Перші коржі з тіста з додаванням меду з’явилися ще в 350 році до н. е. На Русі пряники робили з житнього борошна, меду і соку ягід і називали «медовим хлібом». Сама назва «пряник» закріпилося за виробом значно пізніше.
З розвитком торгових відносин в нашу країну стали поставляти знамениті прянощі з Близького Сходу.
Саме вони дали остаточну назву цій медовій випічці. Крім звичних інгредієнтів в них додавали молоко, яйця, чорну і білу патоку, а також палений цукор. Нерідко в них можна було зустріти начинку з ягід, а також горіхи, цукати, родзинки, сухофрукти тощо.
Здатність пряника довго залишатися м’яким обумовлена розрихлюючими властивостями меду. Посилити його дію допомагає сметана, яка забезпечує легке шумування і, як наслідок, розпушення. Однак тут велике значення надається дотриманню правильних пропорцій, інакше тісто не стане пухким, як це потрібно, а надмірно м’яким, що притаманно пісочному печиву.
Сучасні пряники, представлені на прилавках магазинів, умовно класифікують у відповідності з технологією виробництва і ділять на биті, заварні і сирцеві. Крім того, вони розрізняються за зовнішнім виглядом і можуть бути писаними, друкованими, фігурними та ін.
Як можна спекти пряники? Як вже ясно з історії виникнення, рецептів приготування цієї випічки існує безліч. Ви можете на свій розсуд варіювати рекомендованими до використання спеціями і в різній концентрації додавати в тісто корицю, коріандр, мускатний горіх, кардамон, запашний перець, гвоздику, бадьян і ін.
Чим довше ви будете місити тісто, тим краще вийде випічка, причому готувати її потрібно відразу ж, не даючи часу на вилежування. І пам’ятайте, що найкращі пряники тільки заварні: сирцеві виходять менш смачними і швидко черствіють.
Етапи приготування пряників на кефірі:
Етапи приготування медових пряників:
Як можна спекти різдвяні пряники? Треба сказати, що цей вид пряників є таким же символом Різдва, як і кутя з вертепом. Імбирні, медові, мигдальні, з прошарком, просоченням і глазур’ю – всі вони надзвичайно смачні і заслуговують свого місця на святковому столі.
Справжні різдвяні пряники обов’язково прикрашені різнобарвною глазур’ю, що наділяє їх схожістю з ялинковими іграшками.
Отже, як вдома спекти різдвяні пряники?
Тепер залишилося прикрасити випічку глазур’ю. Для цього необхідно в 30 мл води додати 100 г цукру, довести суміш до кипіння і відразу ж використовувати за призначенням. Різнобарвна білкова і шоколадна глазур дозволить прикрасити випічку різними малюнками, тут все буде залежати від вашої фантазії.
Якщо ви не знаєте, як можна спекти пряник, візьміть цей рецепт пряників на озброєння і замість суміші спецій використовуйте сушений мелений корінь імбиру. Обов’язково спробуйте спекти їх на Різдво, якщо до вас у гості приїдуть родичі або друзі з Англії, Ірландії, Німеччині або Франції. Адже саме в цих країнах на свято прийнято пригощати один одного імбирними пряниками.
Як бачимо, нічого складного в їх приготуванні немає, а результат просто вражає. Приємного апетиту!