Багато анекдотів існує про тещу, ось і кулінарний шедевр отримав таку цікаву назву – «Тещин язик» з кабачків. А все тому, що кабачки, якщо їх нарізати поздовжніми слайсами, схожі на язички. Така страва стане повноцінною закускою, гарніром і прикрасить будь-який святковий або ж повсякденний стіл.
Несмачний овоч не такий вже простий…
Кабачки – дуже смачні і корисні овочі. У кулінарному світі вони користуються пошаною, оскільки мають нейтральний смак.
Напевно, в кожної господині у кулінарній книзі знайдеться рецепт «Тещиного язика» з кабачків із помідорами. Традиційно саме таку начинку використовують для приготування кабачкових рулетів.
Ви можете поекспериментувати зі смаками і приготувати пікантну, гостру, кисло-солодку підливку. А ось начинка – справа смаку. Якщо ви не вегетаріанець, то «Тещин язик» можна готувати з м’ясним або рибним наповнювачем.
Про всі секрети цієї дивовижної страви будемо говорити в процесі приготування. Єдине зауваження: кабачки повинні бути молодими, і зчищати шкірку з них не потрібно.
Смачно і просто: закуска «П’ятихвилинка»
Який найсмачніший рецепт «Тещиного язика» з кабачків? Звичайно, простий класичний. Саме класика вважається еталоном у кулінарному світі. От і ми не будемо нічого вигадувати, а приготуємо традиційний «Тещин язик».
Найчастіше кабачки рясно змащують майонезом. Але ми зробимо оригінальний соус.
Склад:
- 3 шт. кабачків;
- пучок свіжої петрушки;
- 5-6 шт. часникових зубчиків;
- 0,2 л рафінованої рослинної олії;
- 1/3 ч. л. солі;
- 1/3 ч. л. сухої гірчиці;
- 2 шт. свіжих томатів;
- ½ ч. л. оцту з концентрацією 9%;
- 1 яйце.
Приготування:
- Беремо зручну піалу або контейнер для блендера;
- Наливаємо рівно 100 мл рафінованої олії;
- Додаємо кухонну сіль дрібного помелу;
- Наступним відправляємо гірчичний порошок;
- На черзі оцет 9% концентрацією;
- Та додаємо куряче яйце;
- Часникові зубчики очистимо від лушпиння і подрібнемо за допомогою пресу;
- Додамо часникову масу в контейнер;
- За смаком додаємо суміш перців та інші улюблені приправи і прянощі;
- Петрушку промиваємо, просушуємо і нарізаємо;
- Додаємо подрібнену петрушку в контейнер;
- Скористаємося глибинним блендером і перетворимо цю масу в соус;
- Досвідчені господині помітили, що яйце в поєднанні з рафінованою олією – це домашній майонез;
- Кабачки ретельно промиваємо, відрізаємо краї;
- Нарізаємо кабачки вздовж рівномірними пластинами;
- На рафінованій рослинній олії підсмажуємо кабачкові язички до готовності;
- Відомо, що кабачки вбирають багато олії, тому перед оформленням страви підсмажені овочі викладемо на паперову серветку. Так ми позбудемося зайвої олії;
- Викладаємо на тарілку один обсмажений кабачковий язичок і намащуємо його приготованим соусом;
- На край кладемо шматочок помідора;
- Загортаємо кабачок в рулет. Якщо він погано тримається – не біда. Скріпіть його зубочисткою або шпажкою.
Включаємо кулінарну фантазію
Давайте спробуємо приготувати оригінальну страву – «Тещин язик» з томатною пастою із кабачків. Така закуска завоює серця і шлунки гурманів, які люблять ласувати гострою їжею. А яскраві фарби кабачковим рулетам подарують солодкі болгарські перці різних сортів.
Склад:
- 3 кг молодих кабачків;
- 2-3 шт. часникових головок;
- перець чилі – 2-3 стручка;
- 1 ст. рафінованої рослинної олії;
- 1 ст. томатної пасти;
- 1 ст. води;
- 1 ст. цукрового піску;
- ½ склянки столового оцту до 9% концентрацією;
- 2 ст. л. кухонної солі дрібного помелу;
- 7-8 шт. солодких болгарських перців.
Приготування:
- Всі овочі ретельно миємо та очищаємо. Стручковий гострий перець краще обробляти в рукавичках;
- Зерна з гострого перцю не виймаємо, адже в них міститься вся гострота;
- Солодкі болгарські перці промиваємо, очищаємо від насіння та плодоніжки.
