Курка – це ситна і смачна страва, яка дуже часто присутня на нашому столі. Крім цього, куряче м’ясо вважається дієтичним, а значить, корисним для здоров’я і для тих, хто худне.

Історія виникнення страви

У Парижі спеціально для вшанування князя Орлова приготували страву, яка складалася з картоплі, цибулі, грибів, сиру й телятини. Все це було викладено шарами і запечене в соусі бешамель. Ось цей рецепт і ліг в основу приготування страви. Правда, з плином часу він видозмінився, але назва збереглася.

Сьогодні в різних регіонах по-різному готують цю страву. Використовують болгарський перець, томати, курку або свинину, не використовують соус бешамель. Але завжди її запікають у духовці.

Корисні властивості

курка по-французькиНасамперед, курка – низькокалорійне і  нежирне м’ясо (якщо, звичайно, ви візьмете курячу грудку). Цей продукт багатий на амінокислоти, а також на білки і вітаміни. При цьому це м’ясо містить мало жиру і холестерину. Вживання курки допомагає роботі серця, нирок, нервової системи. Курятина корисна при гастритах, виразках, анемії.

Що стосується овочів – всі корисні. Наприклад, помідор містить вітамін Е, а також вітаміни групи В і липокаїн.

Цибуля містить велику кількість вітаміну С, а також фітонциди, флавоноїди, антиоксиданти. Вона очищає кров, покращує травлення, захищає від онкології, знижує рівень цукру. Болгарський перець містить дуже багато мінералів і вітамінів. Він запобігає депресії, покращує пам’ять, омолоджує клітини.

Сир, вершки та інші молочні продукти, які використовуються для приготування, багаті кальцієм і білком. Вони захищають від утворення пухлин, зміцнюють кісткову тканину.

І ще однією корисною властивістю є спосіб приготування. Готується курка по-французьки тільки в духовці. Отже, страва не смажиться і при  цьому не використовується жир. Тому не утворюються канцерогенні речовини і не додаються зайві калорії.

Нюанси приготування

Щоб уникнути розчарування при смакуванні стравою, необхідно дотримуватися деяких правил:

  • м’ясо повинно бути свіжим. Краще вибирайте грудку, вона більш корисна;
  • чим більше цибулі, тим соковитішою буде страва;
  • інгредієнти необхідно викладати шарами: м’ясо, цибуля, овочі і сир;
  • м’ясо буде більш соковитим, якщо шматочки щільно покласти;
  • сир можна вибирати будь-який;
  • якщо готуєте з картоплею, додайте спеції – майоран, паприку, мускатний горіх;
  • картоплю слід нарізати досить тонко, щоб страва швидше приготувалася;
  • для пікантного смаку можна замаринувати цибулю у воді з оцтом і цукром.

Спробуйте дотримуватися всіх порад, і результат вас порадує.

Кілька смачних рецептів

Оскільки існують різні варіанти приготування курки, ми пропонуємо вам кілька  рецептів.

Курка з томатами

курка по-французьки в духовціКуряче філе відбийте, посипте спеціями і сіллю. Викладіть його на деко. Зверху покладіть нарізану кільцями цибулю і нарізані кружечками помідори.

Додайте трохи води в деко, щоб не пригоріло. І запікайте 15 хвилин. Потім посипте зверху натертим сиром і поставте в духовку ще на 5-7 хвилин. Подавайте, посипавши зеленню.

Рецепт з м’яса курки по-французьки можна трохи змінити і додати болгарський перець, нарізаний кружечками. Цибулю можна використовувати червону або білу. Також можна додати крупно нарізаний часник.

М’ясо по-французьки з картоплею і куркою

Такий варіант виходить більш ситним, так як готується з картоплею.

Курячу грудку наріжте смужками і відбийте. Посипте спеціями і сіллю. Цибулю наріжте кільцями, можете замаринувати.

Тонко наріжте картоплю і посоліть. Сир натріть. Викладіть курятину, цибулю, картоплю, сир, зробіть сіточку з майонезу. Готуйте 40 хвилин.

Якщо ви хочете додати гриби, то попередньо відваріть їх протягом 13 хвилин. Але, якщо ви обрали печериці, то відварювати не потрібно.

Ніжні котлети по-французьки

Якщо хочете приготувати щось більш ніжне, вам підійдуть котлети по-французьки з курятини. Готуються вони просто  і виходять дієтичними і повітряними.

Візьміть півкілограма курячого фаршу, додайте прянощі, сіль, перекручену цибулину і часник. Замочіть білий хліб у молоці і теж додайте у фарш. Все це змішайте і зробіть котлети. Викладіть їх на деко, зверху покладіть  кільця цибулі, печериці (нарізані шматочками), трохи сметани, кружечки помідорів, трохи посоліть і посипте сиром. Запікайте їх півгодини.

В будь-якому вигляді курка в духовці по-французьки виходить соковитою і смачною. Але можна приготувати її і в мультиварці. Для цього треба включити режим «Тушіння» або «Випічка». Курка по-французьки в мультиварці вийде більш ніжною, ніж у духовці.

Як зменшити калорійність?

диєтична курка по-французькиЯкщо ви худнете, ця страва буде корисною. Але не забувайте, що ви повинні використовувати лише дієтичне м’ясо.

Куряча грудка – якраз те, що треба. Ніжки і крильця не підійдуть.

Картоплю краще не додавати. Обирайте будь-які інші овочі. І, звичайно, використовуйте більше зелені.

Що стосується сиру, додавайте його небагато: столової ложки  на велике деко буде достатньо.

Або не використовуйте цей продукт взагалі. Можна замінити його сметаною, знежиреним натуральним йогуртом.

Як подавати страву?

Подавати страву треба тільки в гарячому вигляді, можна на одній великій тарілці, або порційно, виклавши на листя салату.

Окремо в піалі можна подати соус до курки. Для приготування соусу можна змішати часник, зелень і соєвий соус або  нежирну сметану. Як гарнір підійдуть свіжі овочі у вигляді салату або просто нарізки.

Така страва підійде і для урочистих випадків, і для простої вечері. Тому готуйте страву правильно і радуйте своїх близьких.