Хто з нас не любить за сніданком поласувати бутербродом з ароматною ковбасою? Магазинний продукт, звичайно ж, доступніше, але по смаку і якості такої ковбаси досі ведуться активні суперечки. Пропонуємо вам сьогодні зробити домашні ковбаски в кишці. Рецепт на м’ясорубці настільки простий, що з процесом приготування впорається будь-який початківець кулінар.
Готуємо домашню ковбасу: секрети та поради
Як відомо, ковбаску можна приготувати в плівці для харчових продуктів, але набагато смачніше вона виходить в натуральній оболонці. Як ви вже зрозуміли, мова йде про кишку. Саме в ній ковбаса вийде м’якою і неймовірно соковитою. У зв’язку з цим у багатьох хранительок домашнього вогнища виникає питання, де купити оболонку для домашньої ковбаси.
Звичайно, на полиці в супермаркеті такий субпродукт навряд чи знайдеться. Вам потрібно відправитися на ринок у м’ясний павільйон. Хто шукає, той знайде, тому не турбуйтеся, якщо ваші спроби спочатку були провальними. Розпитайте м’ясників, і у них напевно знайдеться такий субпродукт. А от жодних складнощів не виникне у людей, які тримають своє господарство.
Отже, ви придбали необхідну для ковбаси натуральну оболонку, тепер прийшов час правильно її обробити та підготувати. Досвідчені господині, у яких ковбаски стали вже авторською стравою, діляться з задоволенням своїми порадами:
- Проточною відфільтрованою водою кишки потрібно ретельно промити.
- Краще якщо у вас вийде нанизати кишки на водопровідний кран, імітуючи шланг. В такому випадку ви зможете гарненько вимити їх внутрішню частину.
- Тепер акуратно вимитий субпродукт треба вивернути на виворітну сторону, щоб не пошкодити цілісність кишки.
- Ретельно промиваємо ще раз внутрішню сторону.
- Потім озброюємося ножем і його затупленою стороною гарненько вишкрібаємо залишки з внутрішньої сторони субпродукту.
- Тепер візьмемо дрібнозернисту сіль і щедро натремо нею промиті кишки.
- В солі витримуємо субпродукт протягом півгодини, а потім знову ретельно промиваємо.
- В кінці ми будемо вимочувати кишки в оцтовому розчині слабкої концентрації. Залиште в оцтовому розчині субпродукт на 90-120 хвилин.
- Для начинки ковбасок можна використовувати свиняче або куряче філе. Для соковитості потрібно додати трохи шпику.
- Для формування ковбасок використовується механічна або електрична м’ясорубка зі спеціальною насадкою.
- Якщо насадки у вас немає, то можна скористатися обрізаним горлечком пластикової пляшки.
- Кінець кишки фіксується на насадці з допомогою шпагатної нитки.
- Поступово починаємо перекручувати шматки м’ясного філе, набиваючи кишки начинкою.
- Щоб ковбаска не тріскалася, робимо своєрідні колечка, фіксуючи окремі частини шпагатною ниткою.
- Якщо ви плануєте попередньо проварити ковбаски, то на кишці зробіть проколи шпажкою або зубочисткою.
- Ковбаски можна запікати в духовій шафі або обсмажувати на сковороді.
- З готових ковбасок не буде виділятися прозора рідина.
- Домашні ковбаски з курки можна доповнити вершками, щоб начинка не була сухуватою.
- Для аромату додати в м’ясну начинку подрібнений часник, сіль, прянощі та приправи.
- Домашні ковбаски зі свинини, як правило, готують з додаванням свіжого сала.
Ковбаски по-українськи
Багато професійних кулінарів вважають, що домашні ковбаски – це питомо українська страва. Якщо ви хочете зробити ароматні, соковиті, ситні і, головне, надзвичайно смачні ковбаски, для начинки використовуйте свиняче філе з додаванням свіжого сала. Зараз ми розповімо, як правильно приготувати домашні ковбаски. А рецепт з фото допоможе вам у цьому.
Склад:
- 1,5 кг. свинячого філе;
- 0,8 кг. свіжого сала;
- за смаком прянощі, сіль і приправи;
- 3 шт. зубчиків часнику;
- 0,2 л. відфільтрованої води;
- 50 г. горілки.
Приготування:
- Свиняче філе і сало попередньо розморожуємо і гарненько промиваємо.
- При необхідності зрізаємо прожилки.
- Просушуємо м’ясне філе і шпик, а потім нарізаємо невеликими рівноцінними кубиками.
- Викладаємо отриману масу в глибоку піалу.
- Зубчики часнику очищаємо, а потім ретельно і, головне, дрібно рубаємо ножем. Прес тертку і в цьому випадку ми не використовуємо.
- Тепер додаємо у фарш подрібнену часникову масу, приправи і прянощі за смаком, все добре перемішуємо і відправляємо на кілька годин в холодильну камеру.
- Після того як м’ясна начинка замаринувалась, ретельно її вимішуємо руками.
- Тепер додаємо горілку. Не переживайте – всі спирти випаруються в процесі термічної обробки.
- Потім додаємо відфільтровану воду. Ви помітите, що спочатку вода буде вбиратися м’ясом. Як тільки в піалі почне утворюватися калюжка, рідини більше додавати не потрібно.
- Кишки ми вже підготували так, як було описано вище.
- Тепер нанизуємо кишку на насадку м’ясорубки і фіксуємо край шпагатною ниткою.
- Починаємо перекручувати свиняче філе і сало, поступово заповнюючи внутрішність субпродукту.
- Через рівні проміжки перев’язуємо кишку шпагатною ниткою, формуючи невеликі ковбаски.
- Ось такі заготовки можна зберігати в морозильній камері.
- Викладаємо ковбаски на деко або жароміцну форму.
- Відправляємо їх у духову шафу на 60 хвилин. Запікаємо при температурній позначці в 190°.
- Також ковбаски можна запікати в рукаві, який в самому кінці краще розрізати, щоб вони зарум’янилися і придбали апетитну скоринку.
Як бачите, приготувати справжній якісний і, головне, шалено смачний ковбасний продукт можна в домашніх умовах швидко і легко. Складність полягає лише в тому, щоб відшукати кишки, а також добре їх промити і вимочити. Для начинки можна використовувати м’ясо кролика, індичку, яловичину. Спробуйте, і вам неодмінно сподобається смак домашньої ковбаски. Якщо ви зберігайте їх у холодильнику в замороженому вигляді, то можна посмажити ковбаски на грилі. Приємного апетиту!