Шулюм – це наваристий, жирний суп з крупно порізаних овочів, спецій, зелені і, найголовніше, м’яса. Набір овочів може складатися як з мінімального асортименту, так і з максимальної кількості можливих продуктів. Тут все залежить тільки від вас.
Шулюм можна варити як на вогнищі, так і в домашніх умовах. Узбеки, донські козаки, кавказці готують суп з баранини, свинини, дичини, птиці, яловичини.
Більше південні народи застосовують навіть рибу. Наприклад, узбеки обожнюють шулюм з баранини, козаки – з свинини.
Існує ще один «інтернаціональний народ» – це мисливці. Кожен сезон, йдучи на полювання, вони беруть з собою казан, спеції і овочі. М’ясо, природно, використовують те, яке нещодавно бігало або літало.
Головним секретом їх надзвичайного наваристого супу є шматок сала і налита в казанок в кінці готування стопка горілки або кухоль пива. Багатьом подобається замість картоплі використовувати горох або іншу разваристую крупу. Деякі воліють додавати локшину або макарони.
Адже, правда, ні з чим не можна зрівняти ту їжу, яка приготована на відкритому вогні. Запах паленых гілок дерева надають супу неповторний аромат і чудовий присмак. Готування страви на природі – це своєрідний ритуал спілкування з приробой. Краса, свіже повітря, благодать наповнює вашу душу і розкриває емоції. Саме тому варити шулюм – це одне задоволення!
Гарячий наваристий суп чудово зігріває в перші холоди. З ним ви можете забути про дієти. Повністю віддатися багатогранному аромату і ситного смаком. Якщо не знаєте, як вариться шулюм з баранини, то ми підкажемо декілька цікавих рецептів. А ви виберете той, який вам більше до душі. Тут діє одне правило – всі рецепти гідні не тільки уваги, але і приготування на природі.
Беремо:
Як приготувати шулюм з баранини? Взагалі-то, цей рецепт дуже схожий на шурпу. Багато овочів, спецій, зелені і баранини. Тільки процес небагато відрізняється. Приступимо.
Розводимо вогонь. Після того як перегоріли поліна, ставимо казан на розігрів. Кладемо туди сало. Коли воно розтопилося, видаляємо шумівкою шкварки.
Моєму овочі, ріжемо цибулю півкільцями, моркву великими кухлями, картопля, перець, помідори великими часточками, капусту шматками. Перед цим помідори слід опустити в окріп і зняти шкірку.
Розрізаємо на шматки баранину з кісточками, промиваємо. Обсмажуємо в жирі до скоринки, потім додаємо цибулю, через п’ять хвилин моркву, а ще через 10 – заливаємо водою на два сантиметри вище інгредієнтів в казані.
Підійшла черга спецій: солимо, кладемо гострий перець, інші спеції, крім лаврушки. Коли страва закипіло – знімаємо шум і зменшуємо вогонь. Варити потрібно два з половиною години.
Кидаємо в бульйон картоплю і перець. Готуємо до готовності картоплі, потім додаємо капусту, помідори з лаврушкой. Через час збільшуємо вогонь (щоб суп почав кипіти), кидаємо в казан нарізану зелень і часник. Накриваємо кришкою, знімаємо казан з вогню. Чекаємо півгодини, щоб шулюм з баранини дійшов до потрібної кондиції. Вживаємо з задоволенням!
Продукти:
По-кавказьки шулюм з баранини готувати потрібно з попередніми маринуванням м’яса в спеціях за добу до готування. Це дозволить зробити баранину більш м’якою. Спеції використовуйте на свій розсуд. Можна піти на ринок і у представників східних країн купити ті спеції, які підходять до нашої страви.
Даний рецепт дозволяє нам приготувати страву в домашніх умовах.
наше м’ясо Нарізаємо на шматки, картоплю соломкою або кубиками, цибулю – півкільцями. Кладемо баранину в каструлю з водою, варимо 3 години. Додаємо картоплю, цибулю. Пробуємо на смак. Якщо потрібно – досолює, насипаємо спеції, довариваем до готовності. В кінці кладемо часник і зелень. Подавати страву потрібно, трохи остудивши його.
Склад:
Як приготувати шулюм з баранини з такими інгредієнтами?
Ребра моєму, кладемо в казан, заливаємо холодною водою, щоб бульйон був більш наваристий. Коли вода закипіла – знімаємо шум і робимо менше вогонь. Варити в межах двох годин до м’якості м’яса. Потім виймаємо його, видаляємо кісточки і відправляємо назад. Можна, звичайно, цього не робити і залишити м’ясо з кісточками – це на ваш розсуд.
Нарізаємо овочі не дуже тонко, але і не крупно. Тільки картоплю розрізаємо навпіл, якщо він великий. Відправляємо їх по черзі в казан. Спочатку цибулю, помідори, перець, баклажани, картопля. Робимо це з невеликим інтервалом, щоб всі овочі встигли проваритися.
Заправляємо шулюм спеціями: пекучий перець цілком, сушений чебрець, зіра, базилік, пере, сіль. Ось так варити ще 20 хвилин. Потім наполягаємо півгодини.
Перед подачею прикрашаємо страву зеленню і прибираємо пекучий перець.
Нам потрібно:
Всі інгредієнти за кількістю можете самі собі визначити, чи хочете ви густий або рідкий суп.
Як і в попередніх рецептах – все нарізаємо невеликими шматками. Першим ділом обсмажуємо на олії ребра, потім додаємо цибулю, моркву, перець, капусту, помідори, сіль, спеції для м’яса. Накриваємо кришкою, тушкуємо на слабкому вогні, помішуючи.
Пізніше додаємо картоплю, кабачок, заливаємо все водою. Але з водою не захоплюйтеся – ще пиво попереду чекає. Тушкуємо 20 хвилин, наливаємо пиво і кип’ятимо ще 15 хвилин. Закидаємо зелень, часник і знімаємо з вогню. Чекаємо ще 10 хвилин, і подаємо на стіл. Шулюм з баранини по-татарськи готовий!
Приємної вам трапези на природі в колі друзів, насолоджуючись ситним супом на баранячому м’ясі!