Навчитися готувати мріє кожна дівчина. Як говориться: «Неважливо за кого ви вийдете заміж, воно все одно буде хотіти їсти!». Жарти жартами, але частка правди в цьому висловлюванні присутня.
Манник – це відмінний варіант для тих, хто тільки починає опановувати складний світ кулінарії. Чому варто починати саме з такого пирога? Та тому, що завдяки наявності в рецепті манної крупи, тісто виходить відмінним. Наприклад, вам не потрібно буде переживати, що пиріг не підніметься.
Тісто, одним з інгредієнтів якого є манка, не таке примхливе і практично не залежить від впливу зовнішнього середовища. Звичайно, якщо ви будете танцювати біля духовки якийсь запальний танець, то воно впаде, а от ходити навшпиньки поруч з манником вам точно не доведеться.
Як же з’явився манник? Історія виникнення такого чудового пирога бере свій початок ще у тринадцятому столітті. Саме в той час манна крупа стала доступна практично всім верствам населення. А це значить, що її стали використовувати практично в кожній страві.
Безсумнівним плюсом вважалася швидкість приготування, а також те, що пироги виходили високими і м’якими. Не варто забувати і про корисні якості даного продукту, завдяки яким манка широко застосовується в якості дитячого харчування і в наші дні.
Ще одна дивина: судячи з розповідей аматорів лепешняку, цей пиріг ніколи не пригорає. Що є причиною для цього феномену – невідомо, але факт залишається фактом: спалити пиріжок з манної крупи досить складно.
А така прекрасна особливість відмінно підходить для тих, хто ще тільки вчиться готувати і робить свої перші кроки на ниві кулінарії.
Увага! Не варто зловживати манником, якщо ви хочете схуднути, оскільки один шматочок цього дуже калорійного пирога – і вся ваша дієта піде коту під хвіст. Але от якщо ваш лікар радить набрати трохи ваги, то кращого засобу вам не знайти.
І видужаєте ви не тільки через калорійності, а й за рахунок величезної кількості корисних речовин, які містяться у його інгредієнтах. Взяти, наприклад, кисломолочні продукти, які будь-яка господиня завжди додає в випічку.
У них дуже багато різноманітних вітамінів і мікроелементів, які необхідні людському організму для правильного функціонування. А якщо додати в тісто трохи сухофруктів або свіжих ягід, то корисність страви зростає в кілька разів.
Перш ніж приступати до готування, вам потрібно знати один маленький, але дуже важливий нюансик. Для того щоб у вас все вийшло, потрібно трохи розмочити манну крупу. Причому необхідно не просто залити її водою на кілька хвилин, а залишити в рідині мінімум на годину.
Манка в цей час гарненько вбере воду і трохи розбухне. А робиться це для того, щоб крупа не хрумтів на зубах, будучи вже в приготованому пирозі.
Сьогодні ми з вами будемо вчитися готувати кілька різновидів цього чудового пирога з використанням:
якщо ви хочете, щоб пиріг був не тільки смачним, але і красивим, ви можете посипати його цукровою пудрою. А ще можна змастити варенням або фруктової помадкою. Не варто забувати і про глазур. Полийте нею ваш пиріжок зверху, і у вас вийде практично святковий торт.
Ще один маленький рада. Хочете зробити манник більш соковитим? Розріжте його на дві частини і змажте ваші імпровізовані коржі сметанним кремом. Також можна просочити їх за допомогою рому або звичайної горілки.
Після такої процедури ваш манник стане просто божественним на смак, і всі ваші гості будуть просити добавки раз за разом.
Маннік на кефірі практично нічим не відрізняється від своїх родичів, приготованих з додаванням інших видів молочних продуктів. Але разом з тим такий вид пирога виходить більш розсипчастим, легким і повітряним.
Отже, для того щоб приготувати це диво вам потрібно взяти півсклянки манки (це приблизно двісті грам), три яйця, масло вершкове, трохи розпушувача, сто грам цукру і один пакетик ванільного цукру.
