Пельмені – з дитинства всім знайоме блюдо. Своєю назвою воно зобов’язане фінам – на фіно-угорській мові вони називаються пельнянь – хлібне вухо.
Подібною стравою можуть похвалитися практично всі кухні народів світу. Китайці називають його вонтони і цзяозци, на Кавказі і середній Азії готують хінкалі, манти, чошуру, татараш… Назви кожна народність придумує свої, а принцип приготування – один.
Тісто готують із води, борошна, яєць – іноді молока. Зате фарш для пельменів кожна кухня виготовляє свій, особливий. Для начинки беруть м’ясо різних сортів: свинину, яловичину, м’ясо птиці, рибу. Пельмені начиняють картоплею і капустою, навіть фруктами.
Як би страву не назвали, і який би рецепт не використовувався для приготування фаршу, конвертики з тіста до варіння зберігають у замороженому вигляді. Перед самою подачею кидають у киплячу воду, чекають, поки вони спливуть, потім кип’ятять від 5 до 10 хвилин, в залежності від виду начинки.
Класичні вареники подають на стіл з хріном і оцтом. Фруктові пельмені, перед тим, як покласти в рот, макають в мед або варення. Італійські равіолі приправляють кетчупом, китайські вонтони соєвим соусом.
Як приготувати смачний фарш для пельменів і чим він відрізняється від фаршу для котлет?
Спосіб приготування пельменів – варіння. Вимоги до фаршу особливі:
Починати потрібно з вибору м’яса. Сама смачна начинка – зі свіжого м’яса, яке не встигли заморозити. До м’яса обов’язково слід додавати цибулю. Вибирати слід соковиті білі цибулини. Щоб зробити начинку для пельменів, в м’ясорубку вставляють велику сітку. Дрібне пюре, яке злипає у грудку, не годиться.
М’ясо та цибулю нарізають рівними шматочками, прокручують 2-3 рази через м’ясорубку. Рідко у кого зараз на кухні залишилося механічне пристосування, але вважається, що така обробка м’яса і підходить найкраще для справжніх домашніх пельменів.
Для домашніх пельменів зазвичай змішують 3 частини свинини, яловичини 2, 1 сала. На таку кількість м’яса для начинки потрібно взяти не менше 3 великих цибулин.
Перемолотому м’ясу потрібно надати легкість. Як цього домогтися? Поки вимішуємо фарш, додаємо в нього сіль і перець. Краще трохи не докласти, ніж пересолити. Надалі можна до готового блюда подати солону або гостру начинку, і недолік помітний не буде.
Приправлений спеціями фарш вкладають в щільний поліетиленовий мішок і відбивають на дощечці для оброблення м’яса. Можна обійтися без мішка, але тоді бризки будуть розлітатися по всій кухні.
Кілька ударів – ложка холодної води. Перемішати, знову відбити – знову вода. Воду додають до 5 разів, поки субстанція не стане ніжною.
Перевірити якість суміші для начинки дуже просто: вона не має липнути до пальців, розпадатися на шматки, коли її скоуєш у грудку, не бути сухою на дотик і не просочувати тісто водою, при розкладанні на пельменну заготовку.
Як тільки начинка досягла такої консистенції – можна починати ліпити пельмені.
Фарш на пельмені з однієї свинини готують по наступному рецепту.
Пропорції такі:
Якщо молода свинина, м’ясо бажано дрібно нарубати. Коли вік свинини визначити неможливо, її прокручують через велику сітку м’ясорубки, додаючи ріпчасту цибулю. Зелену цибулю дрібно ріжуть, часник чавлять окремо. Солять, перчать і вимішують не менше 10 хвилин, додаючи для еластичності воду.
Фарш зі свинини повинен бути ніжним і повітряним. З метою поліпшення фаршу для пельменів з яловичини в нього слід додати картоплю. На 500 г яловичини потрібно 1 велика цибулина 1 невелика картоплина. Часнику достатньо 3 зубчики, сіль і перець за смаком.
Навіть свіжа телятина в рубаному вигляді не виходить ніжною на смак – яловичину потрібно пропускати через м’ясорубку. Цибулю і картоплю прокручують разом з м’ясом. Часник краще ввести при вимішуванні, разом з сіллю і перцем. Якщо отримана субстанція недостатньо еластична, в неї наливають ложками холодну воду і вимішують до повної однорідності.
Якщо для начинки обирають біле м’ясо – курячу грудку, то додати до фаршу слід цибулю під час перекрутки через м’ясорубку і сіль при вимішуванні. Такі пельмені можна давати навіть маленьким дітям.
В начинці страви для дорослих краще поєднувати кілька видів курячого м’яса: грудку і стегна. Цибулю додають, коли курятину прокручують, рубану зелень, сіль і перець при вимішуванняі.
В начинку для пельменів з капустою капуста додається в тушкованому вигляді. Пропорції такі – 2 частини м’яса – 1 капусти. Вегетаріанське блюдо виходить недостатньо соковитим.
Якщо хочеться в м’ясну начинку додати зелень, то бажано дотримуватися наступних пропорцій:
Щоб фарш був більш однорідним, до нього бажано вбити яйце і при вимішуванні розводити овочевим або м’ясним бульйоном. Всі рецепти фаршу для пельменів перерахувати неможливо. Кожна господиня намагається у свою страву внести нотку індивідуальності.
Якщо фарш не просто вимішувати до однорідності, а збивати, створивши повітряну консистенцію, пельмені виходять – пальчики облизувати не встигаєш. Приємного апетиту!