Курка – це ситна і смачна страва, яка дуже часто присутня на нашому столі. Крім цього, куряче м’ясо вважається дієтичним, а значить, корисним для здоров’я і для тих, хто худне.
У Парижі спеціально для вшанування князя Орлова приготували страву, яка складалася з картоплі, цибулі, грибів, сиру й телятини. Все це було викладено шарами і запечене в соусі бешамель. Ось цей рецепт і ліг в основу приготування страви. Правда, з плином часу він видозмінився, але назва збереглася.
Сьогодні в різних регіонах по-різному готують цю страву. Використовують болгарський перець, томати, курку або свинину, не використовують соус бешамель. Але завжди її запікають у духовці.
Насамперед, курка – низькокалорійне і нежирне м’ясо (якщо, звичайно, ви візьмете курячу грудку). Цей продукт багатий на амінокислоти, а також на білки і вітаміни. При цьому це м’ясо містить мало жиру і холестерину. Вживання курки допомагає роботі серця, нирок, нервової системи. Курятина корисна при гастритах, виразках, анемії.
Що стосується овочів – всі корисні. Наприклад, помідор містить вітамін Е, а також вітаміни групи В і липокаїн.
Цибуля містить велику кількість вітаміну С, а також фітонциди, флавоноїди, антиоксиданти. Вона очищає кров, покращує травлення, захищає від онкології, знижує рівень цукру. Болгарський перець містить дуже багато мінералів і вітамінів. Він запобігає депресії, покращує пам’ять, омолоджує клітини.
Сир, вершки та інші молочні продукти, які використовуються для приготування, багаті кальцієм і білком. Вони захищають від утворення пухлин, зміцнюють кісткову тканину.
І ще однією корисною властивістю є спосіб приготування. Готується курка по-французьки тільки в духовці. Отже, страва не смажиться і при цьому не використовується жир. Тому не утворюються канцерогенні речовини і не додаються зайві калорії.
Щоб уникнути розчарування при смакуванні стравою, необхідно дотримуватися деяких правил:
Спробуйте дотримуватися всіх порад, і результат вас порадує.
Оскільки існують різні варіанти приготування курки, ми пропонуємо вам кілька рецептів.
Курка з томатами
Куряче філе відбийте, посипте спеціями і сіллю. Викладіть його на деко. Зверху покладіть нарізану кільцями цибулю і нарізані кружечками помідори.
Додайте трохи води в деко, щоб не пригоріло. І запікайте 15 хвилин. Потім посипте зверху натертим сиром і поставте в духовку ще на 5-7 хвилин. Подавайте, посипавши зеленню.
Рецепт з м’яса курки по-французьки можна трохи змінити і додати болгарський перець, нарізаний кружечками. Цибулю можна використовувати червону або білу. Також можна додати крупно нарізаний часник.
М’ясо по-французьки з картоплею і куркою
Такий варіант виходить більш ситним, так як готується з картоплею.
Курячу грудку наріжте смужками і відбийте. Посипте спеціями і сіллю. Цибулю наріжте кільцями, можете замаринувати.
Тонко наріжте картоплю і посоліть. Сир натріть. Викладіть курятину, цибулю, картоплю, сир, зробіть сіточку з майонезу. Готуйте 40 хвилин.
Якщо ви хочете додати гриби, то попередньо відваріть їх протягом 13 хвилин. Але, якщо ви обрали печериці, то відварювати не потрібно.
Ніжні котлети по-французьки
Якщо хочете приготувати щось більш ніжне, вам підійдуть котлети по-французьки з курятини. Готуються вони просто і виходять дієтичними і повітряними.
Візьміть півкілограма курячого фаршу, додайте прянощі, сіль, перекручену цибулину і часник. Замочіть білий хліб у молоці і теж додайте у фарш. Все це змішайте і зробіть котлети. Викладіть їх на деко, зверху покладіть кільця цибулі, печериці (нарізані шматочками), трохи сметани, кружечки помідорів, трохи посоліть і посипте сиром. Запікайте їх півгодини.
В будь-якому вигляді курка в духовці по-французьки виходить соковитою і смачною. Але можна приготувати її і в мультиварці. Для цього треба включити режим «Тушіння» або «Випічка». Курка по-французьки в мультиварці вийде більш ніжною, ніж у духовці.
Якщо ви худнете, ця страва буде корисною. Але не забувайте, що ви повинні використовувати лише дієтичне м’ясо.
Куряча грудка – якраз те, що треба. Ніжки і крильця не підійдуть.
Картоплю краще не додавати. Обирайте будь-які інші овочі. І, звичайно, використовуйте більше зелені.
Що стосується сиру, додавайте його небагато: столової ложки на велике деко буде достатньо.
Або не використовуйте цей продукт взагалі. Можна замінити його сметаною, знежиреним натуральним йогуртом.
Подавати страву треба тільки в гарячому вигляді, можна на одній великій тарілці, або порційно, виклавши на листя салату.
Окремо в піалі можна подати соус до курки. Для приготування соусу можна змішати часник, зелень і соєвий соус або нежирну сметану. Як гарнір підійдуть свіжі овочі у вигляді салату або просто нарізки.
Така страва підійде і для урочистих випадків, і для простої вечері. Тому готуйте страву правильно і радуйте своїх близьких.