Тепер будемо розбиратися, як же приготувати сам манник. Спочатку змішайте манну крупу і кефір. Отриману суміш залишаємо на столі мінімум на одну годину для того, щоб манка набухла і потім не хрумтів на зубах. Не забуваємо також прикрити посуд з сумішшю рушником або плівкою.
Поки наша крупа доходить до потрібної кондиції, змішуємо збиті яйця з цукром і сіллю. Все це потрібно збити міксером так, щоб вийшла невелика піна. Потім висипаємо в отриману суміш ванільний цукор і розпушувач. Якщо розпушувача у вас вдома не знайшлося, то можете сміливо замінювати його содою.
Наступним етапом приготування буде з’єднання отриманої суміші з нахабною манною крупою. Також відразу можете додати трохи сухофруктів або інших інгредієнтів, які зроблять смак вашого пиріжка божественним.
Отримане тісто акуратно перелити у форму і ставимо в духовку. Запікати манник варто при температурі 190 градусів трохи більше години. Але, якщо ми вам тут написали час, це зовсім не означає, що під час приготування не потрібно заглядати в духовку. А може, у вас деко нагрівається швидше, ніж у мене?
Так що періодично перевіряти стан пирога все ж варто. Для того щоб дізнатися, чи готовий манник чи ні, вам знадобиться озброїтися і проткнути зубочисткою нею середину пирога. Якщо кінчик зубочистки, побував у пиріжку, не липне до пальців, значить, пиріг готовий.
Для приготування вам знадобиться один стакан манки, 50 грам масла вершкового, четвертинка невеликого лимончика, півсклянки цукру, чверть склянки промитого изюмчика, півсклянки кислого молока, одне яйце і пакетик розпушувача.
Послідовність дій приблизно така ж, як і під час приготування лепешняку на кефірі. Манку заливаємо кисляком, і залишає хвилин на сорок настоюватися. Поки наша манка розбухає, змішуємо яйце з цукром, розтопленим вершковим маслом і цедрою лимона.
Якщо любите кисленькое, то можете додати в тісто трохи лимонного соку, він додасть вашому пиріжка певну нотку оригінальності. Не забуваємо додати розпушувач. Додаємо манку і перекладаємо тісто на деко. Якщо хочете, можете посипати пиріг перетертими сухариками.
Готувати манник з цитрусовими дуже просто. Ви обираєте будь-який сподобався вам рецепт пирога і приступаєте до приготування. Потім, коли тісто вже готове до перекладання в форму, ви переходите до підготовки апельсинів. Необхідно очистити їх від шкірки і нарізати невеликими скибочками.
Скибочки викласти на деко, а потім залити їх зверху готовим тестом. Після того як манник буде готовий, акуратно перевертаєте пиріг таким чином, щоб апельсини були зверху. Таким чином, у вас виходить красивий пиріг з апельсинчиком зверху.
Приготувати манний пиріжок в духовці зовсім нескладно, що вже говорити про мультиварку. В ній ви зможете випікати манник навіть зі сметаною, що особливо добре підходить дітям. В мультиварці тісто виходить більш повітряним, так що якщо у вас ще немає цього чудесного побутового приборчика, то радимо вам не відкладати в довгий ящик його покупку.
В принципі, рецепт приготування пирога в мультиварці нічим не відрізняється від перерахованих вище. Єдине, що вам потрібно взяти до відома, якщо в рецепті використовується сметана, то для розмокання крупи буде потрібно не менше двох годин.
Така різниця в часі викликана тим, що сметанка більш густа, тому крупа буде розмокати довше.
Отже, ми з вами розібрали сьогодні кілька рецептів лепешняку. Як бачите, готувати його зовсім нескладно. Головне, мати манку, необхідні добавочки і величезне бажання принести задоволення собі і своїм близьким. Бажаємо вам удачі на кулінарному ниві! До зустрічі!