Кулінарія – це «найкосмополітичніша» сфера життя. У меню ресторанів по всьому світу можна зустріти й італійську пасту, і український борщ, і російські пельмені, і грузинські хачапурі з листкового тіста з різними начинками. Як раз про цю знамениту випічку, а також варіанти її наповнення і піде мова далі.
Секрет швидкого приготування хачапурі
Грузинська страва, назва якої походить від поєднання двох слів – «хачо» («сир») і «пурі» («хліб»), можна готувати з різних видів тіста:
- дріжджового;
- прісного;
- листкового.
Для сучасних господинь, які скаржаться на постійний брак часу, останній варіант є самим зручним, так як листкове тісто можна без зусиль придбати в магазині. У будь-якому випадку використання цього виду замісу має ряд плюсів:
- хачапурі виходять ніжними, хрусткими;
- листкове тісто для грузинської ватрушки поєднується з будь-якими начинками;
- заготовку можна зберігати в морозилці 7-8 днів, розморожуючи по мірі необхідності.
Як правильно приготувати листкове тісто?
Від тіста залежить смак всієї страви. Тому грузини так ретельно підходять до замішування основи для хачапурі. Якщо ви хочете приготувати коржі з листкового тіста, то зробити це можна всього за годину.
Інгредієнти:
- 500 г просіяного пшеничного борошна;
- 1 ст. відфільтрованої води;
- 75 г розтопленого вершкового домашнього масла ;
- 300 г розм’якшеного домашнього масла вершкового;
- 2 ч. л. солі.
Приготування:
- На силіконовий килимок або стіл висипаємо гіркою борошно.
- Змішуємо воду і розтоплене масло, вливаємо суміш в борошно, підсолюємо.
- Замішуємо тісто так, щоб воно було пружним і м’яким.
- В папір для випічки кладемо розм’якшене масло, надаємо йому форму прямокутника.
- У центр пласта тіста кладемо масло, згортаємо у вигляді конверта і розкочуємо.
- Знову формуємо конверт і качалкою розрівнюємо.
- Повторюємо попередній крок 5-6 разів.
- Робимо грудку з тіста, накриваємо плівкою і на 30 хвилин відправляємо в холодильник. Після цього можна робити хачапурі.
Якщо за один раз ви не використовували все тісто, то його можна зберігати в морозилці. Тільки перед тим як робити коржі, обов’язково розморозьте заготовку.
4 кращих рецепти грузинських коржів
Класичні хачапурі начинюються сиром. Але листкове тісто можна поєднувати і з іншими наповнювачами.
М’ясна випічка
Інгредієнти:
- 1 кг фаршу з свинини;
- 2 цибулини;
- 500 г свіжого вершкового масла;
- хмелі-сунелі й інші спеції (на ваш смак).
Приготування:
- Цибулю дрібно шаткуємо, висипаємо в свинячий фарш і перемішуємо.
- У суміш додаємо олію, спеції і залишаємо на 10 хвилин, щоб настоялася.
- Тісто розрізаємо на кілька шматків, з кожного формуємо кульки.
- Заготовки розкачуємо в круглі коржики, в центр кожного з яких накладаємо начинку.
- Защипуємо куточки в центрі і формуємо плоский пиріжок.
- Деко добре змазуємо олією і викладаємо м’ясні ватрушки, обмазуємо їх збитим яйцем.
- Готуємо при 180 градусах близько 30 хвилин.
- Готові хачапурі з м’ясом з листкового тіста обмазуємо розтопленим маслом і складуємо стопкою.
Як приготувати аджарські «човники»?
Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста являє собою відкритий пиріг, який заливається яйцем.
Інгредієнти:
- 2 курячих яйця;
- 600 г сулугуні;
- 3 ст. л. розтопленого на паровій бані вершкового масла;
- сіль (за смаком).
Приготування:
- Подрібнюємо сир, використовуючи крупну тертку.
- Вбиваємо яйця, підсолюємо.
- З шматочків тіста розкачуємо невеликі овали.
- На серединку кладемо начинку, а вузьку частину заготовки з тіста злегка защипуємо.
- Добре змазуємо олією деко.
- Викладаємо хачапурі і змащуємо їх маслом.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди деко.
- Через 30 хвилин дістаємо вироби, в центр кожної вбиваємо по 1 курячому яйцю і повертаємо в духовку на 2-3 хвилини.
- На кожен готовий пиріг кладемо по шматочку домашнього вершкового масла і подаємо гарячим.
Класичні сирні коржики
Ніщо не може зрівнятися зі смаком теплих хачапурі з сирним наповнювачем! Тільки врахуйте, що для грузинських коржів підходить не всякий сир. Краще брати чанах, імеретинський або козячий, які попередньо вимочуються в кип’яченій воді кімнатної температури 2-3 доби.
Інгредієнти:
- 500 р відповідного сиру;
- 2 курячих яйця;
- 50 г домашнього вершкового масла.
Приготування:
- Сир, вимочений у воді, розминаємо виделкою до однорідної маси.
- Вбиваємо яйця, кладемо масло і добре перемішуємо.
- Тісто розрізаємо на кілька частин, а кожну порцію – навпіл.
- Формуємо невеликі коржі.
- На середину половини заготовки викладаємо начинку.
- Прикриваємо шматочком тіста, защіплюємо краї.
- Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо хачапурі.
- Відправляємо деко на 35-40 хвилин в духовку, розігріту до 170 градусів.
Змастити хачапурі можна сумішшю зі збитих яєць і масла (1 яйце, 20 г масла).
Пікантні хачапурі з бринзою
Хачапурі з бринзою з листкового тіста можна зробити більш пікантними, якщо додати жирний домашній сир.
Інгредієнти:
- 200 г сухуватої бринзи;
- 200 г домашнього жирного сиру;
- 3 курячих яйця;
- зелень (за смаком).
Приготування:
- Через дрібне сито протираємо сирок, і подрібнюємо на тертці бринзу.
- Змішуємо ці компоненти, вбиваємо яйця.
- Дрібно нарізаємо зелень і висипаємо в заготовку.
- Тісто нарізаємо на кілька однакових за розміром частин, з кожної розкачуємо тонкий пласт.
- На деко, змащене шматочком масла, викладаємо 1 шар тіста, розрівнюємо по його поверхні частину начинки, зверху кладемо ще один шар тіста.
- Повторюємо шари, а останній робимо з тіста і змащуємо його яйцем.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів, відправляємо в її хачапурі і випікаємо 30 хвилин.
- Після невеликого охолодження нарізаємо на порції. Подаємо гарячими.
Хачапурі з листкового тіста – це улюблена багатьма страва грузинської кухні. Ситні і смачні коржі можна начиняти не тільки традиційним сиром, але і м’ясом. Куховарити таку випічку зовсім нескладно, тим більше що тісто можна готувати про запас: воно добре зберігається в морозилці. А значить, у вас завжди є можливість спекти хачапурі з новою начинкою на радість всім вашим близьким.