- Овочі подрібнюємо на м’ясорубці або в кухонному комбайні;
- Викладаємо овочі в посудину з товстими стінками, додаємо всі інші інгредієнти за винятком столового оцту;
- Все добре перемішуємо, включаємо мінімальний вогонь і в закритій посудині тушкуємо кабачкову закуску рівно 45 хвилин;
- Оцет додаємо вже в кінці приготування страви;
- На цьому ж етапі можна додати подрібнений за допомогою пресу часник.
Маленька порада: дану закуску можна подавати до столу і в гарячому, і в холодному вигляді. По такому ж рецепту роблять заготовки на зиму. Пам’ятаймо, що банки для консервування обов’язково повинні бути стерилізованими.
Ексклюзивна закуска на вашому столі
Пропонуємо вашій увазі унікальний рецепт «Тещиного язика» з кабачків. Ми будемо смажити кабачки в клярі. Незвичайний смак і приємний аромат овочам подарує сир твердого сорту.
Склад:
- кабачки – 2-3 шт.;
- 5-6 шт. часникових зубчиків;
- майонез за смаком;
- 4 шт. свіжих томатів;
- пучок петрушки і кропу;
- рафінована рослинна олія;
- 200 г сиру твердого сорту;
- сіль, прянощі – за смаком;
- 5 яєць;
- 7 ст. л. високосортного борошна.
Приготування:
- Кабачки промиваємо, просушуємо і нарізаємо поздовжніми слайсами;
- Солимо кабачки та викладаємо їх у глибоку миску. Залишаємо на 15-20 хвилин, а потім зливаємо сік, що виділився;
- Томати промиваємо і нарізаємо півкільцями;
- Сир натираємо або нарізаємо тоненькими слайсами;
- Часникові зубчики пропускаємо через прес і змішуємо з майонезом;
- Зелень промиваємо і шаткуємо;
- Яйця кладемо в окрему піалу і добре збиваємо вінчиком або міксером;
- У сковороді нагріваємо рафіновану рослинну олію;
- Кабачки спочатку опускаємо в яєчну масу, потім – у борошно;
- В клярі обсмажуємо всі кабачки;
- Тепер займемося оформленням;
- Змащуємо кабачковий язичок майонезом;
- На одну сторону викладаємо помідор, на іншу – скибочку сиру;
- Посередині прикрашаємо кабачки зеленню;
- Формуємо рулет.
Робимо заготовки на зиму: оновлюємо льох
Пропонуємо вам цікавий рецепт «Тещиного язика» з кабачків на зиму. Ви зможете заготувати про запас пікантну закуску, яка доповнить ваш святковий стіл холодним зимовим днем. Її відрізняють яскраві фарби, насичений смак і незабутній аромат!
Склад:
- 3,5 кг кабачків;
- 3-4 шт. моркви;
- 1 ч. л. меленого червоного перцю;
- 100 г часникових зубчиків;
- 180 мл оцту з концентрацією 6%;
- 500 мл томатної пасти;
- 0,2 кг цукрового піску;
- 0,2 л рослинної олії;
- 2 ст. л. солі.
Приготування:
- Починаємо з підготовки кабачків;
- Промиті овочі шаткуємо поздовжніми слайсами;
- Кожен язичок розрізаємо навпіл;
- Моркву подрібнюємо на великій тертці;
- Викладаємо моркву в посудину з товстими стінками;
- Додаємо подрібнений часник;
- Туди ж відправляємо цукровий пісок;
- Тепер додамо рафіновану рослинну олію.
- З сіллю, оцтом і червоним перцем робимо те ж саме;
- Додаємо томатну пасту, все перемішуємо і ставимо на вогонь;
- Викладаємо в посудину з товстими стінками кабачки і все добре перемішуємо;
- На мінімальному вогні у закритому посуді тушкуємо кабачки протягом 60 хвилин після закипання;
- Тим часом стерилізуємо ємності і кришки для консервації;
- Розливаємо гарячу кабачкову закуску в банки і закатуємо кришки;
- До повного охолодження банки ставимо в тепле місце і бажано дном вверх.
«Тещин язик» – проста, але у той же час оригінальна та пікантна закуска. А кабачки – універсальні овочі, що мають нейтральний смак, тому їх можна поєднувати з різними начинками. Спробуйте всі рецепти і виведіть свою формулу ідеального «Тещиного язика». Смачного!