Рулька: рецепт по-чеськи в духовці і мультиварці
Сьогодні ми вирушимо в кулінарний світ Чехії і познайомимося з національною стравою цієї прекрасної країни – «Вепровим коліном». Рецепт рульки по-чеськи популярний у всьому світі. Традиційно подається ця страва з овочевим гарніром і пивом темного сорту.
Класичний рецепт свинячої рульки по-чеськи
Щоб спробувати цю неймовірно смачну страву, необов’язково йти в ресторан. Її з легкістю можна приготувати і в домашніх умовах. Вивчаємо рецепт і створюємо власний кулінарний шедевр.
Увага: перед приготуванням шкірку свинячої рульки потрібно ретельно почистити ножем.
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинячої рульки;
- 3 цибулини;
- 2 морквини;
- 3-4 яблука;
- 0,4 кг свіжої капусти;
- 0,4 кг квашеної капусти;
- 4-5 зубчиків часнику;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- сіль;
- корінь імбиру;
- рослинна олія;
- 3-4 ст. л. майонезу;
- мелений чорний перець;
- 2-3 лаврових листків.
Приготування:
- Рульку промиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися. У каструлю додаємо очищені овочі – цибулину і моркву.
Порада: вибирайте м’ясисту, але не занадто жирну рульку.
- Варимо рульку протягом 1-2 годин. Точний час залежить від її розміру. За 15 хвилин до закінчення процесу варіння додамо ½ ст. л. солі і лаврові листочки.
- Свіжу білоголову капусту шаткуємо, додамо трохи солі і розминаємо її гарненько руками, щоб вона дала сік.
- Цибулю, що залишилася, чистимо і пасеруємо хвилин п’ять на рослинній олії. Найкраще для цієї мети використовувати товстостінну каструлю, в якій потім будете тушити капусту.
- Додамо до цибулі терту моркву і продовжимо пасерувати овочі 3-4 хвилини.
- До овочів викладаємо свіжу капусту і тушкуємо 15 хвилин. Потім додаємо квашену капусту.
- З яблук вирізаємо серединки і шаткуємо їх маленькою соломкою.
- Додаємо яблука до овочів і тушкуємо протягом двадцяти хвилин, помішуючи. Рівень конфорки повинен бути мінімальним.
- За п’ять хвилин до закінчення тушіння додаємо цукор і пробуємо капусту на готовність.
- Готуємо соус. Натираємо імбир, а зубчики часнику подрібнюємо ножем.
- Додаємо майонез і за смаком мелений чорний перець та перемішуємо.
- Готову рульку виймаємо і викладаємо у термостійку форму, змащену олією.
- Щедро змащуємо рульку приготованим соусом.
- Запікаємо рульку по-чеськи у духовці протягом 20-25 хвилин при температурі 190-200 градусів.
- Подаємо рульку до столу з приготованим овочевим гарніром.
Пікантна рулька до святкового столу
Неймовірно смачною і ароматною виходить свиняча рулька в пиві. Її рецепт в духовці ми зараз з вами розглянемо. Ця страва – ідеальний варіант для святкового столу.
Інгредієнти:
- 1,5 кг свинячої рульки;
- 0,5 л темного пива;
- 3 ст. л. меду;
- 2 цибулини;
- гілочки свіжої петрушки;
- болгарський перець;
- морква;
- 2 помідори;
- за смаком селера;
- за смаком гвоздика;
- купаж перців;
- 2-3 лаврових листків;
- 5-6 картоплин;
- 4-5 зубчиків часнику;
- сіль.
Приготування:
- Підготуємо рульку і викладемо її в каструлю. Додамо сіль, подрібнену селеру, гвоздику і суміш перців.
- Болгарський перець, моркву, помідори і цибулю чистимо, розрізаємо на кілька частин і додаємо до рульки.
- Вливаємо 0,25 л пива і стільки очищеної води. Увага: рідина не повинна повністю покривати рульку і овочі.
- Накриваємо каструлю і варимо рульку з овочами на мінімальному рівні конфорки протягом двох годин. Періодично потрібно зверху поливати м’ясо бульйоном.
- Після закінчення зазначеного часу залишимо рульку остигати в бульйоні.
- Картоплю чистимо й нарізаємо. Жаростійку форму змащуємо рослинною олією і викладаємо картоплю та рульку.
- Пиво, яке залишилося, змішайте з медом та подрібненим часником. Перемішуємо і отриманим соусом заливаємо м’ясо.
- Запікаємо рульку з картоплею при температурі 200-210 градусів протягом двадцяти хвилин.
- Потім знижуємо температуру до 180 градусів і продовжуємо запікати страву до готовності. Періодично поливаємо м’ясо виділеним соком.
- Готову страву прикрашаємо гілочками свіжої петрушки і подаємо до столу.
Якщо ви любите гострі страви, доповніть рецепт рульки у пиві по-чеськи соєвим соусом і гірчицею.
Готуємо соковиту рульку в мультиварці
Досить швидко готується свиняча рулька в мультиварці. Основна перевага такого способу приготування страви в тому, що не потрібно стежити, щоб м’ясо не пригоріло, і воно вийде ніжним та соковитим. Попередньо рульку потрібно замаринувати. На це піде 5-6 годин.
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої рульки;
- 0,5 л темного пива;
- за смаком часник;
- 2-3 лаврові листочки;
- за смаком кмин;
- перець запашний;
- 1 ч. л. коричневого цукру;
- оливкова олія;
- сіль.
Приготування:
- Спочатку потрібно замаринувати рульку.
- Підготуємо рульку: почистимо шкірку і промиємо м’ясо.
- Викладаємо рульку в каструлю і заливаємо пивом.
- Додаємо цукор і сіль.
- Приправляємо м’ясо кмином, запашним перцем і додаємо лаврове листя.
- Часник подрібнюємо і додаємо в маринад.
- Накриваємо ємність і залишаємо рульку в прохолодному приміщенні на шість годин.
- Після закінчення зазначеного часу виймаємо рульку й обсушуємо.
- По всій поверхні гомілки робимо неглибокі надрізи і вкладаємо в них пластинки часнику.
- В мультичашу наливаємо 1 ст. л. оливкової олії (можна будь-яку іншу рослинну олію) і викладаємо рульку.
- Заливаємо рульку залишками маринаду.
- Виставляємо опцію «Мультиповар». Оптимальний температурний поріг – 120 градусів.
- Готуємо рульку протягом двох годин.
- По звуковому сигналу залишаємо рульку в мультиварці на півгодинки, щоб вона, як кажуть, дійшла.
- Ось тепер можна подавати рульку до столу, додавши свіжу зелень.
Господиням на замітку
При купівлі рульки зверніть увагу на такі нюанси:
- краще купувати м’ясо молодої тварини віком до двох років;
- м’яке і м’ясисте м’ясо з задньої ноги;
- вага рульки повинна бути близько 1,2-1,8 кг, а якщо вона важить більше, значить, тварина була дуже стара;
- якщо ви збираєтеся рульку готувати відразу, то купуйте охолоджений продукт;
- розморожувати м’ясо потрібно в природних умовах, не використовуючи мікрохвильову піч та інші кухонні гаджети.
Свиняча рулька по-чеськи – смачна, ароматна і легка у приготуванні страва. До того ж вона досить економна. Вибирайте рецепт на свій смак і створюйте власні кулінарні шедеври. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!