.
  3. Цибулю, що залишилася, чистимо і пасеруємо хвилин п’ять на рослинній олії. Найкраще для цієї мети використовувати товстостінну каструлю, в якій потім будете тушити капусту.
  4. Додамо до цибулі терту моркву і продовжимо пасерувати овочі 3-4 хвилини.
  5. До овочів викладаємо свіжу капусту і тушкуємо 15 хвилин. Потім додаємо квашену капусту.
  6. З яблук вирізаємо серединки і шаткуємо їх маленькою соломкою.
  7. Додаємо яблука до овочів і тушкуємо протягом двадцяти хвилин, помішуючи. Рівень конфорки повинен бути мінімальним.
  8. За п’ять хвилин до закінчення тушіння додаємо цукор і пробуємо капусту на готовність.
  9. Готуємо соус. Натираємо імбир, а зубчики часнику подрібнюємо ножем.
  10. Додаємо майонез і за смаком мелений чорний перець та перемішуємо.
  11. Готову рульку виймаємо і викладаємо у термостійку форму, змащену олією.
  12. Щедро змащуємо рульку приготованим соусом.
  13. Запікаємо рульку по-чеськи у духовці протягом 20-25 хвилин при температурі 190-200 градусів.
  14. Подаємо рульку до столу з приготованим овочевим гарніром.

Пікантна рулька до святкового столу

Неймовірно смачною і ароматною виходить свиняча рулька в пиві. Її рецепт в духовці ми зараз з вами розглянемо. Ця страва – ідеальний варіант для святкового столу.

Інгредієнти:

рулька свиняча в пиві

  • 1,5 кг свинячої рульки;
  • 0,5 л темного пива;
  • 3 ст. л. меду;
  • 2 цибулини;
  • гілочки свіжої петрушки;
  • болгарський перець;
  • морква;
  • 2 помідори;
  • за смаком селера;
  • за смаком гвоздика;
  • купаж перців;
  • 2-3 лаврових листків;
  • 5-6 картоплин;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • сіль.

Приготування:

  1. Підготуємо рульку і викладемо її в каструлю. Додамо сіль, подрібнену селеру, гвоздику і суміш перців.
  2. Болгарський перець, моркву, помідори і цибулю чистимо, розрізаємо на кілька частин і додаємо до рульки.
  3. Вливаємо 0,25 л пива і стільки очищеної води. Увага: рідина не повинна повністю покривати рульку і овочі.
  4. Накриваємо каструлю і варимо рульку з овочами на мінімальному рівні конфорки протягом двох годин. Періодично потрібно зверху поливати м’ясо бульйоном.
  5. Після закінчення зазначеного часу залишимо рульку остигати в бульйоні.
  6. Картоплю чистимо й нарізаємо. Жаростійку форму змащуємо рослинною олією і викладаємо картоплю та рульку.
  7. Пиво, яке залишилося, змішайте з медом та подрібненим часником. Перемішуємо і отриманим соусом заливаємо м’ясо.
  8. Запікаємо рульку з картоплею при температурі 200-210 градусів протягом двадцяти хвилин.
  9. Потім знижуємо температуру до 180 градусів і продовжуємо запікати страву до готовності. Періодично поливаємо м’ясо виділеним соком.
  10. Готову страву прикрашаємо гілочками свіжої петрушки і подаємо до столу.

Якщо ви любите гострі страви, доповніть рецепт рульки у пиві по-чеськи соєвим соусом і гірчицею.

Готуємо соковиту рульку в мультиварці

Досить швидко готується свиняча рулька в мультиварці. Основна перевага такого способу приготування страви в тому, що не потрібно стежити, щоб м’ясо не пригоріло, і воно вийде ніжним та соковитим. Попередньо рульку потрібно замаринувати. На це піде 5-6 годин.

Інгредієнти:

свиняча рулька в мультиварці

  • 1 кг свинячої рульки;
  • 0,5 л темного пива;
  • за смаком часник;
  • 2-3 лаврові листочки;
  • за смаком кмин;
  • перець запашний;
  • 1 ч. л. коричневого цукру;
  • оливкова олія;
  • сіль.

Приготування:

  • Спочатку потрібно замаринувати рульку.
  • Підготуємо рульку: почистимо шкірку і промиємо м’ясо.
  • Викладаємо рульку в каструлю і заливаємо пивом.
  • Додаємо цукор і сіль.
  • Приправляємо м’ясо кмином, запашним перцем і додаємо лаврове листя.
  • Часник подрібнюємо і додаємо в маринад.
  • Накриваємо ємність і залишаємо рульку в прохолодному приміщенні на шість годин.
  • Після закінчення зазначеного часу виймаємо рульку й обсушуємо.
  • По всій поверхні гомілки робимо неглибокі надрізи і вкладаємо в них пластинки часнику.
  • В мультичашу наливаємо 1 ст. л. оливкової олії (можна будь-яку іншу рослинну олію) і викладаємо рульку.
  • Заливаємо рульку залишками маринаду.
  • Виставляємо опцію «Мультиповар». Оптимальний температурний поріг – 120 градусів.
  • Готуємо рульку протягом двох годин.
  • По звуковому сигналу залишаємо рульку в мультиварці на півгодинки, щоб вона, як кажуть, дійшла.
  • Ось тепер можна подавати рульку до столу, додавши свіжу зелень.

Господиням на замітку

При купівлі рульки зверніть увагу на такі нюанси:

  • краще купувати м’ясо молодої тварини віком до двох років;
  • м’яке і м’ясисте м’ясо з задньої ноги;
  • вага рульки повинна бути близько 1,2-1,8 кг, а якщо вона важить більше, значить, тварина була дуже стара;
  • якщо ви збираєтеся рульку готувати відразу, то купуйте охолоджений продукт;
  • розморожувати м’ясо потрібно в природних умовах, не використовуючи мікрохвильову піч та інші кухонні гаджети.

Свиняча рулька по-чеськи – смачна, ароматна і легка у приготуванні страва. До того ж вона досить економна. Вибирайте рецепт на свій смак і створюйте власні кулінарні шедеври. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!